Ce conţin ţigările electronice şi cât de dăunătoare sunt

Ce conţin ţigările electronice şi cât de dăunătoare sunt
Ce conţin ţigările electronice şi cât de dăunătoare sunt

Ţigările electronice, folosite din ce în ce mai des pe baza convingerii că ajută fumătorii să renunţe la viciu, pot avea efectul contrar, existând riscul de a-i determina pe tineri să se apuce de fumat, consideră criticii acestui dispozitiv.

Experţii atrag în special atenţia asupra faptului că aceste ţigări nu prezintă nicio restricţie în ceea ce priveşte vârsta sau cine le poate cumpăra şi sunt disponibile şi în arome de căpşuni sau ciocolată, putând fi astfel la fel de ademenitoare pentru copii cum sunt băuturile răcoritoare.

Estimat la 600.000 la începutul lui 2013, numărul utilizatorilor ţigărilor electronice în Marea Britanie este aşteptat să depăşească un milion până la sfârşitul anului.

Conceput să imite aspectul unei ţigări normale, dispozitivul constă într-un cartuş ce conţine nicotină lichidă şi o componentă de încălzire. Prin tragerea de la un capăt al ţigării, lichidul plin cu nicotină trece prin această componentă, fiind transformat într-un vapor vizibil care este inhalat şi apoi expirat.

Procesul creează o senzaţie de relaxare, asemănătoare fumatului, dar, potrivit producătorilor, fără chimicalele cancerigene create de tutun. Cu alte cuvinte, cei care trec de la fumat la „inhalat vapori” îşi pot asigura nevoia de nicotină într-un mod mai sănătos.

Totuşi, ţigările electronice pot fi dăunătoare din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, există preocupări privind identitatea exactă a substanţelor pe care utilizatorii, în special tinerii şi adolescenţii, le inhalează. O analiză a cartuşelor efectuată în Statele Unite a descoperit urme de chimicale toxice şi carcinogene, deşi într-o concentraţie mult mai scăzută decât în cazul ţigărilor normale.

O echipă de cercetători de la Universitatea din California a descoperit particule de argint, fier, aluminiu şi silicat şi nanoparticule de tinichea, crom şi nichel, multe dintre acestea fiind descrise de aceştia drept „cunoscute că ar cauza afecţiuni respiratorii”.

În al doilea rând, este criticat şi felul în care aceste ţigări electronice sunt promovate, subminând încercările de a convinge oamenii să renunţe la fumat. Astfel, ţigările electronice pot fi folosite oriunde ţigările normale nu sunt permise: în locuri publice precum barurile, restaurantele, mijloacele publice de transport, existând riscul să devină o nouă dependenţă.

Pe lângă faptul că nu există o restricţie de vârstă pentru cumpărătorii de ţigări electronice, nu există nici vreo legislaţie privind modalităţile de vânzare, promovare şi marketing.

De exemplu, produsele de terapie pentru înlocuirea nicotinei, cum ar fi plasturii speciali, sunt considerate medicamente şi patentate ca produse de îngrijire a sănătăţii, ceea nu este valabil în cazul ţigărilor electronice, promovate drept o alternativă la fumatul tutunului.

„Ţigările electronice le permit oamenilor să treacă la un mod diferit de a lua nicotină, unul mult mai sigur decât să continue să fumeze”, este de părere Katherine Devlin, preşedintele Electronic Cigarette Industry Trade Association

În timp ce nu s-a căzut până acum de acord asupra nivelului exact de siguranţă al ţigărilor electronice, cert este că până acum au fost interzise în Brazilia şi Singapore şi le-au fost impuse restricţii medicale în Canada, Australia, Franţa şi Japonia.

În timp ce reprezentanţii industriei ţigărilor electronice spun că sunt de acord cu introducerea restricţiilor de vârstă pentru a preveni achiziţionarea lor de către copii, aduc şi argumente împotriva brevetării lor drept medicamente.

„Singurii oameni care vor să le facă medicamente sunt cei din industria tutunului”, a spus Devlin. „Ştiu că ar elimina toată competiţia şi că le-ar reveni lor toată piaţa.”

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

18 Comments

 1. din nefericire,cel mai puternic lobby in orice domeniu il au cei din industria petrolului,medicinei si farmaciei cat si cei din cea a TUTUNULUI ! de aici si avalansa de articole ce vor sa ne „deschida” ochii asupra „nocivitatii”tigaratei electronice ! Q E D !

 2. nanoparticule de tinichea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Draga redactie, tinicheaua e un termen popular ce-l folosesc tiganii fabricanti de cazane de tiuca. Tinicheaua nu e un element chimic!
  Si nu mai dezinformati poplatia. Tigara electronica, cu toate dezavantajele ei, este de sute de ori mai ok decat fumul clasic. Fiti profesionali, nu mai aberati. Multumesc.

 3. Stimabililor, decat sa aberezi pe marginea unui subiect care iti este strain, mai bine taci. Cat de nocive si rele or fi tigarile electronice, ma intereseaza mai putin, dar, as vrea tare, tare mult sa va vad scriind cat de BUNE sunt tigarile clasice! Sa spuneti ca e mai bine sa fumezi tigara din tutun decat sa folosesti tigara electronica. Si, sa mai comentati si profiturile concernelor de tutun, si cate beneficii aduce fumatul tutunului, si cati mor anual din cauza lui….Pai, nu ar fi interesant ?!?

 4. moraru viorel says:

  Am 60 de ani si fumez un pachet de tigari pe zi.Pentru doua saptamani am redus numarul de tigari la 3 pe zi si si in rest am pufait tigara electronica la discretie.Dupa 4 zile a disparut tusa de dimineata si senzatia de oboseala , dar prostia omeneasca e MARE si am renuntat la tigarile electronice , si regret…. sper sa reancep….

 5. asta arata nivelul de cultura generala al ziaristilor.
  sau poate ca autorul are o tinichea de coada…

 6. Vaporii inhalati se acumuleaza in plamani, afectandu-l serios. Tigara electronica este un produs periculos, insa se va dovedii acest lucru.
  Deocamdata este un produs mult prea nou pe piata, drept urmare cercetarile medicale in domeniu sunt inca la inceput.

 7. hahaha, nu eram sigur, am cautat cu google si am aflat ca s-au gindit si altii inaintea mea: lichidul pt tigarea electronica exista si in varianta cu thc.

 8. Eu cu tigara electronica m-am lasat de fumat!Acuma abia o mai folosesc,doar la cafea dimineata.Plasturii,guma de mestecat cu nicotina NU M-AU AJUTAT!Ba dimpotriva imi faceau rau.Deci daca vreti sa va lasati de fumat incercati cu tigara electronica.Pe mine m-a ajutat.De cum am cumparat-o nu am mai fumat tigari.Si nici nu simt nevoia.Sotul meu fuma 2 pachete de tigari pe zi…acuma nu mai fumeaza!
  Deci in concluzie PAREREA MEA PERSONALA este ca tigara electronica e foarte buna.

 9. Lichidul folosit de tigarile electronice contine preponderent glicerina sau propilen-glicol. Tigara electronica este de fapt o rezistenta electrica cu impedanta de 1,8-4,2 ohmi, alimentata de la un acumulator Li-ion sau Li-Po de 350 – 1000 mAh. Rezistenta aceea vaporizeaza glicerina sau propilen-glicolul transformandu-le in vapori care imita fumul de tigara. Evident in urma arderii, rezulta mai multi compusi chimici nocivi (chiar cancerigeni) pentru organism si de aceea nu sustin ca tigara electronica e sanatoasa. Insa de aici, pana la a spune ca dauneaza mai grav sanatatii decat tigara normala e cale lunga. De fapt, tigara electronica e LA FEL DE PERICULOASA ca si mancarea din supermarket, plina de E-uri, bauturile carbogazoase, legumele di fructele iradiate din import sau chiar apa de la robinet ce contine metale grele in suspensie.
  Eu vapez de un an si jumatate si ma simt muuult mai bine decat inainte. Sper sa renunt la fumat/vapat definitiv.

 10. Exista si sortimente de lichide cu nicotina zero, si se pot combina cu cele cu nicotina, scazand astfel treptat concentratia de nicotina, ca in final sa te lasi de fumat sau macar sa nu mai inhalezi nici nicotina. Fireste ca e mai bine sa nu fumezi deloc, dar substantele din tigara electronica nici nu se compara ca nocivitate cu monoxidul de carbon si gudroanele din tigarile clasice! E o crima sa interzici tigarile electronice, pot salva milioane de vieti!

 11. Sincera sa fiu ma ajutat ENORM si da,e normal k orice tigara sa fie periculosa dar eu cred k ajuta f mult.Plasturii,gumele cu nicotina,etc le-am inercat si ma simteam f rau.Cu tigara electronica m-am lasat de fumat inediat ce am cumparato.Si dak vrem sa gandim logic,ambele,tigara clasica cat si cea electronik sunt aproximativ la fel de periculoase.In schim ne ajuta sa facem putina economie.Tururor fumatorilor……probati tigara electronik o sa vedeti diferenta.

 12. Inainte fumam cate 2 pachete pe zi,de cand am luat tigarea electronica nu am mai pus tigare an gura, mai am putin si anplinesc 7 luni ,dar ma simt mult mai bine

 13. prima zi de tigare electronica,emotii speranta,nu am pus tigarea normal in gura I nu simt nevoie sa o fac.E o minune,sper ca in curind voi renunta de tot la fumat

 14. Nu luati in considerare ce spune lumea,tigarea electronica e foarte buna,eu unu fumez de 3luni electonica si nu am degand sa renunt la ea

 15. Bravo, doctore!
  Particule de tinichea?! Si mai zici ca ai absolvit o facultate?!
  Rusinos!

 16. tigara electronica este „daunatoare” si cu toate astea toti fumatorii care o folosesc declara ca se simt mai bine de cand au renuntat la fumat cu ea

 17. Tinichea, vapri, sau fum… As vrea sa stiu daca si tigara elrctronica este interzisa in spatii publice, dupa noua lege. Ca dupa ce au pus accize pe tot ce contine nicotina, imi da de gandit si nu vreau sa imi iau amenda de la 100 la 500

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *