Top cinci plante care stimulează gândirea și previn declinul mintal

Se ştie de multă vreme că plantele naturale ajută la repararea sau regenerarea celulelor creierului.

De-a lungul timpului s-a dovedit şi că anumite plante au capacitatea de a îmbunătăti circulatia sangelui la nivel cerebral, transportul de oxigen către creier şi totodată au o contribuţie benefică asupra sanatatii celulare.

Folosite în mod constant, plante precum suma, ajderea, cardamomul, sunătoarea sau guarana vă „ascut” mintea, vă calmează nervii şi vă dau energie.

Suma, revigorant general
Indienii au folosit rădăcina plantei numite suma ca tonifiant general, un energizant ce are efecte de întinerire. Această plantă are mai multe proprietăţi benefice, ea creşte rezistenţa la stres, măreşte nivelul de oxigenare din celule, echilibrează şi sistemul hormonal. Pe lângă acestea, este analgezic, antiinflamator, tonifiant sexual şi activează şi mecanismele imunologice, utilizându-se cu succes şi în tratamentul ulcerului. Se administrează sub formă de ceaiuri infuzate de două ori pe zi. Dacă este amestecată cu floarea pasiunii, se poate trata şi insomnia cu ajutorul ei.

Cardamomul, excitant nervos
Cardamomul este un stimulator digestiv şi al sistemului nervos, al minţii şi al inimii şi este, totodată, un tonic energetic. Are proprietăţii care activează aparatul digestiv, stimulează apetitul, dar şi transpiraţia. Este expectorant şi antispastic. Se utilizează seminţele zdrobite ale acestei plante în ceaiuri şi tincturi. Uleiul esenţial este foarte util pentru masaje şi băi, iar pentru uz intern se pune o picătură de tinctură pe un cubuleţ de zahăr. Dacă se amestecă împreună cu rozmarin sau cu cimbru este foarte tonifiant în masaje. În caz de slăbiciune şi pentru o digestie mai bună se amestecă în ceai cu gotu kola. Pentru calmarea nervilor se amestecă bine cu fenicul şi roiniţă.

Ajderea limpezeşte mintea
O plantă cu efecte digestive eficiente, dar şi cu proprietăţi eficiente asupra stării de spirit, ajutând la limpezirea minţii este ajderea. Pe lângă aceste efecte, mai combate melancolia, depresia şi măreşte puterea de concentrare. Această plantă are proprietăţi carminative (evacuează gazele din intestin), antibacteriene, stimulează şi glanda pituitară, iar folosirea ei poate declanşa şi menstruaţia. Este folosită sub formă de ceiuri şi tincturi, dar se găseşte şi sub formă de uleiuri esenţiale. Dacă este amestecată cu busuioc stimulează mintea. Uleiul din această plantă este folosit şi ca odorizant.

Sunătoarea învinge depresia uşoară
Sunătoarea este o plantă bună pentru cazurile de depresie uşoară şi se poate folosi sub formă de tinctură. Ceaiul din pulbere de flori mărunţite este folosit ca tonic nervos, iar dacă se întrebuinţează o perioadă mai lungă, în jur de şase luni, atunci poate fi şi un bun tonic reparator.

Guarana intensifică reflexele
Guarana are efecte de intensificare a memoriei, a reflexelor şi a activităţii intelectuale. Este o plantă energizantă, stimulatoare, antioxidantă, relaxează muşchii, este diuretică şi are funcţie depurativă generală.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

12 Comments

 1. fratilor….dar plantele de cresc pe la noi nu sunt bune de nimic? scrieti fratilor despre plantele care cresc la noi.

  • petre barde usa says:

   RASPUNS LUI RICHARD… cred AI OBSERVAT- CA FLUXUL INFO, care ar trebui sa fie de”EDU-CATIE MASSA UMANA ” are principal OBIECTIV- SA UMPLE SPATIUL CU OIRICE pt ” PROSTII LUI MOTSOK” – PROSTI dar multi, a zi s voda LAPUS neanu …..IATA :…. CUI…. I-I FOLOSESTE PLANTa …nevazuta , necunoscuta insusi de AUTOR, dar pleznita pe I- NET abuziv :”AJDEREEA”, cu proprietati- HAM, HAM, ca javra in lants ,catre LUNA- „MISCATA ” in NORI..sau..sau buruiana -„CARDAMOM ” picata din LUNA SA UMPLE SPATIUL, ca PROSTUL MIORITIK nu POATE STI de unde am CULES NOI INFORMATIA..-NU STIE ….. dar stie cum COPIATI, ca la diploma de DOCTORAT.

 2. Totu-i bine si frumos. Dar Suma,Guarana etc unde se gasesc, cine le comercializeaza sau cum arata, cum le putem procura? Noi, cei de rand nu suntem specialisti in botanica si o descriere detaliata ar ajuta. Articolul e prea mult numai pt specialisti si nu acesta-i scopul.

 3. Dom’ Doctor, da’ niste buruieni de ale noastre (ca in afara de sunatoare toate au denumiri in sumeriana) cu proprietati asemanatoare nu gasiti?
  Sau importati ceaiuri din asemenea plante si…

  • Manole Florica says:

   spuneti-ne plantele pe care le gasim in piata ,la plafar ierburi romanesti doctore.

 4. se gasesc la plafar aceste plante,dar nu la noi in tara.sunt foarte utile Face foarte bine,domnul doctor sa le prezinte.e bine sa credem in medicina naturala care nu dauneaza ,decat sa folosim medicamente chimice si daunatoare.Sa nu ne sperie provenienta plantelor.Nu le vom putea gasi pe muntii si campiile Romanesti

 5. Folositi fratilor plantele romanesti nu fiti prosti si va cheltuiti banii pe toate porcariile pe care nu le cunoasteti, nu le cunoasteti efectele.Noi ne-am nascut, crescut si hranit cu alimentele produse din acest pamant binecuvantat de divinitate cu o multime de elemente din tabelul lui Mendeleev(daca stiti cine este acela,veti avea puterea mintii de a judeca ce va spun), deci organismul, metabolismul nostru este obisnuit cu ele (poate de aceea se spunea ca romanii nu sant prosti si asi adauga eu numai cu creierul spalat datorita mass-media si lipsa educatiei din familie si scoala).Folositi produse romanesti produse de Fares, Hofigal Dacia Plant sunt cele mai sigure, adica au in compozitie ce scrie pe prospect…nu imbogatiti toti nemernicii care -parte din ei nici nu stiu bine ce importa si cu ce consecinte pt fraierii care le cumpara-incercati sa respectati si romanii care fac ceva bun , produc ceva de calitate pt voi si va ofera si locuri de munca. Nu stiti fraierilor pt ca nu va spune nimeni cum gandesc strainii: facem minim 2 copii pt a nu peiri natia,avem respect si pentru 1 euro cent pt ca am transpirat muncind pt el si in felul cesta avem respect pt noi si obligam si pe altii sa ne respecte,consumam produse indigene pt ca asta inseamna locuri de munca pt noi, copii si nepotii nostri…VOI CE FACETI DIN TOATE ACESTEA? PT VOI SI URMASII VOSTRI?….RUSINE PT CAT DE PUTIN VA FOLOSITI CAPUL PE CARE-L TINETI DOAR DE DECOR, NU SA GANDITI CU EL…

  • MIcki Macko says:

   Like, like, like!
   Sunt de acord cu fiecare cuvintel din comentariu! Macar de l-ar citi cat de multi, sa se mai destepte putin, toti cotrobaitorii prin ,,produsele minune” aduse de pe nu stiu unde, cu efect zero, dar pe bani multi.

 6. Pentru Adam Lia
  Total de acord cu d-voastra!E bine ca mai suntem din cativa de aceeasi parere.Eu sunt mai comod si nu e bine ca nu mai iau de fiecare articol care „sare calu”.Dar asta nu ma impiedica sa nu fiu de acord cu manipularea grosolana .Presa sufera de aceasi boala ca o majoritatii romanilor :libertatea si puterea le-a diminuat bunul simt.

 7. Merisan Silvia says:

  Si totusi…Unde le gasim in Bucuresti sau prin tara ? Pretul ?….Trebuie sa dati explicatii daca ati scris articolul….Altfel vorbim in vint.

 8. Eu cred in plante (si in cele din alte tari) si va spun si de ce: aproape 7 ani am incercat sa raman insarcinata (consultatii la diferiti doctori, din cateva orase, tratamente, rugaciuni….a fost greu…) apoi am luat niste capsule din plante timp de 3 luni, la recomandarea unei FARMACISTE, si am ramas insarcinata. Iar aceste plante sunt din India. In orasul in care locuiesc, destul de mare, se gasesc la o singura farmacie (drogherie).

  • te rog sa imi spui si mie numele capsulelor. si eu incerc sa raman insarcinata si nu reusesc. mersi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *