Ce tip de pește ar trebui să evitați. Experții spun că e foarte dăunător

Ce tip de pește ar trebui să evitați. Experții spun că e foarte dăunător
Ce tip de pește ar trebui să evitați. Experții spun că e foarte dăunător

Guvernul norvegian a recunoscut recent că acest pește ar putea fi periculos în special pentru copii, adolescenți și pentru femeile însărcinate.

După mai mulți ani de polemici și după o avertizare a publicației norvegiene „VG”, autoritățile sanitare norvegiene au fost nevoite să admita că somonul de crescătorie din această țară este periculos pentru sănătate.

Mai ales persoanele sensibile au fost sfătuite să reducă sau chiar să înceteze să consume somon norvegian.

În ciuda faptului că normele de crescătorie sunt stricte în Norvegia, somonul vine în contact cu produse chimice riscante pentru sănătate.

„Poluanții găsiți în somonul de crescătorie afectează negativ dezvoltarea cerebrală, fiind asociați cu autismul, cu hiperactivitatea și cu un coeficient de inteligență scăzut”, afirmă Anne-Lise Bjorke Monsen, specialist la laboratorul de biochimie clinică din Bergen.

Insecticidul incriminat în cazul somonului norvegian este diflubenzuronul, acesta fiind catalogat de Autoritatea Europeana de Siguranță Alimentară ca având „toxicitate mărită pentru organismele acvatice”.

Astfel de poluanți, care pot fi transmiși inclusiv prin laptele matern, pot avea un efect negativ asupra imunității, hormonilor și metabolismului.

Persoanele aflate la risc în cazul consumului de pește contaminat cu poluanți sunt copiii, adolescenții și gravidele.

Somonul este o sursă importantă de acizi grași Omega-3, însa acest tip de pește poate fi înlocuit cu macrou sau cu hering, care conțin aceiași nutrienți.

În anul 2012, Norvegia a furnizat 60% din producția mondială de somon. Din 2006, Rusia a încetat să mai importe somon norvegian, ca măsură de precauție.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

  1. autoritatile romanesti au facut vreodata vreo verificare a pestelui de crescatorie,fie ca este importat,fie ca e autohton?

  2. Si macroul si heringul ce otravuri contin? Sau inca nu s-a cercetat?

  3. liviu paulus says:

    am citit ieri in Der Standard ca austriecii sunt foarte suparati ca UE a ridicat gradul de poluare admis la somon de zece ori,totul in favoarea crescatorilor, mai ales ca Norvegia nu este membru al uniunii. Poluarea provine din furajele ieftine importate din America De Sud,deci nu din apele lor, totul ptr maximizarea profitului.

  4. Eu stau in Norvegia si lucru la o fabrica de somon… Ceva din vanzare merge in Japonia cu avionu si se mananca ca sushi, crud, ei fac treaba asta de 10 ani… Si alti se plang de…. poate e alt peste si la incurcat cu somonul… Un lucru zic numa: Daca niste fraieri din Europa stie mai bine decat Japonia apai te poti impusca ca Adrian Nastase. asa la vrajeala.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *