Sari la conținut

Cum îți readuci la viață părul cu remedii din cămară

Andreea Ciulac

Ceaiurile de plante, dar și uleiul de ricin ori de măsline și chiar oul par să fie ingredientele „vedetă” capabile să revigoreze firul de păr și să-l facă la fel de strălucitor precum în reclame

Alături de unghii și dantură, podoaba capilară este cea mai buna carte de vizită a unei persoane. Stresul, poluarea și greșelile de nutriție sunt însă principalii dușmani ai părului, lăsându-l lipsit de strălucire, fragil și decolorat. Toate aceste neplăceri se pot rezolva chiar în propria casă, folosind remedii naturale și ieftine, care s-au dovedit a fi chiar mai eficiente decât cosmeticele din farmacii.
Pentru a ști ce ingrediente sunt potrivite pentru a reda sănătatea părului, trebuie să identificăm sursa problemei. Persoanele care se plâng că au părul gras ori uscat ar trebui să știe că, cel mai probabil, au moștenit asta din familie, explică dr. Roxana Nedelcu, dermatolog al Centrului Dr. Leventer din Capitală: “Textura grasă sau uscată a părului are o componentă genetică. Nivelul de producție a sebumului poate influența căderea părului, dar spălarea frecventă nu este responsabilă de îngrășare şi nici de căderea firelor de păr. Ritmul de spălare a părului uscat este rar, spaţiat uneori la mai mult de o săptămână, pe când persoanele cu păr gras sunt nevoite să se spele la 2-3 zile interval”.
Hormonii și coafurile „torturează” părul
Există și cazuri în care doar o vizită la medicul specialist poate dezlega misterul părului fragil sau gras. “Astfel, la femeie, ovarul polichistic poate genera creşterea debitului de sebum şi implicit îngrăşarea excesivă a părului. Unele modificări hormonale pot genera atât îngrășarea cât și căderea sau subțierea firelor de păr. Părul foarte uscat și casant, cu vârfuri despicate, poate fi cauzat de unele afecțiuni endocrine sau poate evidenţia o avitaminoză, o scădere a unor minerale din sânge sau modificări hormonale. Tratamentul cuprinde suplimente nutritive care ajută la revigorarea podoabei capilare”, mai arată dermatologul Roxana Nedelcu.
Și obiceiurile de coafare pot face mai mult rău decât bine. Placa, vopsitul, extensiile sau prinderea părului în coadă de cal sunt adevărate metode de tortură pentru podoaba capilară. „O femeie care pierde păr este sfătuită să evite vopsirea, decolorarea, coafatul permanent, întinderea artificială a firelor de păr, aplicarea extensiilor sau coafurile agresive. Persoanele care își strâng părul în «coadă de cal» sunt mai expuse răririi podoabei capilare la tâmple. Doamnele care folosesc extensii îşi fragilizează intens părul natural, iar placa de îndreptare arde și deteriorează firele”, conchide dermatologul.

Nouă soluții din natură

l Masca cu gălbenuș de ou, ulei de ricin și alcool poate fi folosită de persoanele cu sensibilitate a scalpului și cu deteriorare a firului de păr.
l Clătiți-vă părul cu oțet sau zeamă de lămâie, care vor degresa părul, fixând culoarea.
l Ceaiul de mușețel face minuni în caz de mătreață, pentru că are un efect calmant și hidratează scalpul.  Este suficient să vă clătiți părul cu trei plicuțele de ceai infuzate timp de câteva minute în trei căni de apă fiartă.
l Ceaiul de urzică și cel de nuc au efect tonic și stimulează creșterea părului, făcându-l mai bogat și mai strălucitor, iar ceaiul de brusture tratează eczemele și diverse boli ale scalpului. Pentru efecte rapide, beţi una-două căni pe zi, dimineaţa și seara, timp de o lună. Pentru uz extern vă mai puteţi clăti cu infuzie de coada calului.
l Vă puteți prepara acasă o mască revigorantă folosind un gălbenuș de ou, două linguri cu ulei de măsline și câteva picături de zeamă de lămâie. Această pastă se va lăsa să acționeze pe părul curat timp de 45 de minute.
l Pentru vârfuri despicate și fire subțiri, preparați o emulsie din două linguriţe de ulei de ricin în combinație cu două de ulei de măsline și un gălbenușul și aplicați-o la rădăcina firului de păr, masând ușor. O lăsaţi să acţioneze 40 de minute, apoi clătiţi. Repetați procedeul de două-trei ori pe săptămână.
l Firele fragile se „repară” cu un tratament din două linguri cu smântână, o jumătate de lingură cu germeni de grâu și o lingură cu suc de lămâie. Întindeţi amestecul pe părul umed, cu ajutorul unui pieptene, și lăsați-l timp de 15 minute, înainte de a clăti.
l Adăugați mai mult fier în dietă, dacă vreți să aveți un păr mai voluminos. Înlocuiți capsulele din farmacii cu produse delicioase precum scoici, spanac, seminţe de dovleac, fasole sau cereale fortifiate.
l Sucul de ceapă aplicat de două ori pe zi, timp de două luni, stimulează creșterea părului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel