Cum îşi pot proteja ficatul cei care consumă alcool în exces

Cum îşi pot proteja ficatul cei care consumă alcool în exces
Cum îşi pot proteja ficatul cei care consumă alcool în exces

Studiul a fost făcut în Finlanda şi a analizat date de la aproximativ 19.000 de bărbaţi şi femei cu vârste între 25 şi 74 de ani. Cercetătorii le-au măsurat participanţilor nivelurile enzimei din ficat denumită gama-glutamil transferază (GGT). S-a observat că participanţii care aveau obiceiul să consume alcool şi cei care aveau afecţiuni hepatice prezentau un nivel ridicat al GGT în sânge.

Persoanele care consumau alcool de aproximativ 3 ori pe zi aveau cel mai mare nivel al acestei enzyme, de 3 ori mai mare decât cei care nu aveau obiceiul să bea.

Însă, printre băutorii înrăiţi, cei care consumau 5 sau mai multe ceşti de cafea pe zi, aveau un nivel al GGT mai redus cu 50% decât cei care nu aveau obiceiul să bea cafea.

,,Potrivit descoperirilor noastre, cafeaua poate proteja ficatul de efectele nocive ale alcoolului,” spune dr. Onni Niemela de la Universitatea Tampere, Finlanda.

Şi studiile precedente au scos în evidenţă faptul că nivelul de GGT este mai scăzut în cazul celor care preferă cafeaua.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. dar un articol ” Cum isi pot proteja ficatul cei care nu beau deloc alcool” nu aveti?

  2. Articol nu au, dar ia de aici un sfat” fereste-te de sistemul medical cat poti!”; daca nu poti asta e….cum ti-o fi norocul, oricand poti sa iei un virus nenorocit din cauza insuficientei sterilizari a instrumentarului sau din cauza unei perfuzii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *