Cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat care duce la invaliditate permanentă

Cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat care duce la invaliditate permanentă
Cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat care duce la invaliditate permanentă

Dintre factorii de risc asociați diabetului zaharat, neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație invalidantă a acestei afecțiuni.

Potrivit unui studiu Cegedim realizat în perioada august-septembrie 2012, neuropatia diabetică afectează 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I și II, fiind pe locul patru în topul factorilor de risc asociați acestei boli, după hipertensiune arterială (74%), dislipidemii (66%) și obezitate (46%) – procentele reprezentând media pentru diabet zaharat de tip I și II. Deși se plasează pe locul patru, neuropatia diabetică are o prevalență foarte ridicată și, față de complicațiile enunțate anterior, este singura complicație invalidantă, cu efecte ireversibile și cu impact major asupra calității vieții persoanei cu diabet zaharat.

Neuropatia diabetică reprezintă afectarea nervilor de obicei întâlnită în diabet. În timp, hiperglicemia poate afecta nervii din întregul corp. Exista mai multe tipuri de neuropatie diabetică.
Neuropatia periferică rezultă din afectarea sistemului nervos periferic. Aceasta duce la scăderea sensibilităţii dureroase, tactile, termice şi vibratorii în anumite părţi ale corpului şi poate uneori să afecteze capacitatea de mişcare şi forţa musculară. Cel mai frecvent afectează picioarele (laba piciorului şi gambele) şi poate contribui la apariţia unor probleme serioase cum ar fi ulcerele, infecţiile sau deformări osoase şi articulare. Este cea mai frecventa formă de neuropatie diabetică.

Neuropatia autonomă (vegetativă) este rezultatul afectării sistemului nervos autonom. Aceşti nervi sunt implicaţi în controlul funcţiilor involuntare ale corpului cum ar fi bătăile inimii, tensiunea arterială, transpiraţia, digestia, funcţia renală şi câteva aspecte legate de funcţia sexuală. Şi aceasta este o formă frecventă de neuropatie diabetică.

Neuropatia focală afectează un singur nerv, cel mai frecvent la nivelul încheieturii mâinii, coapsei sau piciorului. De asemenea poate afecta nervii de la nivelul spatelui şi toracelui anterior precum şi pe aceia care controlează musculatura oculară. Adesea se produce în condiţii de comprimare sau strivire a nervilor.

”Din păcate, neuropatia diabetică este subdiagnosticată în România, deși ea poate fi depistată prin metode simple și necostisitoare. Este important ca medicii să se implice activ în diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice. Totodată, persoanele care suferă de diabet zaharat ar trebui să fie informate atât despre mijloacele de prevenție, cât și despre primele semne ale acestei complicații”, a declarat prof.univ.dr. Amorin Popa, președintele Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

  1. Am fost 6 copii la mama,dar cu cât înainta în vârstă diabetul mamei se agrava şi boala transmisă copiilor era mai gravă, astfel că un frate mai mic ca mine ne-a părăsit. A suferit din cauza amputării unui picior, după care a fost nevoie să-l amputeze şi pe celălalt. Făcea insulină dar nu se lăsa nici de băutură. NU avea voinţă. Dumnezeu să-l ierte!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *