Sari la conținut

Cinci semne care vă trimit de urgență la ginecolog

Ginecologii explică mai detaliat cinci semne pentru care trebuie neapărat consultat un medic specializat în obstretică-ginecologie.
1 Mâncărimea, combinată cu boli de piele
Săpunurile sau lubrifiantele parfumate sunt cel mai des învinuite pentru apariția mâncărimilor, mai ales pentru persoanele care au o piele sensibilă.
„Mâncărimea din zona genitală poate fi cauzată de infecții vaginale (frecvent candidoza) la femei, boli cu transmitere sexuală sau alergii, cele mai frecvente fiind date de latexul prezervativului”, explică dr. Ciprian Pop, asistent universitar, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul de Urgență „Elias” din București.
Totuși, mâncărimea devine o problemă atunci când apar și afecțiuni ale pielii. De exemplu, o boală de piele, denumită „lichen sclerosus” poate provoca mâncărime și contribuie la apariția unor pete mici, albe pe vulvă (partea exterioară a vaginului). Această afecțiune este rar întâlnită și afectează în special persoanele în vârstă. Lăsate netratate, petele se transformă în cicatrici și pot crea probleme de urinare sau în timpul actului sexual.
2 Uscăciunea vaginală persistentă
Uscăciunea vaginală apare de obicei din cauza scăderii nivelului de estrogen, deoarece acesta este responsabil de elasticitatea și de umiditatea mucoasei vaginale.
„Cea mai frecventă cauză a uscăciunii vaginale o reprezintă vaginita atrofică prin deficitul de estrogeni. Scăderea nivelului estrogenilor ce apare în menopauză, în timpul sarcinii și alăptării, din cauza îndepărtării chirurgicale a ovarelor, ca efect al radioterapiei sau chimioterapiei, precum și din cauza scăderii activității sexuale conduce la scăderea secreției vaginale normale, care este necesară pentru curățarea vaginului, pentru lubrifierea lui și prevenirea infecțiilor”, detaliază ginecologul.
Simptomele asociate uscăciunii vaginale sunt: disconfortul, arsura, iritația și durerea în timpul actului sexual. Pierderea libidoului sau disfuncția sexuală este o problemă majoră pentru femeile cu vârsta de peste 45 ani. În astfel de situații, trebuie urmate tratamente de substituție, la recomandarea medicului.
3 Durerile pelvine acute și bruște
De cele mai multe ori, durerile pelvine apar după perioada ovulației și trec cu un tratament ușor pe care îl puteți face acasă. În schimb, durerile cronice pot fi cauzate de fibroame uterine, endometrioză sau de o boală inflamatorie.
„Durerea pelvină poate varia de la ușoară până la severă, interferând cu activitățile fizice și sexuale. Durerea poate apărea la menstră sau în timpul contactului sexual, sugerând o afecțiune a organelor pelvine (uter, ovare, trompe, col uterin sau vagin) sau a tractului urinar, o infecție sau o afectare musculară sau osoasă”, detaliază ginecologul. În cazuri mai grave, durerile abdominale și sângerările vaginale pot fi semnul unei sarcini extrauterine. „Durerea pelvină acută bruscă și foarte puternică poate fi semnul unei sarcini extrauterine rupte, a unui chist ovarian torsionat sau rupt ori semn de avort spontan și necesită spitalizare sau intervenție chirurgicală de urgență”, atenționează specialistul.
Disconfortul creat de durerile pelviene nu anticipează instalarea cancerului ovarian. Semnele cele mai frecvente pentru cancer sunt altele și anume balonare, presiune pelviană și urinare frecventă, care durează mai mult de două săptămâni.
4 Sângerarea neregulată, combinată cu febră
Sângerările neregulate sunt date de fluctuațiile hormonale și de multe ori nu sunt motiv de îngrijorare. Atunci când durează una sau chiar două săptămâni trebuie să mergeți la medic.
„Sângerările neregulate denotă, de regulă, o dereglare hormonală și trebuie mers la medic, chiar dacă se urmează tratamentul contraceptiv de reglare a menstruației. Însă, pot semnala și o problemă mai gravă precum o leziune pe col, o infecție la nivelul uterului sau chiar cancer. În cazul cancerului mai apar și alte simptome, precum secreția vaginală urât mirositoare, cenușie și o ușoară stare febrilă”, adaugă Ciprian Pop.
Sângerările care apar rar după un contact sexual nu trebuie să vă panicheze. Totuși, dacă acestea se manifestă după fiecare contact sexual poate fi un semn că cervixul este iritat din cauza unei infecții. De regulă, bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau clamydia, pot cauza leziuni cervicale care sfârșesc prin sângerare după sex.
5 Secrețiile anormale
Secreția vaginală normală are o consistență lăptoasă, o culoare alb-tulbure sau transparentă, care atunci când se usucă pe lenjerie capătă o nuanță gălbuie. În schimb, secreția anormală are o consistență mai vâscoasă, poate fi gri-albicioasă sau alb-verzuie și este însoțită de iritații, prurit (mâncărime) sau senzație de arsură în interiorul și în jurul vaginului, sângerare.
De cele mai multe ori, aceste simptome „anormale” au cauze minore. Orice fel de infecție poate fi găsită „vinovată”, dar cele mai comune sunt candida, vaginoză bacterială sau cu parazitul trichomonas.

Dr. Ciprian Pop

Sângerările neregulate denotă o dereglare hormonală, însă pot ascunde și o leziune pe col sau chiar cancer.
dr. Ciprian Pop, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul „Elias” din București

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: