Sari la conținut

Cum ne protejăm alunițele de soare ca să nu se transforme în cancer

Cele mai multe alunite de piele sunt inofensive avand o natura benigna, insa din cauza expunerii excesive la soare si a factorilor genetici ele isi pot modifica biologia si suferi transformari maligne, rezultatul fiind cancerul de piele cel mai de temut, melanomul. Pentru a evita astfel de evenimente, domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog recomanda sa fie luate anumite masuri de protectie, in special pe timp de vara, pentru a preveni dezvoltarea alunitelor si evolutia cancerigena.

Expunerea la soare poate avea numeroase efecte benefice, de la reglarea ciclurilor de somn si stimularea productiei de vitamina D, pana la imbunatatirea starii de spirit. Exista, insa, si cealalta parte a monedei, si anume efectele nedorite. De fiecare data cand razele soarelui ne ating pielea, se produce un pigment, melanina, care are rol de protectie. Rezultatul este aparitia mult doritului bronz, care reprezinta in fapt un raspuns de aparare al pielii in fata soarelui, atentioneaza medicii specialisti. In momentul in care apare bronzul, inseamna ca ne-am expus excesiv la soare si razele UV au avut un efect asupra AND-ului celular, care, progresiv, isi pierde capacitatea de regenerare normala.

Cea mai sigura metoda de a ne proteja alunitele este sa evitam expunerea la soare in timpul zilei intre orele 11 si 16, atunci cand potentialul negativ al radiatiilor UV este maxim. Daca nu dorim sa renuntam de tot la zilele de plaja, este recomandat sa aplicam creme de protectie solara cu SPF de minim 30.

„Protectia solara pe durata intregii zile este foarte indicata deoarece razele UVA, putin percepute in mod direct deoarece nu ard pielea, sunt prezente pe tot parsursul zilei si au potential cancerigen asupra celulelor pielii. Lumina la randul ei se poate reflecta de pe diverse suprafete, cum ar fi nisip, zapada, apa sau ciment, astfel incat, chiar daca ne aflam la umbra, radiatiile UV pot inca sa ne deterioreze pielea si, implicit, alunitele. Episoadele repetate de arsuri solare in timpul copilariei vor creste sansele de a dezvolta cancer de piele la maturitate si, prin urmare, protejarea pielii copiilor este la fel de importanta”, spune dr. Laurentiu Vladau.

In afara de riscul de a provoca cancer de piele, expunerea in exces la soare inseamna, de asemenea, favorizarea aparitiei de riduri, pistrui, subtierea pielii si a vaselor de sange dilatate. Asadar, protectia solara este importanta atat din punct de vedere medical, cat si estetic.

Cum ne protejam alunitele

Pentru a preveni efectele negative ale expunerii la soare este recomandat sa ne adapostim la umbra in intervalul de maxima intensitate a razelor UV si sa ne acoperim cu o palarie cu boruri largi, sa folosim crema de protectie solara si ochelari de soare. Este recomandata utilizarea unei creme cu indice de protectie SPF30 + cu 20 de minute inainte de a iesi afara, precum si reaplicarea la doua ore, in cazul in care nu putem evita expunerea la soare pentru o perioada indelungata.

„Este esential ca cei mici sa fie si ei protejati de soare, o atentie deosebita fiind necesara in cazul utilizarii cremelor de protectie solara la copiii sub un an. Cel mai bine este ca cei mici sa eviste expunerea directa la soare si sa ramana la umbra, imbracamintea adecvata si o palarie fiind principalul mijloc de protectie. Pielea bebelusilor poate fi afectata de produsele de protectie solara, astfel ca este indicat ca produsul sa fie testat mai intai pe o suprafata mica de piele”, recomanda dermatologul.

Acoperirea alunitelor cu plasturi este pentru a le proteja este o masura cu practicabilitate limitata, cu toate ca unele persoane aleg sa o adopte. Atunci cand suntem la plaja sau stim ca vom petrece mai mult timp in soare, se poate opta pentru costume de baie protectoare speciale care blocheaza razele UV, mai ales  atunci cand este vorba despre copii, sau haine lejere, subtiri, dar care acopera o suprafata cat mai mare a corpului.

Prin luarea de masuri pentru a evita arsurile solare se poate ajunge la un echilibru intre a reduce riscul de cancer de piele si a ne bucura de efectele benefice ale soarelui. Daca va doriti sa tineti sunt observatie numarul alunitelor de pe corp si evolutia lor, cartografierea acestora este cea mai eficienta metoda de monitorizare. Amintiti-va, cu cat este cancerul de piele mai devreme detectat, cu atat mai mari sunt sansele de a fi vindecat.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: