Sari la conținut

Cum să-ți faci șampon acasă în funcție de tipul de păr. Patru rețete simple

Majoritatea produselor de igienă conțin chimicale care pot afecta părul, unghiile, etc. Unele pot intra în piele și pot ajunge în sânge. Șampoanele organice sunt făcute din plante și ingrediente natuarale, însă sunt destul de costisitoare. Varianta mai economică e să-ți prepari acasă șamponul:

1. Șampon din oțet și bicarbonat de sodiu

Îți poți curăța scalpul în câteva minute cu oțet de mere și bicarbonat de sodiu. Pentru a acoperi mirosul puternic de oțet poți adăuga anumite uleiuri esențiale. Fiecare dintre rețetele de șampon de mai jos se pot adapta nevoilor tale: uleiul de arbore de ceai este foarte eficient împotriva mătreții, uleiul de rozmarin oprește căderea părului iar uleiul de lavandă relaxează scalpul.

shampoo2

Dizolvă o lingură de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă caldă. Dacă ai părul gras pune mai mult bicarbonat de sodiu.Păstrează amestecul într-o sticlă. Într-un alt recipient amestecă o ceașcă de oțet de mere cu o ceașcă de apă și pune amestecul într-o sticlă. Acest amestec poate fi folosit ca balsam. Dacă ai părul uscat adaugă mai mult oțet.

Pentru aplicarea șamponului trebuie să ai părul ud. Masează scalpul cu șamponul din bicarbonat de sodiu și apoi clătește. Părul poate rămâne puțin aspru dar după ce folosești balsamul din oțet de mere, în același mod cum ai aplicat șamponul, se va echilibra nivelul pH-ului.

Trebuie să ții cont că va dura ceva timp până părul tău se va obșnui cu aceste produse. Așa că nu te îngrijora dacă la început se va îngrășa mai repde sau va apărea mătreața.

2. Șampon din Aloe Vera

Aloe vera este o plantă hidratantă de aceea este un foarte bun ingredient pentru șampon. Vei avea nevoie de patru ingrediente pentru această rețetă: glicerină (5ml), săpun lichid de Castilia (60 ml) o lingură de gel  de aloe vera și ulei vegetal (1 ml).Poți găsi ingredientele la magazinele naturiste, gelul de aloe vera poate fi obținut din plantă cu ajutorul unei linguri astfel: ia una dintre frunze și apoi taie-o în două.

shampoo3

 

Poți adăuga câteva picături de ulei esențial pentru un miros plăcut și pentru a combate diferitele probleme precum căderea părului (uleiul de rozmarin ), mătreața (ulei din arbore de ceai) sau scalpul uscat (ulei de lavandă).

Amestecă toate ingredientele într-un recipient cu lingura sau cu mixerul. Uleiul esențial se adaugă la sfârșit. Vei obține în jur de 120ml de șampon. Îl poți păstra într-o sticlă care se închide bine. Înainte de a folosi șamponul agită puțin sticla deoare  ingredientele se pot separa după un timp.

3. Șampon cu mușețel

Ingredientele de care ai nevoie: 1 litru de Lauril Eter Sulfat de Sodiu, 1 ceașcă de apă purificată, 20 grame de mușețel (sau 4 pliculețe de ceai), 1/4 linguriță de ulei de măsline, 1/4 linguriță alcool etilic 1 recipient de sticlă de 2.5 litri, o pâlnie și o sticlă de plastic de 1 litru.

shampoo4

Încălzește apa într-o oală și când începe să fiarbă adaugă mușețelul apoi oprește focul și lasă oala acoperită 5 minute. Apoi adaugă alcoolul etilic și uleiul de măsline. Fierbe la foc mic până se dizolvă ingredientele complet. Pune sulfatul de sodiu într-un recipient de sticlă și apoi adaugă amestecul luat de pe foc și omogenizează. Toarnă apoi amestecul în sticla de plastic cu ajutorul pâlniei.

Acest șampon are valabilitate șase luni și trebuie păstrat într-un loc răcoros.

4. Șampon cu miere de albine

Pentru această rețetă de șampon ai nevoie de săpun lichid de Castilia, miere de albine și apă. Amestecă o jumătate de ceașcă de săpun cu o ceașcă de apă și o ceașcă de miere. Pune amestecul într-o sticlă și agită. Aplică amestecul pe părul ud, masează și lasă amestecul pe păr timp de 10 minute apoi clătește.

shampoo6

 

O altă variantă ar fi să amesteci 1/4  ceașcă de miere, 2 linguri de apă, 2 linguri de săpun lichid de Castilia, 1 ou, o lingură de hamamelis, 1 linguriță de apă de trandafiri și o lingură de germeni de grâu. Pune amestecul într-o sticlă cu capac. Spală-ți părul cu acest amestec la fel cum o faci cu un șampon obișnuit.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel