Sari la conținut

Cele mai eficiente metode naturale de întărire a sistemului imunitar

Alimentația echilibrată, sportul, dar și preparatele homeopate stimulează sistemul imunitar, pregătind organismul pentru sezonul rece

Unii oameni nu se îmbolnăvesc niciodată. Au o rezistență de fier și, chiar dacă se expun frigului, respectiv microbilor, virusurilor, cu greu se lipesc de ei gripa, răcelile ori alte infecții. La polul opus sunt „bolnăvicioșii“, cei pe care îi pune la pământ și cea mai mică răceală. Ce-i diferențiază pe „rezistenți“ de „bolnăvicioși“ este stilul de viață. În timp ce primii fac sport, se hrănesc bine și rareori iau pastile, „bolnăvicioșii“ sunt sedentari, obișnuiesc să se streseze din orice, acordă suferinței o foarte mare importanță și iau medicamente cu pumnul. Chiar dacă rezistența organismului depinde și de genetică, există câteva reguli de aur pe care le puteți folosi ca să vă întăriți sistemul imunitar:
Mâncați citrice, pește, ardei!
O cauză frecventă care duce la scăderea imunității este o alimentație dezechilibrată, săracă în legume și fructe proaspete. „Alimentația monotonă, bogată în grăsimi și glucide concentrate, asociată unei alimentații sărace în proteine, fibre, vitamine și minerale duce la producerea de radicali liberi la nivel celular, cu o producție scăzută de produși imunomodulatori, cât și o scădere a formării de celule implicate în răspunsul imun”, detaliază Ștefan Ionuț, consultant în nutriție.
Evitați orice tip de conserve, însă bazați-vă pe citrice, afine, ardei gras sau capia (bogate în vitamina C), pește, piersici (vitamina A), carne (fier). „Un consum zilnic echilibrat de carne, ouă, cereale, legume și fructe aduce cantitățile necesare și suficiente în producerea răspunsului imunitar”, adaugă Ștefan Ionuț.
Scăpați de stres!
În unele cazuri puțin stres ne poate ajuta, fiind modul prin care corpul nostru se pregătește pentru o provocare. Însă, prea multă tensiune poate fi dăunătoare, ducând la slăbirea sistemului imunitar. Pentru a reduce nivelul de stres trebuie să vă dedicați o parte din timpul dumneavoastră activităților care vă relaxează și vă fac plăcere. „Ca organismul să rămână rezistent pe măsură ce înaintați în vârstă, trebuie să învățați cum să faceți față stresului“, este de părere Alina Constantin.
Faceți mișcare!
O metodă simplă prin care vă creșteți imunitatea este exercițiul fizic. Făcând mișcare în mod regulat puteți reduce nivelul de stres și riscul de osteoporoză, de boli de inimă și diferite tipuri de cancer. Cele mai benefice sunt exercițiile moderate, practicate de câteva ori pe săptămână. Orice fel de exercițiu fizic ajută, inclusiv ciclismul, mersul pe jos, înotul, yoga.
Evitați folosirea în exces a antibioticelor!
„Folosirea antibioticelor în exces sensibilizează organismul“, amintește medicul Alina Constantin. Lipsa activității fizice duce, pe de-o parte, la creșterea în greutate, iar pe de altă parte scade imunitatea. „Este bine ca organismul să fie învățat să lupte cu agenții din exterior. Altfel, intră în «conservare» și devine sensibil“, mai explică medicul.
Dormiți 7-9 ore pe noapte!
Fără odihnă suficientă, sistemul imunitar nu are destule resurse pentru a lupta împotriva bolilor. Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn pe noapte. „Organismul trebuie să aibă răgazul să se odihnească, dar observ că sunt oameni care nu își iau concediu cu anii și își imaginează că pot rezista la nesfârșit fără pauze și fără un program normal de somn“, adaugă doctorul. Specialiștii atrag atenția că respectarea weekendurilor și a concediilor este esențială.
 Nu exagerați cu simptomele!
Medicii spun că percepția asupra bolilor este diferită de la persoană la persoană. „Unii oameni nu sunt neapărat sensibili, ci ipohondri. Nu orice stare subfebrilă anunță o gripă și nu înseamnă că la primul strănut trebuie să ne băgăm sub plapumă și să nu mai ieșim de acolo“, precizează medicul Alina Constantin. Medicul îndeamnă la păstrarea echilibrului și a obiectivității, astfel încât nici sănătatea fizică și nici cea psihică să nu aibă de suferit.
Apelați la probiotice, vitamina C și zinc!
Asigurați-vă necesarul zilnic 200 de miligrame de vitamina C consumând ardei roșu, două portocale sau un grepfrut, plus 100 de grame de pătrunjel, recomandă nutriționiștii. Zece miligrame de zinc, mineral conținut în semințe de dovleac, pâine sau cereale integrale, și 800 de micrograme de vitamina A, ce se găsește mai ales în morcovi, ficat sau ou, ar trebui să întregească dieta care întărește sistemul imunitar. La  toate astea adăugați iaurturile probiotice. „Datorită tulpinii probiotice din iaurt, alimentul acționează ca un vaccin împotriva microbilor”, explică nutriționistul Ionuț Ștefan.

Produse apicole pentru întărirea sistemului imunitar

Mierea, polenul, lăptișorul de matcă și celelalte produse ale stupului sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, esențiale pentru întărirea organismului, și pot fi consumate de oricine, cu excepția bolnavilor de diabet.
Lăptișorul de matcă amplifică vitalitatea, este un bun stimulent imunitar și al apetitului. „El contribuie la refacerea și regenerarea organismului”, ne-a explicat dr. Andreea Dragomirescu, medic specialist cu competențe în apifitoterapie la Centrul naturist de sănătate Steaua Divină din București.
Cel mai bun lăptișor de matcă este cel care se păstrează în frigider, în capsule speciale cu dozator.
Polenul este un aliment valoros cu nutrienți, enzime, minerale și vitamine. „Putem spune că este un polivitaminizant și un regenerant al organismului care stimulează toate funcțiile acestuia. Este și un foarte bun antiseptic, probiotic ce reface flora intestinală”, consideră medicul specializat și în apifitoterapie.
Polenul poate fi folosit atât uscat, cât și congelat. Cel congelat păstrează toate proprietățile polenului proaspăt și este mai ușor asimilat. Pe tipuri de flori îmbină efectul terapeutic al acestora (salcie, măr, castan) cu cel al polenului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel