Copiii care sunt doar purtători de stafilococ auriu nu trebuie tratați cu antibiotic!

Copiii care sunt doar purtători de stafilococ auriu nu trebuie tratați cu antibiotic!
Copiii care sunt doar purtători de stafilococ auriu nu trebuie tratați cu antibiotic!

Denisa Raileanu: Am recoltat feiței mele în vârstă de 5 ani și jumătate, o probă de exudat faringian, iar rezultatul a fost: Stafilococ auriu prezent. La recomandarea medicului de familie am făcut tratament de șapte zile cu SUMETROLIM, în urma antibiogramei. Întrebara mea este când să-i mai recoltez proba după terminarea tratamentului?

Exsudatul faringian, ca orice alta analiză, trebuie efectuat pentru confirmarea sau infirmarea unei suspiciuni de diagnostic, ridicată pe baza istoricului și a examenului clinic. Singura boală a cărei cauza poate fi clarificată de un exsudat faringian este o faringită cu aspect bacterian (febră înalta, depozite albe pe amigdale, stare generala proastă, persistemța simptomelor peste 3-4 zile, lipsa strănutului si a rinoreei-nas care curge). Dacă aceasta a fost situația, și rezultatul exsudatului a fost stafilococ auriu, acesta trebuie tratat dupa antibiograma.

Totuși, stafilococul auriu dă foarte rar faringită la varsta de 5 ani, ceea ce poate însemna că fetita este doar purtatoare sau ca exsudatul nu a fost facut corect.

Sumetrolimul este unul dintre posibilele antibiotice, chiar dacă nu prima alegere pentru tratamentul unei faringite. Dacă febra a disparut și fetița dvs se simte bine, exsudatul nu trebuie repetat. Daca exsudatul a fost făcut fără scopul de a lămuri cauza unei boli, ci doar ca analiza “uzuală”, cu atat mai mult nu trebuie repetat.

3 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook