Sari la conținut

Ce nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie dacă vrem să ţinem bolile cardiovasculare la distanţă

 

 Potrivit statisticilor, aproximativ 40 de români mor zilnic din cauza infarctului miocardic și 2 din 3 adulți prezintă diferite afecțiuni cardiovasculare.

Fumatul, stresul și alimentația dezechilibrată, din punct de vedere nutrițional, cresc riscul de apariție a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale, afecţiuni care apar, potrivit specialiştilor, pe fondul colesterolului mărit.  

Un regim alimentar corect, combinat cu un stil de viață sănătos, din care nu lipsesc exercițiile fizice, poate reduce semnificativ riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

O dietă echilibrată în nutrienți esențiali organismului poate avea un rol semnificativ în prevenirea bolilor de inimă.

Din meniul zilnic nu trebuie să lipsească fibre, cereale, produse animale și vegetale bogate în proteine şi lactate.

Este recomandat consumul cerealelor integrale, a făinii de grâu integral, a orezului, a pastelor făinoase, a produselor de panificație, ce au un conținut ridicat în tărâțe, sau a vegetalelor uscate (fasole uscată, porumb), deoarece conțin fibre și fier. Aceste produse sunt de asemenea, sărace în grăsimi și colesterol.

Peste 60 de studii clinice au demonstrat faptul că persoanele care consumă zilnic 2 gr de stanoli din plante, pot reduce semnificativ nivelul colesterolului sanguin și sunt mai puțin expuse riscului de boli cardiovasculare.

Pâinea cu esteri de stanoli din plante, cu rol în scăderea colesterolului, este recomandată persoanelor care doresc să adopte un regim alimentar echilibrat și un stil de viată sănătos.

Sterolii și stanolii sunt molecule cu o structură similară cu cea a colesterolului, care se găsesc în scoarţa arborilor, în grâu, porumb, dar şi în uleiurile de măsline sau porumb.Un sortiment de pâine de pe piaţă se recomandă ca fiind singurul produs din România care conţine doza optimă zilnică de stanoli din plante, ingrediente cu efect în scăderea colesterolului. Mai mult, producătorii susţin că acest lucru a fost dovedit de peste 60 de studii clinice și promit că puteţi ajunge la un nivel mai redus al colesterolului consumând pâinea respectivă o dată sau de două ori pe zi, în cadrul meselor principale. “Pâinea cu stanoli are într-adevăr efectul promis. Chiar şi medicii, înainte de a prescrie medicamente pentru scăderea colesterolului, recomandă pacienţilor stanoli”, susține medicul nutriționist Corina Zugravu. Alte produs din aceeași gamă sunt iaurtul și margarina cu adaos de steroli.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: