Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac părinții. Sfaturile experților în parenting invitați la evenimentul organizat de Doctorul zilei

Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac părinții. Sfaturile experților în parenting invitați la evenimentul organizat de Doctorul zilei
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac părinții. Sfaturile experților în parenting invitați la evenimentul organizat de Doctorul zilei

Urania Cremene, expert în parenting a explicat cu ocazia conferinței „Un părinte isteț, un copil de succes”, organizată de Fundația Nadia Comăneci și Star Junior, ieri seară, la Hotel Pullman din București, care sunt greșelile cele mai frecvente  pe care le fac majoritatea părinților:

1.       ”Nu e voie, nu e frumos!” Este cea mai des întâlnită greșeală pe care o fac părinții. Cu cât îi spunem mai des copilului că nu are voie să facă ceva, cu atât el va avea tendința să spună nu.

În loc să-i spunem că nu are voie, îi explicăm foarte clar de ce nu are voie un anumit lucru si care sunt consecintele.

2.       ”Dacă nu vii cu mine, te las aici!”

În primul rând, este o amenințare care nu poate fi pusă în practică și părintele își va pierde din credibilitate, iar în al doilea rând, în mintea copilului se poate crea frica de abandon. Iar un copil are nevoie să știe că orice prostie ar face, părinții îl vor iubi necondiționat.

Cu ce puteți înlocui:

–          planificați în avans: spuneți-i copilului ce urmează să faceți, care e pasul următor (Stam 15 minute in parc, cu 5 minute înainte de epuizarea timpului, copilului i se reamintește că urmează să plecați)

–          oferiți variante de alegere: ”vii singur sau te iau în brațe”

–          recurgeți la joacă, nu la păcăleală,

–          folosiți forța doar în ultimă instanță.

3.        Comparațiile: ”Uite-l pe fratele tău ce curat a făcut în cameră”! ”Toți copiii fac asta!”  ”Toată lume face asta”  ”Nu țipa că se uită ceilalți!”

Acest lucru îi va determina pe copii să se comporte bine doar când sunt văzuți de celalți. Acest lucru distruge stima de sine și încurajează comportamente xerox.

Cu ce înlocuim: explicați comportamentul în sine fără a face referire la ceilalți. Explicați reguli și valori fără a face referire la ceilați.

4.       Laudele: ”Ești cel mai frumos/deștept/bun”

De ce e o greșeală:

–          stimulăm mândrie nesănătoasă

–          Stimulăm competitivitate nesănătoasă

–          Creștem intoleranța la eșecuri și frustrări

–          Naștem dependența de laude

Dacă spui copilului ești cel mai bun, el o să vrea să fie cel mai bun și nu va reuși întotdeauna, iar acest lucru va duce la depresii și frustrare.

Cu cât lăudăm mai mult un copil, cu atât mai multă nevoie de confirmare va avea, iar el trebuie să știe singur că e bine, fără să aibă nevoie de confirmarea celorlalți.

În schimb: încurajați copilul concentrându-vă pe motivația interioară. De exemplu, atunci când a desenat ceva frumos întrebați-l cum s-a gândit să deseneze, dacă i-a plăcut să deseneze. Puneți accentul pe dezvoltare, nu pe rezultat.

5.       „Nu poți să faci asta, lasă-mă pe mine!”

De ce: în mintea copilului apare ideea -nu sunt în stare- și îi distrugem stima de sine și simțul responsabilității, în curajăm lenea și dependența de alții.

În loc: nu poți ÎNCĂ, aș putea să te ajut, dacă vrei.

71 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook