Cele mai nocive mărci de ciocolată din România

Cele mai nocive mărci de ciocolată din România
Cele mai nocive mărci de ciocolată din România

Nutriţioniştii recomandă părinţilor să înlocuiască zahărul din dulciuri, cum ar fi şi ciocolata, cu zahărul din natură, precum cel ce se regăseşte în fructe. Asta pentru că în ciocoltată, favorita multor micuți, sunt extrem de multe componente dăunătoare.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS) au avut o curiozitate: să afle câte E-uri conţin mărcile de ciocolată puse în vânzare pe piaţa autohtonă.

Aceşti aditivi sunt blamaţi în totalitate de nutriţionişti, care recomandă înlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructele şi legumele. Metoda de lucru a celor de la „Protecţia Consumatorului” după care au întocmit clasamentul ciocolatei în funcţie de numărul de E-uri a fost simplă: s-a luat eticheta şi s-a calculat numărul de substanţe considerate dăunătoare care se află în conţinutul acestor dulciuri.

„Scopul acestei acţiuni a fost acela de a atrage atenţia consumatorilor asupra importanţei citirii informaţiilor pe care le au la îndemână”, a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant relaţii publice în cadrul organizaţiei.

Novatini şi Poiana – opt E-uri, Anidor şi Lindt – zero E-uri

Conform studiului, pe primul loc în acestă ierarhie a E-urilor conţinute de ciocolată, cu maximul de opt, se afla Novatini (cu cremă căpşuni şi friscă) şi Poiana (cu lapte şi cremă cu aromă de vişine). Şapte E-uri conţin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cea cu caramel şi cea cu vişine) şi Heidi Grand Or Florentine.

În schimb, Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu cremă de capşune), Africana (cu cremă de rom) şi Poiana (cu frişcă şi căpşune) au în compoziţie câte şase E-uri.

Cinci astfel de aditivi conţin Schogetten, Anidor (Croquant – lait and folie noisettes şi amer), Primola (cu caramel sau cu căpşuni), Novatini (cu coniac şi cu rom), Africana (cu cremă de banane) şi Milka Raspberry Cream.

În continuare urmează Africana (cu cremă de cappuccino), Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel şi cea cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry, Carrefour – Chocolat noir fără zahăr, cu câte patru E-uri.

Alte 37 de mărci de astfel de dulciuri au doar „un E”.

În schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale), Lindt (ciocolată amăruie cu migdale) şi Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune) nu conţin niciun E.

“Astfel de dulciuri trebuie înlocuite cu legume şi fructe”

În ceea ce priveşte ciocolata, medicul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi ne-a declarat că acest produs este în general periculos pentru sănătate, mai ales pe termen lung.

„E-urile din ciocolată produc dezechilibre ale organismului mai ales pe termen lung, nu produc neapărat efecte imediate. Trebuie să ne ferim de astfel de substanţe care nu fac bine sănătăţii. Cu toate acestea, întreaga industrie de gen se bazează pe astfel de aditivi şi conservanţi”, a explicat specialistul.

Cei mai des întâlniţi aditivi din compoziţia ciocolatei sunt: E420 sorbitol, E 270 acid lactic, E120 – acid carminic, E200 – acid sorbic, E1103 invertază, respectiv E322 – lecitină din soia, E476 poliglicerol poliricinoleat şi E 330 acid citric. Dintre cei opt, primii cinci sunt consideraţi periculoşi pentru sănătate.

„Aceste E-uri sunt nocive şi periculoase. Eu aş recomanda părinţilor şi bunicilor să nu mai dea copiilor dulciuri, să înlocuiască total dulciurile cu fructele. Sigur, copiii cer dulciuri, dar trebuie educaţi că adevăratele dulciuri sunt cele din fructe, nu cele din astfel de produse. De vină pentru că se consumă dulciuri de la vârste fragede este şi mediul familial”, este de părere Gheorghe Mencinicopschi.

E-urile nocive provoacă alergii şi tulburări ale ficatului

Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării acestor substanţe considerate suspecte se regăsesc alergiile, dereglările hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului, tulburări ale tubului digestiv, tulburările nervoase şi creşterea colesterolului.

Aditivul sorbitol E420 din ciocolată are mai multe întrebuinţări în industria alimentară şi este întâlnit în multe produse. O cantitate mare de E420 consumată poate provoca probleme ale intestinelor şi dureri de stomac.

În schimb, E476 este folosit doar în alimentele sărace în grăsimi sau în dulciuri pe bază de cacao, cum ar fi ciocolata. La animalele de laborator a produs efecte hepato şi nefrotoxice.

În ceea ce priveşte E270 (acidul lactic), nu ar trebui dat bebeluşilor sau copiilor mici, deoarece aceştia nu au încă dezvoltate enzimele care să metabolizeze aceste forme de lactaţi.

Acidul carminic (E120) produce o creştere a hiperactivităţii. Se mai utilzează în cosmetică. E200 se află în unele alimente şi se regăseşte şi sub formă de acizi graşi naturali. Poate produce iritaţii dermice, alergii, distruge vitamina B12. Consumul frecvent nu este recomandat.

„Eu aş recomanda părinţilor să nu mai dea dulciuri copiilor, acestea să fie înlocuite cu fructele.“
GHEORGHE MENCINICOPSCHI, nutriţionist

2 mărci de ciocolată
au reuşit recordul negativ de a avea opt E-uri în compoziţie

„Utilizează ce este înscris pe etichetă”

Aceasta este recomandarea oferită de reprezentanţii ANPCPPS. Astfel, pe lângă sfatul dat consumatorilor de a observa numărul de E-uri din dulciuri şi din orice alt tip de produs alimentar, se mai recomandă să se verifice de asemenea şi conţinutul caloric .

Nu în ultimul rând, trebuie urmărit şi ce proteine, glucide, lipide, lipide saturate şi sodiu au ciocolatele cumpărate de pe raft. „Fii un consumator informat şi utilizează informaţiile pe care le ai la îndemână, chiar pe etichetă!”, este sfatul acordat consumatorilor de către ANPCPPS.

Organizaţia pune la dispoziţie şi website-ul e.o9atitudine.ro, accesibil de pe computer sau telefonul mobil, prin intermediul acestuia consumatorul putând afla uşor ce tip de E-uri (conservanţi, aditivi etc.) conţin produsele pe care le achiziţionează. Mai multe informaţii despre astfel de studii se găsesc pe pagina www.teste-comparative.ro şi protectia-consumatorilor.ro.

 

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

19 Comments

  1. Pentru Sara,a darui- face parte din viata ei.Intotdeauna a fost impresionata de nazceul altora,intotdeauna s-a oferit sa ajute, Si-a dat de multe ori si banutii ei de buzunar.Eu o stiu de mica,admir frumusetea sufletului ei.Ma bucur ca si cei din afara orasului nostru o apreciaza pentru asta.Si pentru tine,Sara,imi rade inima cand vad cat de frumos cresti!

  2. Incercati sa vedeti cate E-uri se gasesc in ciocolata de la Lidl. Daca citesti ce scrie pe eticheta realizezi ca ai nevoie de reteta de la medic pentru chimicalele din compozitie.Ciudat este faptul ca in acest studiu nu au fost cuprinse marcile de ciocolata care se gasesc in magazinele marilor retaileri : Lidl, Penny, Real, etc. O fi scapare sau…..?

    • Lotta Vintersol says:

      pai Lindt se gaseste la Real daca nu ma insel..apoi si Heidi este produsa de Lindt pentru Romania… Daca te referei la cele de brand propriu e de ajuns sa vezi numai pretul si iti dai seama cam ce contin….Apoi Poiana si Novatini se simt cat de dulci sunt ca bei 1 l de apa dupa ele… Oricu Lindt este un brand ce se respecta de zeci de ani…la cat mai costa si kg de praline sau bomboanele Lindor e normala sa fie de calitate…

    • Exact la asta m-am gandit si eu !!! De ce nu sunt amintite marcile de ciocolata care nu au E-uri…sunt aminitite doar care sa nu le mancam…Sunt o mare amatoare de ciocolata, ador aroma adevarata de cacao…dar intradevar abia o mai simt in unele, aproape ca as zice ca e doar culoarea de cioco , deci probabil sunt multe artificiale cum este NOVATINI la 1 leu…e clar ! Ar fi fost mai eficient sa ni se spuna si care sa le mancam nu doar cele care nu!!!! Plus tot cei care ne ascund aceste informatii se fac vinovati ca noi mancam atat de nesantos de ani buni si ne miram de epidemia de cancere in randul a tot mai tineri oameni!

  3. George-Alex says:

    Mai e vreun produs sa nu aiba E-uri in ziua de azi?! pana si apa minerala are nush ce fosfati,sulfati pzida mamii lor,painea la fel; nu inteleg cei de la ANPC de ce nu amendeaza non stop pe cei care vand asemenea marfuri cu E-uri?!

  4. Ciocolata contine in cel mai mare procent zahar, pe al doilea loc grasime, si daca avem noroc gasim pe al treilea loc cacao. despre asta nu zice nimeni nimic? avem impresia ca mancam cine stie ce fineturi..cand de fapt mancam margarina cu zahar si arome care mai de care mai fabuloase. dar in fine, ce sa mai zic, cand asta e reteta majoritatii produselor din supermarketuri.

  5. Reclama/pe/fata.

  6. dar despre milka ,heidi si kinder nimic?

    • daca sunt asa nocive de ce nu fac cei de la Protectia consumatorului ceva concret ptr a le retrage din magazine?sincera sa fiu nu prea vad rolul acestei institutii,nu am auzit sa fi facut ceva ptr a ne proteja.

  7. Pai si daca au 8 „E”uri si sunt daunatoare sanatatii de ce PC nu se autosesizeaza si le retrage de pe piata + amenzi usturatoare pt producatori? Amenzi care sa creasca de fiecare data cand producatorii fac aceleasi prostii. Bn ca ne spuneti ce sa nu mancam si cat de daunatoare sunt, dar nu faceti nimic impotriva acestor lucruri… si spuneti si ce ciocolata putem manca care nu e „daunatoare” sanatatii. Si o intrebare (retorica). Mai e ceva pe lumea asta care nu are „E”uri in compozitie?

  8. asa este ,toata lumea spune ca nu sunt bune anumite produse dar uita ca mai nou tot ce ni se ofera noua sunt tratate si ne omoara incet(chiar si multrecomandatele fructe)

  9. eu mananc ciocolata de cand ma stiu si n-am nici pe dracu si am 37 de ani,daca era ciocolata asa periculoasa muream de mult,mancati si nu va mai luati dupa doctori ca astia mor inaintea noastra ,legumele si fructele au mai multe e-uri ca ciocolata :))

    • Ciocolata cea mai buna si destul de accesibila se numeste DERBY sau FinCare diverse sortimente si se gasesc la Penny Market respectiv Lidl , Nu cumpar ciocolata fabricata in ROMANIA … :)))

    • Mai ficior… da in ultimii 37 ani da viata… macar „freo” 2 3 ani de scoala (asa ca becali)… ai facut ? Mai pasarica curpictat… nu te mai da cu gaz pa burta cioflingare… fructele nu au cum si de unde sa aiba „E” boura… pot avea alte chimicale antidaunatori, sau altele folosite pentru a le lungi viata pe timp de transport sau deozitare… BOUAR….cu tite ce esti…
      DIXIT gaozareee

  10. Oare de ce producatorii folosesc E-uri nocive organimsulului,cu nesimtire si indiferenta?…..Pt ca ii intereseaza doar sa faca bani,nu conteaza ca pasesc pe noi,consumatorii de 2 lei care le cumparam produsele nenorocite.Un alt motiv in plus ca sa nu mai cumparam produse toxice si ordinare,ci sa cautam pe cele cat de cat mai sanatoase.Ce a ajuns si lumea asta…o bataie de joc.Si oamenii bietii mor pe capete ca altii sa se imbogateasca din asta.JALNIC!

  11. …aia le produc si ailalti le comercializeaza pentru ca traim intr-o tara libera in care ei au dreptul sa produca si sa comercializezen, iar cetateanul are dreptul SA NU CUMPERE! Nu-ti scoate nimeni banii cu pistolul la timpla cind esti in supermarket: folosesti-ti ochii sa citesti si creierul sa gindesti: ai fost informat!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *