Sari la conținut

Ce efect au cafeaua și lactatele asupra digestiei?

Constipatia este mai mult decat un tranzit lent. Poate ascunde boli mai grave, cum este diabetul sau cancerul colorectal. Foarte multe mituri s-au conturat insa in jurul acestui subiect. E rau daca n-am scaun zilnic? Lactatele constipa? Cafeaua accelereaza tranzitul? E buna clisma? Medicii demonteaza cele mai frecvente mituri despre digestie.

1. Trebuie sa ai scaun zilnic

FALS. Ce este normal la o persoana nu se aplica pentru toti. Unii oameni au scaun de trei ori pe zi, altii, de trei ori pe saptamana. „Desi sa mergi zilnic la toaleta e fiziologic, se poate vorbi de consti­patie doar atunci cand aveti mai putin de trei scaune pe saptamana si de constipatie severa, atunci cand nu aveti scaun intr-o saptamana”, spune Eduard Adamescu, nutritionist la Cabinetul de Nu­tritie, Diabet si Boli Metabolice „Calea Mosilor”, din Bucu­resti.

2. Constipatia duce la acumularea toxinelor in organism

FALS. Multi oameni cred ca, daca sunt constipati, in organismul lor se acumuleaza toxine, care provoaca cancer. Acest lucru nu este sustinut stiintific.

3. Mai multe fibre elimina constipatia

FALS. Consumand mai multe fibre, tranzitul intestinal este mai accelerat, insa constipatia cronica semnalizeaza probleme mai grave: disfunctii ale glandei tiroide, diabet, sindromul Parkinson sau atac cerebral. „In cazuri grave, poate indica un cancer colorectal. Daca simptomele persista mai mult de doua saptamani sau scaunul este insotit de sangerare, dureri abdominale sau pierdere in greutate brusca, mergeti la doctor”, este sfatul nutritio­nistului.

4. Guma de mestecat si lactatele constipa

ADEVARAT. Doar daca aveti intoleranta la lactoza, lactatele va pot constipa. „In rest, este un mit faptul ca laptele si branzeturile constipa. Ele sunt neutre si se absorb repede la nivel intestinal”, precizeaza medicul. Doar in cazuri rare, mai ales in randul copiilor care inghit mai multe gume in timp scurt, se poate forma o masa care se poate bloca in tractul digestiv, incetinind tranzitul. Insa, cei mai multi oameni elimina guma odata cu scaunul.

5. In calatorii, mi se deregleaza tranzitul

ADEVARAT. Calatoriile schim­ba rutina zilnica si dieta. Daca nu mai beti suficienta apa, va deshidratati. „Constipatia se poate agrava daca va abtineti in momentul in care simtiti nevoia sa mergeti la toaleta, amanand pana ajungeti acasa. Pentru a evita aceste situatii neplacute, nu plecati imediat dupa ce ati mancat micul-dejun”, recomanda medicul.

6. Pastilele afecteaza tranzitul

ADEVARAT. Analgezicele, medicamentele pentru Parkinson, pentru reglarea tensiunii, dar mai ales suplimentele cu calciu sau fier pot afecta tranzitul.

7. Prunele, cel mai bun laxativ

ADEVARAT. Prunele, in speciale cele uscate, sunt un remediu cunoscut contra constipatiei. „Sunt doldora de fibre insolubile, exact ca-n laxative, dar si fibre solubile, care regleaza si colesterolul”, adauga medicul.

8. Cafeaua accelereaza tranzitul

FALS. Cofeina stimuleaza muschii tractului digestiv sa se contracte si, astfel, accelereaza tranzitul. Pe de alta parte, cafeaua nu este recomandata. Fiind si diuretica, „stoarce” apa din organism si constipa. Acelasi lucru e valabil pentru ceaiul negru, cola si alcool.

9. Clisma rezolva problema

FALS. Clisma este eficienta pe moment, dar nu previne si nu trateaza constipatia. Mai mult, chiar duce la constipatie in randul varstnicilor care le folosesc regulat. Clisma poate chiar leza colonul. Si laxativele, folosite foarte mult timp, pot avea efecte secundare severe (tulburari digestive) si nici nu-si fac efectul imediat.

10. Sangele din scaun este ceva normal

FALS. Sangele din scaun ascunde de cele mai multe ori hemoroizi sau fisuri anale, insa poate aparea si din cauza constipatiei. Daca are o culoare inchisa, inseamna ca vine din tractul intestinal (hemoragii gastrointestinale).

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: