Sari la conținut

Ce greșesc românii când vine vorba de sex

Sexualitatea a dat și dă mari bătăi de cap omenirii. De la „păcatul originar” încoace. Dar cum vă sună când auziți: „Dacă faci sex înainte de căsătorie o să te îmbolnăvești rău!”. Sau … „Femeile violate nu pot rămâne însărcinate dacă nu vor!” Între noi fi e spus, a zis-o un politician american…Mituri! Mituri despre sex și sexualitate…

Carmen Anghel

Ideea pentru acest articol mi-a dat-o o carte care nu râde de credințele ciudate despre sex și sexualitate ale oamenilor. Dimpotrivă, le ia foarte în serios și le analizează științific. Pepper Schwartz predă sociologia la Universitatea din Washington și a fost președinte al Societății pentru Studiul Științific al Sexualității. Martha Kempner este jurnalist specializat în sănătatea sexuală. Ei bine, cele două doamne au cercetat și au adunat, laolaltă „50 de mari mituri despre sexualitatea umană”. Cine știe câte altele vor mai fi fiind!? Numai citirea titlurilor capitolelor cărții, apărută, în Româ- nia, la Editura Trei (Psihologia pentru Toți) îți arată cât de … fără sfârșit sunt imaginația și dorința umană. Ce zic ele: „Există unele concepții greșite, uimitoare, cu privire la sexualitatea umană, dintre care multe sunt confirmate de unii care se autointitulează experți, sunt transmise apoi ca adevăruri, iar unele din ele sunt chiar predate în școală.” Adevărat. Mai mult: „Suntem cu toții victimele credule ale unui mit sau două, la un anumit moment al vieții noastre”. Corect. Rău este că noi credem că deținem adevărul și îl transmitem mai departe. Dar, de cele mai multe ori, adevărul nostru este un MIT

Le recunoașteți?

Iată câteva exemple de mituri descoperite de cele două cunoscătoare. „Persoanele necăsătorite au cea mi bună viață sexuală pentru că nu au obligații”. „Sexul în cadrul căsătoriei este plictisitor, iar sexul plictisitor este rău”. „Niciuna dintre partenerele mele nu a simulat vreodată orgasmul”. „Bărbații sub 40 de ani rareori au probleme de erecție”. „Prezervativele nu funcționează și, în plus, strică toată plăcerea”. „Gelozia este romantică”. „Dacă e consensual, sexul nu poate fi niciodată ilegal”. Ne oprim aici. Recunoașteți că ați întâlnit asemenea idei? Și sunt mituri care pot duce la boală, la depresie sau la … poliție.

Mituri analizate pentru români

Ana Nastas, medic rezident Obstetrică și Ginecologie la Spitalul Pantelimon din București, a analizat câ- teva mituri pentru noi. Mituri puse la dispoziție de cele două cercetătoare ale sexualității umane.

1.MIT: Prima oară când faci sex este unul din cele mai frumoase şi pline de semnificaţie evenimente din viaţa ta

– Dr. Ana Nastas: Pentru băieţi, în majoritatea cazurilor, este într-adevăr un eveniment semnificativ, în care ei devin „pe bune” bărbaţi. Lăsând la o parte momentele de stângăcie pe care le pot avea în acele clipe, fiindcă vorba vine, e prima dată, actul se termină cu o ejaculare, deci cu un moment plăcut. La persoanele de gen feminin, lucrurile sunt cu mult diferite. Fetele sunt mult mai complexe în simțiri și reacții. Primul act sexual este, fără excep- ţii, un moment foarte important pentru dezvoltarea sensibilităţii feminine. De aceea, sunt foarte importante gesturile de tandreţe şi gingăşie ale partenerului. Pierderea virginității poate să o lase pe femeie frigidă pentru toată viața. Chiar dacă sunt extrem de rare cazurile când femeia are orgasm la primul ei contact sexual (din cauza durerii), partenerul oricum are o funcție importantă de îndeplinit: aceea de a fi afectuos și drăgăstos cu ea. La fel gândea şi Balzac: „Soarta unei căsnicii se hotărăşte în prima noapte de dragoste”.

2.MIT: Îţi lipseşte dorinţa sexuală? Iarba ţapului te poate ajuta

– Dr. Ana Nastas: Iarba ţapului este o plantă pe care unii bărbaţi o folosesc pentru probleme de performanţă sexuală (disfuncţie erectilă şi ejacularea involuntară). Este de asemenea folosită pentru a trezi dorinţa sexuală. Iarbă țapului conține substanțe chimice care ar putea ajuta la creșterea fluxului sanguin și îmbunătățirea funcției sexuale. Reacțiile adverse ale acestei plante sunt încetinirea coagulă- rii sângelui, creșterea riscului de sângerare, scăderea tensiunii arteriale și creșterea riscului de a face lipotimie. Doza corespunzătoare de iarba ţapului depinde de mai mulţi factori, cum ar fi vârsta pacientului, starea de sănătate, precum şi multe alte condiţii. În acest moment, nu există suficiente informaţii ştiinţifice pentru a determina o doză adecvată de iarba ţapului. Trebuie reținut că produsele naturale nu pot fi folosite întotdeauna în siguranță, în special din cauza dozelor care nu pot fi sută la sută ajustate. Înainte de a lua un tratament naturist pentru îmbună- tăţirea funcţiei sexuale, trebuie ca individul să se asigure, mai întâi de toate, că s-au epuizat toate metodele de a o îmbunătăţi și s-au cercetat toate eventualele probleme. Care sunt acestea? Iată: eliminarea stresului, limitarea consumului de alcool şi de ţigări, chiar alegerea partenerului perfect, dereglările funcţionale şi organice ale sistemului urogenital.

3.MIT: Oamenii pot să devină dependenţi de sex exact aşa cum sunt dependenţi de alcool sau de droguri

– Dr. Ana Nastas: Ca și orice alte simțuri, cel sexual se perpetuează doar dacă este stimulat. O stimulare rară sau o stimulare prea frecventă poate duce la scăderea libidoului. Cât de straniu ar părea, la unii bărbaţi există o dependenţă de sex, atunci când bărbatul este poligamic. Bărbatul prezintă o atracţie animalieră faţă de femei! Această stare este posibil să fie de sorginte evoluţionistă. La femeie în schimb, dorinţa sexuală depinde de ataşamentul său psiho-emoţional faţă de partener. Aceasta culminând cu calitatea şi frecvenţa raporturilor sexuale. În timpul actului sexual se elimină o cantitate semnificativă de endorfine, care circulă în sânge timp de 24-48 de ore, acordând persoanei o stare de linişte şi beatitudine. Există femei, numite nimfomane, care sunt mai mult sau mai puţin dependente de această plăcere sexuală… O patologie clară de dependenţă de sex, cum ar fi dependenţa de alcool sau de droguri, care să necesite tratament, nu există.

4.MIT: Sexul bun se termină întotdeauna cu un orgasm simultan

– Dr. Ana Nastas: Răspunsul corect ar fi: „sexul IDEAL se termină întotdeauna cu un orgasm simultan”. Se cunoaş- te că durata actului sexual, de la început până la orgasm, la bărbaţi este mai mică decât la femei. În acest fel, este necesară o dexteritate sexuală a bărbatului pentru dezvoltarea unui preludiu bun la femeie, pentru ca aceasta din urmă să poată avea un orgasm precoce şi simultan cu cel al partenerului. Orgasmele simultane sunt rare, dar nu imposibile, astfel necesitând experienţă din partea ambilor parteneri.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: