Crezi că narghileaua este mai puţin nocivă decât ţigările? Iată ce spun cercetătorii

Crezi că narghileaua este mai puţin nocivă decât ţigările? Iată ce spun cercetătorii
Crezi că narghileaua este mai puţin nocivă decât ţigările? Iată ce spun cercetătorii

Cum fumatul la narghilea a devenit un obicei foarte popular printre tineri, oamenii de ştiinţă de la Universitatea San Fracnisco au măsurat nivelul unor substanţe chimice prezente în urina celor care fumează narghilea.

Rezultatele au scos în evidenţă că deşi fumul de narghilea conţine alte toxine decât cel de ţigară, acestea sunt la fel de nocive.

În plus, cercetătorii susţin că fumatul la narghilea expune fumătorii la un nivel mai mare de monoxid de carbon – lucru periculos pentru persoanele ce suferă de probleme de inimă şi respiratorii – şi la un nivel mai mare de benzen, substanţă asociată riscului de a suferi de leucemie.

„Dacă fumezi zilnic narghilea, e probabil să ai un risc mai mare de a suferi de cancer decât nefumătorii”, spune profesorul Neal Benowitz.

Studiul efectuat de specialiştii UCSF a inclus opt bărbaţi şi cinci femei, toţi participanţii fumând în trecut atât ţigări, cât şi la narghilea.  Voluntarii au trebuit să fumeze într-o zi de trei ori la narghilea sau 11 ţigări.

Rezultatul: nivelul de benzen din urina celor care au fumat narghilea era de două ori mai crescut decât al celor care au fumat ţigări.. Benzenul este asociat unui risc sporit de a suferi de leucemie. În plus, nivelul monoxidului de carbon era de 2,5 ori mai mare în cazul celor ce au fumat narghilea decât în cazul fumătorilor de ţigări.

„Pe lângă substanţele toxice din tutun şi cărbune, căldura provoacă reacţii chimice în amestecul din narghilea, iar aceste reacţii produc compuşi organici volatili toxici şi hidrocarburi policiclice aromatice (PAH). Unele PAH sunt extrem de cancerigene şi pot duce la apariţia cancerului la plămâni”, adaugă profesorul Peyton Jacob III.

În schimb, cei ce fumau narghilea consumau mai puţină nicotină, substanţa din tutun care dă dependenţă.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

3 Comments

  1. Desteptii lu peste din Universitati. Tigarile au devenit o obisnuinta pe cand „trasul din narghilea” e un act social. Nimeni nu fumeaza din narghilea de 3 ori pe zi. Ar trece ziua facand numai asta ! Si esi narghileaua e mai nociva decat tigarile are un avantaj: se fumeaza din an in paste, ceea ce inseamna ca e mai putin nociva datorita frecventei.

  2. mai putin nociva ca frecventa?!n-aş spune, mi-am decupat un articol care zice ca o ora de narghilea poate echivala cu fumatul a 150 tigari,ceea ce m- a determinat sa renunt definiv. Am locuit in Qatar doi ani jumate şi devenisem dependenta…seara de seara, puf-puf; mirosul acela de tutun e chiar liniştitor şi placut :-)

  3. E da! S-au gasit cercetatorii sa afirme tampenii. Poate or fii analizat nicotina lichida falsificata, sau nu stiu cum s-o numesc. Asa cum exista falsificarea cafelei, a mierii, atigarilor, etc..sau imitatii, asa si aici. LA dr. Oz in emisiune, a fost o echipa de medici care au vorbit despre narghilea si despre tigara electronica si au explicat clar cum sa ne ferim de facaturi si cum sa recunoastem un e-lichid bun, original.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *