Sari la conținut

Criteriile pentru noua listă de medicamente, trimise la Monitorul Oficial

Ministrul Sănătăţii a aprobat astăzi ordinul pentru aprobarea Criteriilor și metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentaţiei care trebuie depusă de solicitanţi, a instrumentelor metodologice utilizate în procesul de evaluare privind includerea, extinderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum și a căilor de atac. Documentul va fi transmis în cursul zilei  la Monitorul Oficial, spre publicare, mai anunță reprezentații MS. 

Listă actualizată periodic

Actul normativ prevede aprobarea criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale privind includerea, extinderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Aprobarea criteriilor de evaluare este cel mai important pas în continuarea procesului de actualizare a listei de de compensate şi gratuite. Acestă nouă metodologie de evaluare cuprinde criterii de includere în listă, dar şi de excludere, conform standardelor şi cerinţelor europene. De altfel, am aprobat actul normativ după o lună de dezbatere publică, consultări repetate cu reprezentanţii producătorilor de medicamente, dar şi în acord cu  cerinţele Comisiei Europeane, în concordanţă cu metodologii similare din Marea Britanie, Germania, Franţa, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că, acestă nouă metodologie de evaluare va permite o nouă abordare în sistem, şi anume actualizarea periodică a listei de compensate şi gratuite, în beneficiul pacienţilor.

17 molecule orfante, aprobate deja

Ministerul Sănătăţii a actualizat anul acesta, în luna mai, lista de medicamente gratuite şi compensate, după o perioadă de peste 6 ani, prin includerea a 17 molecule noi, orfane.

În prezent, aproximativ 500 de pacienţi care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative beneficiază de tratament cu aceste produse.

Din cele 17 molecule noi, un număr de 9 molecule sunt destinate tratamentului afecţiunilor oncologice.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel