Cozonacii din supermarketuri sunt bombe de aditivi. Uite cum prepari acasă unii sănătoși și gustoși cu mai puține calorii

Cozonacii din supermarketuri sunt bombe de aditivi. Uite cum prepari acasă unii sănătoși și gustoși cu mai puține calorii
Cozonacii din supermarketuri sunt bombe de aditivi. Uite cum prepari acasă unii sănătoși și gustoși cu mai puține calorii

Asociația pentru Protecția Consumatorilor a analizat 31 de tipuri de cozonac, produse de 13 companii, care se găsesc în rafturile hipermarketurilor și supermarketurilor din România. În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 aditivi alimentari, o adevărată bombă pentru sănătate.

Vestea bună e că îți poți face acasă cozonac sănătos, și poți folosi doar ingrediente de calitate.

Se spune că un cozonac e cu atât mai gustos cu cât sunt folosite mai multe ouă. Specialiştii în nutriţie susţin însă că cel mai sănătos cozonac e cel simplu, cu puţine ouă şi glazură. Încercaţi să înlocuiţi şi ingredientele care conţin chimicale cu unele naturale.

“Sarea recomandată e cea marină nerafinată sau de mină, brută. Coaja de lămâie trebuie să provină de la fructe netratate cu agenţi de conservare, de suprafaţă. În loc de esenţa de rom (care e artificială) utilizaţi rom de bună calitate. Zahărul e bine să fie înlocuit cu sucanat (siropul deshidratat din trestie de zahăr). Puteţi să adăugaţi zahăr vanilat în locul celui vanilinat, care se obţine prin adăugarea vanilinei artificiale la zahărul obişnuit”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Cozonac toast, uşor digerabil

O alternativă mai sănătoasă de cozonac e cel sub formă de toast. “Cozonacul poate fi folosit şi ca pâine prăjită, sub formă de toast. Este bun la gust şi fiind prăjit se digeră mai uşor”, este de părere prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Prof. dr. Mencinicopschi vă detaliază o reţetă tradiţională.


ingrediente cozonac

Pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 2 pliculeţe drojdie uscată
  • 250 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt topit
  • 5 gălbenuşuri
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • coaja rasă de la o lămâie
  • esenţă de rom
  • 4 pliculeţe de zahăr vanilat
  • gălbenuş crud
  • 30 ml lapte pentru ungerea, cozonacilor

Pentru umplutură:

  • 250 g nucă măcinată
  • 4 linguri lapte
  • 5 linguri cu vârf zahăr tos
  • 1 lingură cu vârf de cacao
  • stafide

Mod de preparare

Se pune într-un castron nuca măcinată, se adaugă cacao, zahăr, rom, lapte şi se amestecă până la omogenizare. Se pun stafidele la înmuiat în apă, se lasă 30-45 minute şi se scurg.

În paralel, într-un castron se toarnă laptele călduţ, se adaugă zahărul, zahărul vanilat şi se amestecă până la dizolvarea zahărului. Se pregăteşte maiaua într-un alt castron în care se pune o mâna de faină, pliculeţele de drojdie şi câteva linguri din laptele amestecat deja cu zahărul şi vanilia. Se amestecă până se formează o pastă, se pudrează cu făină şi se lasă la dospit într-un loc călduţ 15-20 minute.

Se amestecă gălbenuşurile cu un praf de sare, se presară coaja rasă de la o lămâie şi se amestecă din nou până la omogenizare. Într-un castron mare se cerne de două ori făina, se adaugă maiaua, care între timp a crescut, gălbenuşurile frecate cu sare, coaja rasă de lămâie şi laptele în care a fost dizolvat zahărul. Se amestecă ingredientele până se obţine un aluat, apoi se adaugă unt (nu se pune direct în aluat, ci se ia în palmă puţin câte puţin şi se frământa până se incorporează). Se frământa aluatul timp de 30 de minute. Peste aluat se presară un praf de faină şi se pune pe un şervet curat. Se lasă la crescut o oră şi jumătate, la cald.

Pe suprafaţa de lucru se întinde o peliculă subţire de ulei şi se răstoarnă aluatul. Acesta se împarte în două părţi egale, pentru doi cozonaci. Se ia prima parte, se întinde o foaie, se presară umplutura de nucă, stafidele şi se rulează. Se ia şi cea de-a doua parte şi se procedează identic.

Se împletesc cele două rulouri şi se pun într-o tavă pentru cozonac tapetată cu hârtie de copt, unsă cu ulei. Se lasă cozonacii la crescut 40 de minute. Apoi se ung cu un gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte şi se coc în cuptorul preîncălzit 40-45 de minute.

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. Cata iopocrizie in omenirea asta !!!!
    Prin anii 50-60 visau ca in anul 2000 nu va mai fi mancare , ca toata lumea va manca diferite pastile, corespunzatoarea unui anume fel de mancare. La fel si cosmonautii.
    Acum cand omenirea se apropie cu pasi repezi de solutia aia … cica nu mai este bine asa. Vor din nou mancare ca la tara, fara agricultura intensiva … Adica hai sa murim de foame si sa ne batem ca chiorii pe mancare. E-urile astea ne-au scapat de razboi, ca altfel, de mult ne bateam noi pe mancare.

  2. Căutăm colaboratori pentru publicare anunțuri. Se lucrează comod de acasă maxim 3 ore pe zi, în funcție de abilități. Când doriți mai multe informații, contactati-ma la adresa: delia.rapeanu@yahoo.com , cu mesajul “ INFO”
    Cerințe:
    -necesar calculator
    -conexiune internet
    -cunoștințe minime PC
    -seriozitate
    -perseverență
    -atenție la detalii
    Nu este necesară experiență.
    Oferte: Instruire gratuita sub forma unor lecții prin mail, contract legal de comision , scrisoare de recomandare
    Important!
    Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice și se poate lucra de oriunde din țară și din străinătate.
    Oferim și solicităm seriozitate!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *