Sari la conținut

Ceasul biologic in functie de ani: de la ce varsta devine imposibil sa mai faci copii

Ceasul biologic evolueaza usor diferit la femei si la barbati pe parcursul timpului, insa un lucru este cert: gradul de fertilitate in ambele cazuri scade dramatic mai cu seama dupa 35 de ani. Va prezentam evolutia ceasului biologic in functie de ani si modul in care se modifica ovulele si spermatozoizii de la varsta de 20 de ani pana dupa 45 de ani.

Fertilitatea in cazul femeilor si al barbatilor difera usor. In primul rand, in cazul femeilor, conteaza mai degraba calitatea ovulelor produse de ovare, nu cantitatea lor. In cazul barbatilor, calitatea spermatozozilor are de suferit de-a lungul timpul, dupa varsta de 40 de ani aparand tot mai des „defecte” la nivelul cromozomilor din „inotatori”. Totusi, toate acestea variaza de la om la om, de la femeie la femeie, de la barbat la barbat si, implicit, de la cuplu la cuplu in functie de stilul de viata al fiecarui individ. Vicii precum fumatul, consumul de alcool si cel de stupefiante are efecte devastatoare pe toate planurile, inclusiv in ceea ce priveste fertilitatea.

Iata evolutia ceasului biologic in functie de ani si cum se modifica ovulele si spermatozoizii de la varsta de 20 de ani pana dupa 45 de ani, explicate de medicul ginecolog-obstetrician Owen K. Davis de la Centrul Medical Cornell din SUA, de profesorul asistent in obstetrica-ginecologie Elizabeth Fino de la Centrul de Fertilitate din cadrul Universitatii New York si de Rebecca Sokol, medic specialist in reproducerea masculina si presedinte al ASRM (American Society for Reproductive Medicine).

La inceputul anilor 20
EA: din cele 1-2 milioane de ovule produse, doar 100.000-200.000 sunt inca functionale, dar la nivel maxim, fertilitatea fiind foarte ridicata in primii ani dupa implinirea varstei de 20 de ani.

EL: Spermatozoizii au aproximativ 3 luni, timp necesar pentru ca acestia sa ajunga la maturitate

Spre finalul anilor 20
EA: Desi gradul de fertilitate scade usor, femeia prezinta 75% sanse sa ramana insarcinata intr-un an

EL: Vicii precum fumatul, consumul de alcool sau stupefiante, dar si toxinele din mediul inconjurator si alimentatie nesanatoasa poate scadea cantitatea si calitatea spermatozoizilor.

Citeste continuarea pe Lyla.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel