Cum îți dai seama că ai o problemă cu alcoolul sau riști să devii alcoolic?

Cum îți dai seama că ai o problemă cu alcoolul sau riști să devii alcoolic?
Cum îți dai seama că ai o problemă cu alcoolul sau riști să devii alcoolic?

Poți afla dacă ești în pericol să devii dependent de alcool cu ajutorul a două întrebări simple.

Cercetătorii de la University of Leicester au analizat 17 studii anterioare pe această temă, cuprinzând 5.646 de persoane, pentru a afla dacă o simplă verificare preliminară, cu ajutorul a 1-2 întrebări, poate constitui baza pentru o intervenţie ulterioară legată de problemele cu alcoolul ale pacienţilor.

Au ajuns la concluzia că două întrebări sunt suficiente pentru a clarifica în bună măsură situaţia; eventual, în unele cazuri, mai pot fi utile alte 4 întrebări pentru a lămuri neclarităţile.

Această abordare elucidează problema cu acurateţe de 90,9%, au constatat cercetătorii, care şi-au expus concluziile într-un articol publicat în British Journal of General Practice.

Iată cele două întrebări esenţiale:

De câte ori vi se întâmplă să beţi şase sau mai mult de şase pahare cu băuturi alcoolice în cadrul unei singure ocazii?

Ca urmare a consumului de alcool, vi s-a întâmplat, în cursul anului trecut, vreun lucru care aţi dori să nu se fi întâmplat?

Aşa banale cum par aceste două întrebări, răspunsurile la ele sunt esenţiale (şi adesea suficiente) pentru a-l lămuri pe medic dacă pacientul său are probleme (nemărturisite) cu alcoolul.

Cu ajutorul a doar aceste două întrebări, a putut fi identificat corect abuzul de alcool în 87,2% dintre cazuri; când pacienţii nu aveau probleme cu alcoolul, cele 2 întrebări au identificat corect acest lucru în 79,8% dintre cazuri.

Această abordare simplă permite, aşadar, medicilor generalişti să detecteze cu uşurinţă abuzul de alcool la o mare parte din populaţie.

1 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook