Cea mai importantă metodă de prevenire a cancerului de col uterin care ucide peste 270.000 de femei anual

Cea mai importantă metodă de prevenire a cancerului de col uterin care ucide peste 270.000 de femei anual
Cea mai importantă metodă de prevenire a cancerului de col uterin care ucide peste 270.000 de femei anual

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer produs de HPV (Human Papilloma Virus) şi al doilea ca frecvenţă, în rândul femeilor după cancerul de sân curmând în fiecare zi vieţile a 40 de europence. Ţara noastră este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin acest tip de cancer şi în fiecare an sunt depistate peste 3000 de cazuri noi.

 

Vaccinurile anti-HPV reprezintă un pas major contra acestui tip de cancer reducând substanţial riscul de dezvoltare a maladiei. În 2007 a fost aprobat pe întregul teritoriu al Uniunii Europene vaccinul Cervarix. Preparatul este îndreptat împotriva a două tipuri de HPV, 16 şi 18 care în anumite condiţii pot favoriza apariţia cancerului genital şi cu precădere cel de col uterin. Varianta americană a vaccinului comercializată şi în România este Gardasil care are o acţiune mai extinsă contra HPV 6, 11, 16 şi 18. primele două forme ale virusului nu sunt cancerigene, dar pot sta la originea unei infecţii cu transmitere sexuală.

 

Cui se adresează vaccinul

Suspensia este injectabilă intramuscular (în braţ), se obţine doar pe bază de reţetă şi se administrează după vârsta de 10 ani, în 3 doze, cu pauză de o lună între primele 2 şi apoi de 5 luni.

Imunizarea nu este însă 100% garantată deoarece există peste 100 tipuri de HPV şi aproximativ 15 sunt asociate cancerului genital feminin. Vaccinarea nu înlocuieşte nicidecum consultul periodic cervical sau luarea de măsuri de protecţie împotriva expunerii la HPV şi la alte boli cu transmitere sexuală.

 Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Cervarix sunt:

–         durerin de cap

–         crampe musculare

–         înroşirea şi umflarea locului injectării

–         oboseală pasageră

Vaccinul nu se administrează persoanelor care au hipersensibilitate la ingredientele produsului.în cazul femeilor care prezintă febră ridicată, injectarea trebuie amânată.

Beneficiile imunizării sunt, însă mai mari decât riscurile contribuind clar la scăderea îmbolnăvirilor şi a deceselor prin cancer genital.

 De reţinut:

– infecţia cu HPV este foarte comună (peste 15% din populaţia feminină este purtătoare) şi poate deveni foarte serioasă evoluând spre cancer

– vaccinarea anti-HPV, o viaţă sexuală începută nu foarte devreme, cu cât mai puţini parteneri şi folosirea prezervativului în toate situaţiile, mai ales dacă partenerul nu este stabil, va scădea riscul de a contacta o infecţie cu HPV

–  orice femeie care a început activitatea sexuală trebuie să facă un examen anual Papanicolau cel puţin 3 ani la rând

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

 1. Bla..bla, bla… prevenire. Ia vaccinul…infectia este comuna..bla, bla. Probabil ca femeile se nasc cu virusul…sau il contacteaza prima data cand merg la McDonald’s. …sau isi desfac prea des picioarele, totusi…

 2. Daca barbatii ar fi barbati si nu niste maimutze obsedate, probabil ca nici femeile nu are fi obligate sa ”caute”. Poti sa faci un milion de vaccinuri daca in capul multora ele sint doar ”garantia” ca curvarasia merge mai departe fara efecte.

 3. vaccinul este o porcarie, care a omorat sau paralizat multe adolescente in UK si USA.
  oricum, are efect doar 5 ani, asa ca de ce sa il facem???
  vaccinurile contin mercur, aluminiu si formaldehida, asa ca scutiti-ne cu beneficiile lor.
  http://saccsiv.wordpress.com/2009/10/23/video-marturii-zguduitoare-despre-tinere-ucise-sau-a-caror-sanatate-a-fost-distrusa-de-catre-vaccinul-gardasil-raspanditi/

  • Eu nu stiu unde ai citit tu ca are efect 5 ani? Din cate stiu toate femeile vaccinate din 2006 si pana astazi (7 ani) au inca anticorpi si timpul trece… posibil sa fie protectie mult mai lunga. Asa ca gigele, lasa-ne cu goagale si sperietori. Dupa cum iti spune si pseudonimul „Gigel” nu cred ca esti la risc sa faci cancer de col, asa ca nu iti mai da cu parerea aiurea. De prostie nu s-a inventat vaccin..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *