Sari la conținut

Ce credeţi că hidratează mai bine ceaiul sau apa? Iată ce spun rezultatele unui studiu al profesorului Mencinicopschi

O bună hidratare a organismului presupune ca apa să fie preluată în cantitate suficientă de către celule (să ajungă deci în interiorul celulei). O hidratare „ineficientă” înseamnă că, deşi consumată în cantitate mare, apa este preluată de patul vascular (de sânge), dar nu este transferată în cantitate suficientă în interiorul celulelor, ci este eliminată prin rinichi.

Pentru a hidrata eficient, lichidele trebuie să fie băute cu înghiţituri mici, pe tot parcursul zilei.

Studiul realizat sugerează că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun, datorită faptului că ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism.

„Pornind de la o serie de observaţii preliminarii, am iniţiat un studiu care a urmărit determinarea efectului potenţial de hidratare a diferitelor tipuri de lichide: apă, ceai, infuzii de plante şi fructe. Rezultatele sugerează faptul că ceaiul, o băutură complexă, recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii precum scăderea riscului cardio-vascular, îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, revitalizare, ca şi pentru gustul plăcut, joacă un rol important şi în hidratarea corectă a organismului. Fie că este vorba despre ceaiul cald pe care îl preparăm acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul contribuie la o bună hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activităţi pe care le desfăşurăm în fiecare zi. Hidratarea corectă înseamnă sănătate durabilă”, a adăugat Dr. Mencinicopschi.

Rezultatele de laborator au arătat că ceaiul provenit din Camellia sinensis are o tensiune superficială ce variază între 42 şi 59 mN/m[1], foarte apropiată de cea a apei intracelulare. Astfel, „efortul metabolic depus de organism pentru a aduce tensiunea superficială a lichidului ingerat la nivelul lichidului intracelular este mult mai mic, ceea ce permite ca hidratarea celulelor să se facă mai rapid şi efectul să fie de mai lungă durată”, subliniază Prof. Mencinicopschi.

Proiectul de cercetare al Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi de anul acesta vine în completarea studiului privind consumul de ceai verde în România, realizat în aprilie 2012. Iniţiativa a apărut din dorinţa de a studia principiile unei hidratări corecte a organismului, condiţie atât de importantă pentru menţinerea unei sănătăţi optime şi pentru prevenirea apariţiei diferitelor afecţiuni. Printre consecinţele unei hidratări insuficiente se numără constipaţia, unele afecţiuni renale, creşterea tensiunii arteriale, autointoxicarea corporală, durerile de cap şi diminuarea performanţelor fizice şi mentale.

„După rezultatele studiului de anul trecut privind consumul de ceai la români, am dorit, în mod firesc, să aprofundez cercetarea asupra beneficiilor acestuia, în special în ceea ce priveşte efectul de hidratare asupra organismului”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Ceaiul verde este considerat ca fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume după apă. Studiile au arătat că, un consum de 2-3 căni de ceai verde, în fiecare zi poate avea efecte benefice asupra sănătăţii inimii prin menţinerea sănătăţii vaselor de sânge. Ceaiul verde are un conţinut bogat de flavonoizi. În plus, ceaiul este o băutură revitalizantă, care se integrează foarte bine într-o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă sănătos. Ceaiul poate fi consumat atât în varianta caldă, cât şi rece, sub formă de ice tea. Băut fără lapte şi zahăr, ceaiul este un ajutor important în dietele destinate menţinerii sau scăderii în greutate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel