Ce se intampla cu organismul tau cand primeste prea mult zahar

Ce se intampla cu organismul tau cand primeste prea mult zahar
Ce se intampla cu organismul tau cand primeste prea mult zahar

Ar trebui sa consumam zilnic cel mult cinci lingurite de zahar, insa, in medie, introducem in organism, pe zi, 13 lingurite de zahar, iar aportul crescut din acesta are efecte cumplite asupra organismului.

 

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aportul caloric zilnic din zaharuri ar trebui sa fie de 5% din totalul caloriilor si sa nu depasim cinci lingurite de zahar pe zi. Dar aceste cinci lingurite sunt adesea depasite, in medie, consumand 13 lingurite de zahar pe zi.

 

Introducerea propriu-zisa a zaharurilor in organism nu are loc doar prin a pune, spre exemplu, o lingurita de zahar la cafea. Zaharul ajunge in corp prin consumarea produselor care contin zaharuri. Nici nu-i de mirare ca aportul depaseste recomandarea OMS. Spre exemplu, 330 de mililitri de Coca-Cola contine 8,75 de lingurite de zahar. Asadar, doar band o astfel de cutie deja depasim aportul recomandat. Insa nu doar Coca-Cola contine zahar in exces. Toate bauturile racoritoare, carbogazoase sau nu, contin zaharuri sau indulcitori artificiali care dauneaza grav sanatatii, mesajul de interes public “Pentru o viata sanatoasa, reduceti consumul de sare, zahar si grasimi”, transmis prin canalele media, fiind cat se poate de pertinent.

 

Dar ce se intampla, de fapt, cu organismul nostru atunci cand consumam prea mult zahar?

 

La nivelul creierului, zaharurile au capacitatea de a reconfigura procesele neuronale. Spre exemplu, persoanele care au un regim alimentar bogat in dulciuri si in produse grele, procesate industrial, prezinta un risc crescut cu 58% de a suferi de depresie. Mai mult, cu cat consumi mai mult zahar, cu atat ti se reduce, in timp, capacitatea de a simti placere in momentul consumului, exact ca la un drog.

 

Continuarea pe Lyla.ro

Tags: ,
1 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook