Cel mai răspândit colorant alimentar din lume, dăunător pentru sănătate

Cel mai răspândit colorant alimentar din lume, dăunător pentru sănătate
Cel mai răspândit colorant alimentar din lume, dăunător pentru sănătate

Cel mai răspândit colorant alimentar, colorantul alimentar “caramel” poate fi dăunător pentru sănătate, spun rezultatele publicate de Institutul Ştiinţific de Sănătate Publică ISP din Belgia, conform agerpres.

Oferind alimentelor o culoare de chihlimbar și gustul specific de zahăr ars, colorantul este utilizat în băuturile pe bază de cola și în bere, dar și în alte tipuri de alimente precum sosurile, oțeturile, înghețata, fructele uscate etc.

Rețeta de bază (E150a) este adesea modificată prin adăugarea de amoniac (E150b), sulfiți (E150c) sau cele două substanțe chimice combinate (E150d).

Obținut prin topirea zahărului în apă, caramelul poate produce, sub influența căldurii, noi substanțe dintre care ISP a detectat patru cu potențial toxic: THI (o substanță care împiedică funcționarea corectă a reacțiilor imune ale organismului), 5-HMF (o substanță care are un potențial ridicat de toxicitate), 2-MIE și 4-MEI (agenți cu potențial cancerigen).

În ceea ce privește legislația, Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară este prudentă “deoarece are doar date limitate privind nivelurile reale ale acestor substanțe nou formate în produsul alimentar final”. “Concentrațiile de substanțe sunt verificate doar la producția de caramel”, a precizat ISP.

Institutul subliniază riscul de expunere la aceste substanțe nou formate, în principal pentru copii. De asemenea, institutul intenționează să ridice gradul de conștientizare în rândul consumatorilor, încurajându-i în ceea ce privește schimbarea obiceiurilor lor alimentare, și să țină seama de mențiunea “colorant caramel” din lista ingredientelor, scrie AFP.

Ca urmare a declaraţilor făcute de Institutul Ştiinţific de Sănătate Publică din Belgia, Asociaţia Naţională a Băuturilor Răcoritoare a dat o replică spunând că acest colorant este cel mai vechi agent de colorare utilizat şi că nu există niciun pericol:

“Caramelul este un agent de colorare utilizat pe scară largă în industria alimentară. Acesta este unul dintre cei mai vechi agenți de colorare utilizați în lume și este frecvent utilizat în multe produse alimentare, inclusiv pâine, bere, sosuri și topping-uri, produse de cofetărie, băuturi răcoritoare, cereale pentru micul dejun și înghețată.Autoritatea pentru Administrarea Alimentelor și Medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration) din SUA a aprobat caramelul ca aditiv de culoare și îl listează ca “în general recunoscut a fi sigur” pentru a fi folosit în industria alimentară.”

În ceea ce priveşte compusul toxic cancerigen, ANBR explică : “4-MEI este un produs secundar care apare în timpul procesului de producție a colorantului caramel. 4-MEI se găsește în cantități extrem de reduse în colorantul caramel folosit în multe produse alimentare și băuturi, inclusiv produse de patiserie, cafea, pâine, melasă, sos de soia, sosuri, și chiar în unele beri.Toate ingredientele folosite in băuturile răcoritoare sunt evaluate și certificate ca fiind sigure pentru consum de către EFSA – European Food Safety Authority (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) și sunt apoi aprobate pentru utilizare de către autoritățile competente la nivel European și național.”

 

 

 

 

Ana Maria Niţu

 

3 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook