Cele mai vehiculate mituri legate de depresie și adevărul din spatele lor

Cele mai vehiculate mituri legate de depresie și adevărul din spatele lor
Cele mai vehiculate mituri legate de depresie și adevărul din spatele lor

Există nenumărate mituri legate de depresie, mituri apărute ca urmare a confundării depresiei cu starea de tristețe sau stres

MIT: “Nu sunt depresiv am doar o pasă proastă. Îmi trece mie…”

 REALITATE: Depresia este o boală care poate afecta serios toate aspectele vieții tale, incluzând relațiile cu alte persoane, performanța la locul de muncă  și posibilitatea de a te bucura de ceea ce iți place să faci în timpul tău liber.

 

  MIT: “Eu nu o să fiu niciodată depresiv”

 REALITATE: Depresia nu alege, ea poate să apară la oricare persoană, vârstnică sau tânără, bogată sau săracă, cu un IQ ridicat sau scăzut.

 

 MIT: “O baie fierbinte, o vorba bună și un pahar de ceva e tot ce am nevoie”

 REALITATE:  Depresia este o tulburare de dispoziție și nu o simplă “pasă proastă” care trece de la sine dacă ne dorim suficient de mult! Depresia necesită tratament de specialitate și nu sfaturi și remedii “băbești” citite în reviste.

 

MIT: “Dacă gândesc pozitiv o să mă fac bine” ; “Trebuie să nu mă mai gândesc la asta și imi trece”

 REALITATE: Depresia este o tulburare reală (o boală) și este tratabilă. Nu este posibil să vindeci depresia prin simpla putere a gândirii pozitive. Cu siguranță gândirea pozitivă te ajută să gestionezi mai bine diagnosticul însă nu te va face bine peste noapte. Să îți impui să gândeaști pozitiv pentru a scăpa de tulburările de dispoziție este ca și cum i-ai cere unui diabetic să-și schimbe concentrația de zahăr din sânge doar gândindu-se la asta. Ținând cont că depresia înseamnă pierderea speranței, cere ajutorul unui specialist pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a te simți mai bine!

 

 MIT: “Sunt depresiv. Îmi trebuie o vacanță sau o sesiune de shopping”

 REALITATE: Atunci când treceți printr-un episod depresiv și alegeți ca soluție diverse metode de relaxare, acestea doar vor ameliora pentru scurt timp simptomele, însă depresia nu va trece.

 

 MIT: “Dacă ma duc la psihiatru, lumea o să mă creadă nebun”

 REALITATE: Să cauți tratament este decizia cea mai inteligentă care necesită forță și înțelegere a diagnosticului. Tulburările tale de dispoziție nu sunt nici defecte, nici slăbiciuni.  Să soliciți tratament înseamnă că ai curaj să găsești o cale pentru a te simți mai bine. Apelează la medicul psihiatru pentru un plan terapeutic personalizat evoluției afecțiunii tale.

 

 MIT: “Dacă iau anti-depresive devin o legumă”

 REALITATE: Anti-depresivele sunt prescrise în funcție de evoluția afecțiunii și istoricul personal al fiecărui pacient. Există mai multe tipuri de antidepresive, fiecare conceput pentru a se potrivi inclusiv cu stilul de viață al pacientului. Cu cât apelezi la sfatul unui psihiatru mai repede, cu atât vei sesiza o ameliorare mai rapidă a afecțiunii. Nu toate anti-depresivele amorțesc simțurile. Ele acționează țintit pe nevoile voastre terapeutice ajutând la depășirea episodului depresiv. Anti-depresivele de generație nouă au efecte secundare similare placebo (reacții adverse rar întâlnite).

 

 MIT: “Antidepresivele îmi alterează personalitatea!”

 REALITATE: Pastilele nu îți vor afecta capacitatea de judecată și nici nu îți vor da senzația de fals curaj, ci te vor ajuta în lupta contra depresiei dacă le vei lua la recomandarea și sub supravegherea  unui medic specialist.

 

 MIT: “Depresia mea nu are leac!”

 REALITATE: Dacă tulburările tale de dispoziție sunt corect diagnosticate și tratate, poți să duci o viață normală și sănătoasă. Există milioane de persoane care se confruntă cu această problemă în toată lumea. Statisticile arată că o persoană din cinci suferă de depresie, așa că nu ești singura persoană care trece prin așa ceva. Există tratamente personalizate, trebuie doar să mergi la medicul psihiatru pentru un consult și ajutor de specialitate.

 

 MIT: “Sunt tânăr/bătrân este normal să am astfel de tulburări depresive !”

 REALITATE: Tulburările depresive nu țin cont de vârstă. Nu este o regulă care spune că un tânăr sau un bătrân trebuie să sufere de depresie. Depresia are o multitudine de factori declanșatori. Trebuie să iei în serios schimbările bruște de dispoziție. Studii recente arată că și sugarii pot duferi de astfel de tulburări. La bătrânețe riscurile de depresie vor crește . De aceea este foarte important să mergi la medic pentru a fi tratat în funcție de necesitățile și simptomele tale.

 

 MIT: “Sunt doar stresat nu depresiv”

 REALITATE: Stresul și depresia aleargă prin aceleași circuite ale creierului , din acest motiv, tensiunea crescută, pe termen lung , îți poate declanșa o depresie. La fel cum și întâmplările neplăcute precum abuzul sexual sau tulburările de stres post-traumatice te pot afecta și îți pot declanșa o depresie.

 

 MIT: “Mama suferă de depresie, sigur asta mă va afecta și pe mine mai devreme sau mai târziu!”

 REALITATE: Depresia nu este o moștenire obligatorie, în cazul în care există o tendință în familie, nu este ceva sigur că și tu trebuie să suferi de aceeași boală. În cazul în care sesizezi instalarea unor simptome specifice depresiei, mergi la medic pentru un sfat profesionist.

 

 MIT: “Sunt doar trist, sigur nu sufăr de depresie!”

 REALITATE: Este normal să simți durere când treci prin momente dificile, cum ar fi o despărțire, moartea unei ființe dragi sau pierderea unei slujbe. Dacă însă senzația de tristețe se prelungește pe o perioadă mare de timp și acesteia i se adaugă și alte simptome – epuizare fizică, insomnie, lipsa poftei de mâncare etc. atunci trebuie să consulți un psihiatru pentru a-ți indica ce trebuie să faci.

 

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

5 Comments

 1. medicamentele anti depresive vindeca depresia,dar gandurile care produc aceasta boala,nu.ATENTIE: toata medicatia antidepresiva ingrasa!!!!!Daca aveti sau sunteti bolnavi fiti cumpatati la alimentatie.

 2. Am aceasta boala de la 13 ani (acum am 32)… ma schimb precum vremea… acum sunt trista, iar dupa cateva minute daca vorbesc cu cineva, imi revin ca prin minune… Insa, minunea nu dureaza prea mult si sunt din nou trista! Faptul ca nu am avut o copilarie fericita, ca nu am avut parte de barbatul pe care l-am iubit si ca mi-am pierdut slujba, astea-mi accentuiaza boala… SI DA spun cu mana pe inima, ca in cele din urma, chiar vreau sa MOR! Medicul specialist nu are ce sa-mi faca… imi da doar medicamente care ma fac indiferenta , rece si prea calma…

 3. Si prietena mea e depresiva!Multa vreme nu am stiut cum sa o ajut dar cineva mi-a spus de site-ul depresiv.ro .Acolo am gasit mai multe informatii despre depresie dar si nr. de contact al doctorilor specialisti din orasul meu.

 4. citat- ‘MIT: “Dacă gândesc pozitiv o să mă fac bine” ; “Trebuie să nu mă mai gândesc la asta și imi trece”

  REALITATE: Depresia este o tulburare reală (o boală) și este tratabilă. Nu este posibil să vindeci depresia prin simpla putere a gândirii pozitive. Cu siguranță gândirea pozitivă te ajută să gestionezi mai bine diagnosticul însă nu te va face bine peste noapte. Să îți impui să gândeaști pozitiv pentru a scăpa de tulburările de dispoziție este ca și cum i-ai cere unui diabetic să-și schimbe concentrația de zahăr din sânge doar gândindu-se la asta. Ținând cont că depresia înseamnă pierderea speranței, cere ajutorul unui specialist pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a te simți mai bine!’
  Sunt de acord cu – ‘cere ajutorul unui specialist pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a te simți mai bine!’ – dar din cate vad eu din celalalte mituri APELUL LA UN PSIHIATRU se pare ca este singura rezolvare a problemelor, consider ca este eronata! Primul lucru care ar trebui facut este de a apela la un Psihoterapeut (Psiholog) care sa inteleaga cu ce te confrunti din punct de vedere mental si fizic. Acesta este in masura sa faca o evaluare potrivita si apoi sa propuna si sa realizeze impreuna cu dvs o strategie de interventie care sa te ajute in primul rand cu ce se intampla in mintea si corpul tau atunci cand simti aceste stari negative, iar apoi sa lucreze impreuna catre re-educarea stilului de gandire astfel incat sa reuseasca sa iti imbunatateasca calitatea vietii – LUAND IN CONSIDERARE INCLUSIV TRATAMENTUL MEDICAMENTOS, RESPECTIV TRIMITEREA CATRE PSIHIATRU, DACA ESTE NEVOIE –
  Concluzia mea este ca acest articol este o reclama proasta la ANTIDEPRESIVE, ele fiind singurele arme folosite de catre PSIHIATRU.

 5. Sunt un caz fericit tratat de depresie cu ajutorul medicului, un pic de pastile, persoanelor apropiate si credintei.
  Simnt nevoia sa impartasesc neplacuta experienta din viatza mea, si anume aceasta boala – depresia, pentru a incuraja si a oferi o speranta persoanelor care au in momentul de fata simptomele acestei boli si citesc acest articol si comentariu.

  Acum un an in urma 2011, din cauza presiunei unor responsabilitati foarte mari care mi le-am asumat, noptilor nedormite si faptului ca negam biserica din mai multe motive am ajuns sa am aproape toate simptomele care le are depresia clinica (aia care dureaza luni de zile). Nu intelegeam ce se intampla cu mine deoarece eu sunt o persoana comunicabila, pozitiva si vie, ei bine atunci eu nu ma puteam aduna, iar in anul respectiv trebuia sa dau randament mare la universitate. Faptul ca trecea timpul si eu nu faceam nimic decat sa ma plang, accentua si mai mult boala, iar eu cadeam mai tare in genunchi pana mi sa intunecat tot cearul deasupra mea. Dimineata cand ma trezeam stateam inghemuit in pat si tremuram ore in sir, doream sa ma culc la loc ca sa nu vad lumina zilei si cu atat mai mult colegii de apartament. Atunci am inceput sa ma rog necontenit si parca ma simteam mai bine dar nu era suficient. La medic nu doream sa merg deoarece credeam ca doar oamenii nebuni merg acolo si eu nu am ajuns la nivelul ala, dar mare greseala am facut.
  Pana la urma mi-am luat inima in dinti, am fost la un medic psihiatru, am luat un tratament care am avut impresia ca ma ajuta dar la primul mic stres am cazut din nou in genunchi in fata bolii. Atunci am apelat la un alt doctor (psihiatru si psiholog) care mia sugerat usor usor sa scadem doza de pastile pentru ca nu au efect prea bun pentru un tanar student care isi doreste copii in viitor, (eu nu agreez pastilele) si faceam sedinta la el la cabinet. Sedintele lui mi-au fost foarte benefice si in timpul asta mai scadeam doza de pastile pana nu am mai luat deloc. In 2-3 luni in care am mers la el la sedinte am devenit alt om in gandire si mi-am dat seama de limitele mele si faptului ca trebuie sa accept viata asa cum este ea si multe altele, nu doresc sa intru in detalii acuma.

  Ideia este urmatoarea:
  1 – In asemenea cazuri este important sa apelam la un bun psiholog in care sa ai incredere (eu am avut incredere deplina in el pentru ca era ultima mea speranta)
  2 – Pastilele nu sunt pentru termen lung (asa vad eu lucrurile si la mine a functionat)
  3 – Oamenii se indeparteaza din ce in ce mai mult de Dumnezeu, iar El este inlocuit cu psihologi. (Un credincios care se isi marturiseste pacatele si isi clarifica nedumeririle unui duhivnic cel putin odata la 2-3 luni, nu are problemele astea pentru ca sunt stopate din timp gandurile negative. Un dohovnic iti cunoaste sufletul si stie leacul tau. In vremurile in traim, oamenii nu mai merg la biserica din motive bine stiute, nu are rost sa va zic pentru ca voi singuri le stiti, problemele si dezamagirile se aduna si psihicul cedeaza pana cade in deznadejde, abia atunci se peleaza la un pshiholog si numai in cazurile fericite.)
  4 – Faceti sport, faceti ce va place, alternati mediile (un pic la calculator, o mica plimbare, apoi iar la lucru, aveti incredere in voi, cititi despre riscurile unor astfel de boli ca sa le anticipati din timp)

  Succes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *