PSIHOLOG: „Sunt surprinsă cât de multe femei uită să rămână femei după ce nasc și nu fac decât să își servească copilul”. Care e abordarea CORECTĂ

PSIHOLOG: „Sunt surprinsă cât de multe femei uită să rămână femei după ce nasc și nu fac decât să își servească copilul”. Care e abordarea CORECTĂ
PSIHOLOG: „Sunt surprinsă cât de multe femei uită să rămână femei după ce nasc și nu fac decât să își servească copilul”. Care e abordarea CORECTĂ

Georgeta Petrovici

Aproape fără excepție, odată ajunse mame femeile se transformă într-o listă ambulantă de lucruri de făcut. Riscurile pentru cuplu sunt uriașe.

După ce a născut, Hilda a devenit cu totul altă femeie. Luase proporții pe durata sarcinii, apoi nu a mai avut niciun chef să se apuce de sport. Toată existența ei se învârtea în jurul bebelușului: dacă au trecut trei ore și nu cere sân, poate e o problemă, dacă scâncește de ce o face, dacă nu, de ce și tot așa.
A  ajuns aproape să nu se despartă de un trening scămoșat, singurul care îi oferea confortul, ca și coconul unei omizi. Doar că fluturele nu mai dădea semne că iese, nici după ce copilului i-au tăiat moțul. Cu o femeie aproape isterică acasă, obsedată exclusiv de copil, cu care singurul dialog nu putea fi decât despre cel mic, și îmbrăcată 7 zile din 7  în trening, Radu, soțul ei, a devenit el însuși deprimat și neînțeles.

Număr alarmant de cupluri ce se despart după ce vine bebe

Copilul ar trebui să ajute cuplul să înflorească, să se dezvolte, nu să îl distrugă. Teoria e mai simplă decât practica, spun cei care au trecut prin această experiență. Cei mai mulți nici măcar nu au energia să iasă împreună la liman: mai mult de jumătate din cuplurile din România care au copii, se despart în primii ani după venirea pe lume a noului membru al familiei.

„De-a lungul carierei am întâlnit mii de femei. Pe majoritatea în perioada în care aşteptau să vină în viaţa lor copilul şi să devină mame. Am fost şi sunt în continuare tare surprinsă, că multe femei uită să rămână femei după ce nasc, considerând ori că nu mai au acest drept pentru că trebuie să îşi servească copilul, fie că este datoria lor primordială faţă de copil, ele nemaifiind prioritare”, povestește dr. Ioana Vârtosu. Este și cazul Hildei. Tânăra profesoară este acum în faza de regăsire, cu ajutor de specialitate.

Școala care te învață
să fii din nou cochetă

Aproape fără excepție, tinerele mame planifică la minut viața partenerului, pentru a putea completa propria listă.  După câţiva ani, preafericitul cuplu e pe cale să se despartă: „Apariția bebelușului scoate de sub preș tot ce am ascuns faţă de noi sau partener”, mai spune  medicul Ioana Vârtosu.
Doctorița, care conduce o școală pentru tinerele mame a conceput un program prin care le educă pe acestea să rămână, după naștere, aceleași femei cochete dinainte.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

7 Comments

 1. Din pacate, iar vorbim doar din punctul de vedere al unei femei. Intr-adevar, ”copilul” devine axis mundi, la modul obsesiv, insa ”femeia” nu este compusa doar din ”ingrijire personala”. In primul rand ar fi dialogul care are si alte teme, in afara copilului…

 2. Natura-i armonie.
  Leul mai si omoara din prunci ca sa se bucure de leoaica lui…
  Inca de pe vremea lui Ceausescu parintii au inceput sa-si puupe si-n cuuur copii de-au ajuns acum de nu-i mai poti stapani !
  Cu cureaua se facea „educatie” si cei 7 ani de-acasa.

 3. cred ca fiecare femeie si cuplu , traieste f diferit perioada de maternitate si post natala si nu putem generaliza ca femeile uita sa fie femei si nu cred ca a uita sa fii femeie e neaparat anormal, e normal in primii ani de viata sa ramai sensibila la nevoile puiului tau. atunci se creaza atasamentul si cred ca avem timp destul dupa sa redevenim femei, nu ca nu am fii in toata aceasta perioada. Cred ca e imp s afim constiente de ceea ce simtim si sa discutam daca nu cu partenerul atunci cu cineva de specialitate. Dezvoltarea personala e imp in orice mom din viata dar cred ca in perioada cand devenim mame fiind mai sensibile avem nevoie de ghidare mai mult ca niciodata! aceatsa e parerea mea bazata pe prorpia experienta:)

 4. ah inca ceva:) citisem la un mom dat ceva si mi-a placut: cel mai imp lucru si de pret pe care il putem oferi copiilor nostril este o casnicie sau o relatie solida de cuplu:)

 5. Este foarte adevarat ca se inatmpla, am trecut si eu prin asta, dar pana nu am inteles ca de fapt nu sunt singura care trebuie sa aiba grija copilului si a casei si a perechii nu s-a schimbat nimic. Daca sotul, partenerul de viata nu se implica si asteapta ca femeia sa fie si ingrijita si copilul cresccut si casa spotless…e cam greu! Takes 2 to tango!

 6. Daca ai un sot care nu face nimic, doar nu il tratezi ca pe un iubit pretios, ci ca pe un om de nimic. Eu am doi copii, am slabit dupa nasteri, am propriile hobiuri, dar sunt depasita de munca pe care numai eu o fac in casa in timp ce sotul are timp de dat ture cu motocicleta prin tara. Ambii parteneri trebuie sa se implice intr-o relatie, nu doar unul….

 7. Si sotul ca si copilul se educa. E foarte usor noi, ca femei, sa aruncam pisica moarta la partener. Sa vii tu acasa de la sala sau coafor sau pur si simplu sa te gaseasca un pic mai aranjata si el sa nu reactioneze. Sunt o proaspata mamica si am grija si de copilul meu si am grija si de cum arat. Sotului meu ii place sa aiba langa el o femeie eleganta si cocheta. Eu ma simt increzatoare in mine. Multe femei in Romania sufera de sindromul closca. Si plansul face parte din viata copilului. Daca te aranjezi nu inseamna ca iti neglijezi copilul.
  Cred ca mai mult de jumatate de ora nu dureaza sa-ti speli parul, sa dai cu placa pe el si sa porti niste haine mai sexy decat treningul banal.
  Asa ca grija pentru copil nu justifica nimic din neglijenta de dupa nastere.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *