Cum ne păstrăm creierul în formă şi prevenim Alzheimerul

Cum ne păstrăm creierul în formă şi prevenim Alzheimerul
Cum ne păstrăm creierul în formă şi prevenim Alzheimerul

Alzheimerul este cea mai frecventă formă de demenţă şi chiar dacă cercetătorii sunt aproape de descoperirea unui leac, tot prevenţia este cea mai bună armă.

Una dintre cele mai eficiente metode prin care ne menţinem creierul în formă şi ne ferim de demenţe este să amânăm pensionarea cât de mult putem.

Rezultatele celui mai mare studiu realizat pe acest subiect subliniază că atunci când muncim, suntem activi din punct de vedere fizic, conectaţi din punct de vedere social şi provocaţi mental. Aşadar, acţionând pe cele trei dimensiuni (fizic, social, mental) munca previne apariţia declinului cognitiv.

„Pentru fiecare an de muncă în plus, riscul de a dezvolta demenţă este redus cu 3,2 procente”, susţine Carole Dufouil, coordonatorul studiului şi specialist în cadrul INSERM, agenţia guvernamentală franceză pentru cercetare.

Aproximativ 35 de milioane de oameni din întreaga lumea suferă de demenţă, iar boala Alzheimer este cel mai răspândit tip. Numai în Statele Unite au fost diagnosticate aproape 5 milioane de cazuri, aproximativ 1 din 9 indivizi cu vârste peste 65 de ani.

În noul studiu, oamenii de ştiinţă francezi s-au folosit de informaţiile medicale a 429.000 de indivizi, care aveau o vârstă medie de 74 de ani şi care se pensionaseră de aproximativ 12 ani.

Rezultatele au indicat că aproximativ 3% dintre participanţi dezvoltaseră demenţă, dar că riscul de apariţie a bolii scădea odată cu amnărea pensionării.

Pentru a analiza şi posibilitatea ca tocmai declinul mental să fi fost cel care a dus la o pensionare timpurie, oamenii de ştiinţă au creat o analiză care elimina subiecţii ce dezvoltaseră demenţă la 5 şi la 10 ani de la pensionare.

Studiul sugerează că „oamenii ar trebui să muncească cât timp doresc” şi să nu se simţă presaţi s iasă la pensie la o anumită vârstă deoarece munca le poate aduce beneficii pentru sănătate.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

6 Comments

 1. Pai lasa sa ies eu la pensie la 60 de ani ca pun pariu ca nu ma ia dementa sau alzhe…

  • Reformatorul says:

   Ar trebui să avem posibilitatea de a decide singuri, cât vrem şi cât putem să muncim.
   Poate că sunt persoane care pot şi care doresc să muncească pâna la 80 de ani. De ce nu?
   Sau, poate că sunt persoane care vor să se pensioneze mai devreme de 60 de ani. De ce nu?
   Daţi-ne posibilitatea de a decide singuri căt putem să muncim şi, mai ales, când dorim să ne pensionăm. Pe vremuri, existau acele ordonanţe care le dădeau posibilitatea celor care doreau să se pensioneze la 50 de ani, spre exemplu, de ce nu?
   Ştiu ca existau femei care abia aşteptau o astfel de ordonanţă, pentru a putea să-şi crească nepoţii. De ce nu?

 2. pai normal, daca muncesti cand trebuie sa iesi la pensie mori repede si nu mai apuci sa faci Alz…

 3. Ilie Andrei says:

  …si poate sa mergem la psiholog atunci cand avem probleme nerezolvate?! La doctor mergem sa ne cautam sanatatea fizica, in ceea ce priveste problemele sufletesti cei mai multi dintre noi au impresia ca le stiu ei mai bine pe toate, ce preot, ce psiholog, ca doar nu suntem nebuni sau bigoti?! Problemele emotionale nerezolvate devin astfel un bolovan care se tot mareste…

 4. Articolul e scris de madam Campeanu?CE caraghiosi sunteti.Dati-ne pensii decente si o varsta decenta de pensionare si ne ingrijim noi sa ne mentinem ocupati.Nesimtitilor

 5. Articolul e de tot rasul . Daca ar fi real , imaginati-va pe aia din armata pensionatil la 40 de ani si cu pensii speciale de 30 de milioane , la 45 de ani cu totii sunt dementi . Eu cunosc cativa , dar nu a luat-o niciunul pe aratura , dimpotriva le merge excelent .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *