Cum lupți cu cea mai răspândită boală reumatică

Cum lupți cu cea mai răspândită boală reumatică
Cum lupți cu cea mai răspândită boală reumatică

Elena Oceanu

Artroza este o boală degenerativă cronică a articulaţiilor în care cartilagiul (învelişul capetelor osoase care ajută la mişcarea oaselor cu fricţiune minimă) se deteriorează şi devine mai moale şi mai subţire. Afectează mai frecvent femei și se manifestă, de regulă, după vârsta de 40 de ani. Medicul internist Aurelia Constantin, de la Cabinetul „Christian Sante” din București, ne explică care sunt simptomele, cauzele şi tratamentul artrozei.
Cauzele artrozei au fost mult discutate, dar este unanim recunoscut că încărcarea articulaţiei – purtarea de greutăţi, obezitatea, muncile care implică mişcări stereotipe pe o articulaţie sau pe coloana vertebrală, traumatismele, accelerează apariția bolii şi o favorizează. Alte cauze sunt ereditatea (defecte ale genei care determină sinteza colagenului tip II), boli endocrine, tulburări de metabolism (guta).
Modificările artrozice sunt ireversibile, astfel încât accentul trebuie pus pe prevenţie. Evoluția artrozei poate fi încetinită sau stopată, astfel încât cu cât ne adresăm cât mai repede unui medic , cu atât vom avea beneficii mai mari.
„Frecvenţa bolilor reumatice în ultimii ani este în creştere pentru că asistăm la un proces de îmbătrânire al populaţiei. Aceasta presupune şi preponderenţa afecţiunilor degenerative, legate de uzură, de aceea în populaţie avem din ce în ce mai multe boli reumatismale’’, a explicat și doctorul Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale.

Prevenția artrozei: mișcare, fără greutăți

Deși nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi ținute sub control dacă sunt diagnosticate la timp.
Tratamentul este indicat să fie urmat doar la sfatul medicului, pentru că medicamentele contra durerilor pot avea efecte adverse grave.
Prevenția artrozei se face în principal prin: scăderea în greutate, evitarea ridicării de greutăți mari, evitarea microtraumatismelor pe articulații – statul în genunchi în cursul diverselor activități, săriturile, etc., dar și prin creșterea masei musculare din jurul articulațiilor prin kinetoterapie, exerciții aerobice, mers pe jos, mai recomandă specialiștii.

60 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook