Cel mai folosit condiment poate cauza cancer la stomac

Cel mai folosit condiment poate cauza cancer la stomac
Cel mai folosit condiment poate cauza cancer la stomac

Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeşte cancer gastric şi este o afecţiune malignă, în care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice şi apoi se extind dincolo de peretele gastric.

Deşi incidenta acestui tip de cancer a scăzut în ultimul secol, totuşi rămâne o cauză importantă de deces mai ales în ţările în curs de dezvoltare.

Recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt (Nashville) au descoperit că o alimentaţie bogată în sare creşte riscul apariţiei cancerului gastric, prin favorizarea activităţii bacteriene.

Bacteria Helicobacter pylori, extrem de răspândită – jumătate din populaţia lumii are această bacterie, identificată ca element preponderent în apariţia ulcerelor gastro-duodenale. Cercetătorii s-au întrebat de ce ea se manifestă cu atâta violenţă la unii, în timp ce la alţii rămâne în stare latentă.
Şi după ce au desfăşurat  cercetări pe gerbilul de Mongolia, cercetătorii au observat că sarea joacă un rol important în activarea bacteriei. Micile rozătoare au fost mai întâi contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori şi împărţite apoi în două grupe: animalele din primul grup au beneficiat e o alimentaţie normală, iar cele din al doilea grup, de una bogată în sare.

După patru luni au fost analizate ţesuturile gastrice: toate rozătoarele din grupul ‘sărat’ făcuseră cancer la stomac, în timp ce în cazul celor cu alimentaţie normală doar jumătate au dezvoltat cancer gastric.
Impactul negativ al sării se explică prin faptul că ea favorizează producerea de către Helicobacter pylori a unei proteine oncogene (CagA).

Sfatul cercetătorilor este să se consume sare cu moderaţie.

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

3 Comments

  1. Unde, Doamne iarta-ma, gasiti asemenea articole tembele?

  2. nolly paraschiv says:

    buna ziua sint operata la stomac ulcer perforat din 2006 sint ok si acum , numai ca de 2 ani ma deranjeaza din analize reiese gastrita, am facut gastroscopie, biopsie, radiografii, reiese, gastrita, dar aerele care i mi vin pe git i mi blocheaza uneori din respiratie, se pune ca un nod, iau dimineata nexiun pt protejarea stomacului plus carbocit, si degasil nu maninc deloc condimentat m ai mult totul fiert, dar sint la fel am facut controale peste controale. ce i-mi recomandati ? sa trec si la acupuntura ? e o gastrita care ma macina maninc f putin de teama multumesc inca o data

  3. Nolly – uite ce iti recomand – seara cand stai in pat respira adanc de cateva ori si tine mainile cu palmele in jos pe stomac, maseaza usor, poti adormi asa. Atingerea propriilor maini face bine. Acupunctura e iar o idee buna. Painea goala face iar foarte bine, cel putin mie imi face, uneori e mai buna decat medicamentele. Nu biscuitii ci painea cat mai naturala, fara aditivi.

    Si eu am aceleasi probleme uneori ma trezesc noaptea de la acidul ce imi urca in gat si ma arde. Ca sa pot sa adorm ma masez usor cu mainile, respir adanc, fac si cativa pasi, incerc sa depistez daca am vreo emotie negata, reprimata si abia apoi ma pun din nou la somn. Durerile totusi nu dispar de tot, ele reapar din cand in cand. Am remarcat ca reapar si dupa unele zile cand ori am muncit prea mult, am avut stress sau vreo frustrare. Deci exista si o componenta psihica, urmareste-te si o sa incepi sa faci legaturi…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *