Sari la conținut

Cum poți scăpa de infecțiile urinare în timpul sarcinii

Femeile insarcinate sunt supuse unui risc crescut de infectii urinare intre saptamanile 6-24 de sarcina. Aceste afectiuni sunt atat de comune in aceasta perioada datorita schimbarilor ce se produc in tractul urinar, uterul aflandu-se exact deasupra vezicii urinare. Deoarece uterul isi modifica dimensiunea, el poate bloca scurgerea urinei din vezica, cauzand astfel infectia.

Simptomele infectiei urinare

„Simptomele infectiei urinare variaza de la femeie la femeie si includ durere, disconfort sau arsura la urinare si eventual, in timpul actului sexual, disconfort pelvin sau dureri abdominale inferioare, urgenta frecventa sau necontrolata de a merge la toaleta, chiar si atunci cand urina este in cantitati mici. In plus urina poate fi urat mirositoare sau tulbure”, afirma dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Daca ai semne care indica o posibila infectie a rinichiului trebuie sa te adresezi medicului tau de urgenta. Simptomele apar adesea brusc si includ in mod obisnuit febra mare (adesea cu tremuraturi, frisoane sau transpiratii), durere in partea inferioara a spatelui sau in partea laterala, chiar sub coaste, greata si varsaturi.

Bacteriuria asimptomatica este asociata cu nasterea prematura si greutatea mica la nastere. Si daca bateriuria nu este tratata, sansa ta de a dezvolta o infectie la rinichi poate fi de pana la 40%. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat riscul tau de a intampina aceasta problema scade la 1%.

Cum poti trata infectia urinara?

Pentru a afla daca exista bacterii in tractul urinar, este nevoie sa faci o analiza de urocultura la prima vizita prenatala. Daca rezultatul este negativ, sansele tale de a dezvolta o infectie urinara la nivelul rinichilor pe parcursul sarcinii este scazuta.

„In cazul in care urocultura este pozitiva, se pot administra antibiotice orale care sunt sigure pe timpul sarcinii. Tratamentul dureaza aproximativ o saptamana si consta in utilizarea lichidului intravenos si antibiotice, in functie de gravitate. Este bine ca tu si copilul sa fiti monitorizati cu atentie pe tot parcursul tratamentului. Ginecologul trebuie sa-ti masoare frecvent temperatura, tensiunea arteriala, pulsul, respiratia, pentru a fi sigur ca fatul nu este in pericol. Dupa tratament este bine sa mai faci un test pentru a te asigura ca infectia a disparut. Urocultura trebuie efectuata la intervale regulate pe durata sarcinii pentru a te asigura ca nu ai alte infectii”.

Cum poti preveni infectia urinara?

„Incerca sa bei intre 6 si 8 pahare de apa pe zi si de asemenea, sucul de merisoare si afine neindulcit nu trebuie sa lipseasca din dieta ta pe timpul sarcinii. Elimina alimentele rafinate, zaharul, cofeina si alcoolul. Consuma vitamina C de la 250 mg la 500 mg pe zi si zinc deoarece acestea ajuta la combaterea infectiilor. Nu ignora dorinta de a merge la toaleta si incerca sa iti golesti complet vezica urinara, pastrand o igiena adecvata. In plus poarta lenjerie din bumbac, care sa nu fie stramta si evita sa faci bai in cada care sa dureze mai mult de 30 de minute”, adauga dr. Istoc.

Daca intampini aceste simptome in timpul sarcinii, este important sa iti informezi medicul ginecolog.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: