Cinci boli pe care le provoacă lipsa vitaminei D

Cinci boli pe care le provoacă lipsa vitaminei D
Cinci boli pe care le provoacă lipsa vitaminei D

Lipsa vitaminei D, numită și ”vitamina soarelui” este destul de frecventă, în special iarna. Riscurile la care suntem expuși din cauza lipsei acestei substanțe nutritive din corp sunt îngrijorătoare. „Deficitul de vitamina D, în special la o vârstă înaintată, poate conduce la osteoporoză și osteomalacie (decalcifierea oaselor)”, punctează dr. Lona Sandon, de la Universitatea din Sud-Vestul Texasului, Dallas. De asemenea, poate crește riscul dezvoltării cancerului și chiar a tuberculozei, notează experții de la Harvard.

Iată ce boli pot apărea din cauza deficitului de vitamina D:

Osteoporoza

Una dintre cele mai importante funcții ale vitaminei D este să mențină împreună cu calciul densitatea osoasă.

Astmul

Un alt rol importnat al acestei vitamine e să scadă inflamația din plămâni și să crească producția unei proeteine antiinflamatoare.

Boli de inimă

Lipsa vitaminei D este asociată și cu creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Depresia

Un grup de experți a observat că vitamina D influențează și starea de spirit. În cadrul unui studiu în care o parte din voluntari a primit suplimente de vitamina D timp de cinci zile în perioada iernii, iar un alt grup nu. În final, cei care au luat suplimentele au înregistrat o stare emoțională pozitivă mai puternică decât ceilalți participanți.

Diabetul de tip 2

Oamenii de știință au observat că există o legătură între riscul dezvoltării diabetului de tip 2 și nievlul de vitamina D. Aceasta influențează sensibilitatea organismului la insulină.

Vitamina D poate fi găsită în alimente precum peștele gras (ton, somon, păstrăv), lapte, suc de portocale și cereale fortificate sau gălbenușuri de ou, scrie publicația Health. De asemenea, poți apela și la suplimentele alimentare. Nu în ultimul rând, expunerea la soare te poate ajuta să atingi nivelul necesar de vitamina D pe zi. Dr. Holick recomandă cinci până la 10 minute petrecute sub razele soarelui, după care recomandă aplicarea unei creme cu factor de protecție UV 15. Este importantă evitarea perioadelor prelungite în soare puternic, deoarece astfel crește riscul de dezvoltare a cancerului de piele.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *