Cum recunoaşteţi melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele

Cum recunoaşteţi melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele
Cum recunoaşteţi melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele

Melanomul este o formă de cancer de piele cu o evoluţie foarte agresivă, iar el se poate dezvolta de la o aluniţă, a declarat prof. dr. Sorin Ţiplică de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina.

Potrivit medicului, acest tip de cancer se poate dezvolta de la o aluniţă, dar şi pe pielea fără leziuni, este neuniform, are diverse culori şi mărimi şi de la o lună la alta se modifică. De obicei apare la bărbaţi pe spate şi la femei pe gambe, a spus medicul, într-o conferinţă de presă.

Prof. dr. Sorin Ţiplică a atras atenţia asupra necesităţii prezentării la medic atunci când se constată modificări la o aluniţă, când aceasta devine asimetrică, este franjurată, are culoare mozaic şi cel mai important evoluează.

Acesta recomandă ca fiecare persoană să-şi examineze aluniţele, indiferent în ce parte a corpului ar fi.

El a menţionat că dacă până acum se considera că numărul mare de aluniţe de la care ar trebui o atenţie mai mare era de 100 acum a scăzut la 50. Cine are 50 de aluniţe e bine să le supravegheze, constituie un factor de risc, iar dacă una este mai mare se impune un control de specialitate, a arătat el.

„Ochiul dermatologului ajută depistarea în proporţie de 70%, iar diagnosticul dermatoscopic oferă detalii şi o depistare în proporţie de 100%. Această formă de boală este mai frecventă la tineri”, a subliniat dr. Sorin Ţiplică.

Cauzele sunt terenul genetic, expunerea la soare, la solar, tipul de piele.

”Trebuie reţinut că ultravioletele au efect cumulativ, adică ce s-a cumulat cu un an în urmă se adaugă la ce se acumulează în acest an”, a punctat specialistul.

Această afecţiune reprezintă 2% din totalul cancerele cutanate. Dacă în 1965 se întâlnea 1 caz la 600 de femei în 1985 s-a ajuns la un caz la 150 de femei, iar în 2006 un caz la 56 de femei şi un caz la 37 de bărbaţi, a arătat dr. Ţiplică.

El a spus că trebuie să se ţină seama de recomandarea medicului în cazul unei intervenţii chirurgicale.

În Europa de Est şi Centrală este o incidenţă mai mică a acestei boli datorită fototipului de piele care este 3-4.

Dr. Ţiplică a spus că un rol deosebit în educarea populaţiei revine campaniilor, care se fac pentru a conştientiza importanţa depistării leziunilor atipice şi necesitatea prezentării la medic.

Specialistul atrage atenţia că la soare este suficient să se stea 20 de minute, iar când expunerea este de mai lungă durată să se utilizeze creme fotoprotectoare cu indice mare, care se aplică din două în două ore, iar după ieşirea din apă să se folosească pălării cu boruri mari şi ţesături pline.

Potrivit acestuia, bronzul nu protejează de soare. ”Şi dacă eşti bronzat trebuie să te aperi, nici soarele aflat sub plafonul de nori nu apără, pentru că străpunge plafonul, şi nici statul în apă”, a mai spus acesta.

Expunerea la soare trebuie să se facă până în ora 10,00 sau după ora 16,00.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

  1. Ionela Juganaru says:

    Buna ziua,,problema mea este ca acum doua zile am observat ca o parte din alunita mea de pe piept s-a rupt,era ca un fel de cojita care s-a desprins de pe alunita,ceea ce a ramas dupa desprinderea cojitei era rosiatic dar nu sangera.am fost la medicul dermatolog si mi s a spus ca pentru a evita orice fel de problema trebuie scoasa acea alunita,iar perioada pt care m a programat pentru interventie este luna septembrie.as dori sa va intreb.intrucat nu s a rupt de la baza.nu a sangerat ,nu si-a modificat forma ci s-a rupt doar ca un fel de coaja de pe deasupra,as avea motive foarte mari de ingrijorare? deoarece trebuie sa treaca 2 luni si ceva pana cand trebuie scoasa..un motiv mai mare de ingrijorare il am pentru faptul ca in urma cu 3 sapt m-am expus la soare dandu-ma cu ceva spray pt protectie dar nu cu factor foarte ridicat de protectie..va rog ajutati-ma cu un raspuns,,multumesc

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *