Cele mai sănătoase tipuri de brânză

Cele mai sănătoase tipuri de brânză
Cele mai sănătoase tipuri de brânză

În general, brânzeturile sunt grase, unele au și peste 40g-50g grăsime. Din cauza densității calorice mari, trebuie mâncate cu moderație, în niciun caz un calup o dată. Trebuie să facă parte constant din dietă, o feliuță, două pe zi fiind suficiente.

Chiar dacă conțin multă grăsime, brânzeturile au în compoziție și ceea ce se cheamă acizi linoleici conjugați (CLA), care acționează asupra metabolismului lipidelor, redistribuind grăsimea și ajutându-ne să nu ne îngrășăm.

Iată care sunt printre cele mai sănătoase tipuri de brânză:

Pecorino Romano este o brânză tare, cu formă rotundă, maturată cel puțin 6 luni, produsă 100% din lapte de oaie. Această brânză italiană este bogată în CLA și poate scădea riscul de obezitate, diabet, cancer și inflamație, potrivit unui studiu italian de cinci ani.

pecorino

Urda. Un sortiment foarte bogat în calciu și totodată dietetic datorită conținutului mic de grăsimi. Este folositoare în curele de slăbire: 2-3 felii îți satisfac pofta, mențin sațietatea și nu îngrașă; în schimb, înlocuiesc țesutul adipos cu masă musculară. Calorii/100 gr.: 110

urda

Brânza de vaci. Este una din cele mai sănătoase pentru că nu are multă sare și nici grăsimi, mai ales dacă alegi una dietetică. O poți prepara după bunul plac, fiind ideală în combinație cu fructe proaspete, la micul dejun sau pe post de gustare. Calorii/100gr.: 115

branza de vaci

Brânza cheddar. Acest tip de brânză se spune că previne cariile dentare dacă o consumi după masă. Calciul și fosforul ajută la neutralizarea acidului produs de bacteriile din gură și mențin dinții sănătoși. Este bogată în calciu (760 mg./100 gr.), iar sare conține cu moderație. Calorii/100gr.: 395

chedar

Parmezan. Mulți adoră parmezanul ras presărat în salate sau la asezonarea unor mâncăruri. Bogat în calciu și zinc, are însă multe calorii, așa că se folosește în cantități mici, doar pentru aromă. Calorii/100 gr.: 460

parmezan

Brânza feta. Cea mai cunoscută brânză grecească, feta este obținuta din lapte de capră sau oaie și e benefică organismului, în ciuda conținutului considerabil de grăsimi (30-60%). Preparată în saramură sau marinată în tot felul de ierburi aromatice, o poți folosi la salate sau sandviciuri delicioase, alături de măsline, roșii, ardei, rondele de ceapă. Calorii/100 gr.: 270

feta

Brânza cu mucegai. Mai există o categorie de brânzeturi foarte bune, care nu sunt foarte cunoscute în România. Este vorba despre cele cu mucegaiuri, ce au o calitate excelentă: sunt o sursă de vitamina B12, care nu se găsește în orice aliment și luptă împotriva anemiei, această vitamină fiind necesară pentru buna funcționare a celulei nervoase.
Nu curățați mucegaiul de pe aceste brânzeturi, însă oferiți-le cu precauție copiilor (doar câte puțin) și nu de la vârste foarte fragede.

branza cu mucegai

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *