Sari la conținut

Cum scăpăm de teama de dentist

Destul de multe persoane considera vizita la cabinetul stomatologic necesara si ajung uneori acolo chiar in ultimul moment, cand durerea sau un abces dentar ii obliga sa isidepaseasca teama. In cazuri rare, insa, teama de dentist este aproape paralizanta, manifestandu-se prin atacuri de panica sau chiar lesin. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explica astfel de reactii prin asocierea cu experiente anterioare neplacute sau cu inducerea fricii de catre cei din jur: copilul nu se naste cu teama de doctor, insa anxietatea parintelui, manifestata verbal sau non-verbal, este insusita rapid si de catre acesta.

Nu putini pacienti care au experimentat pierderea cunostintei pe scaunul medicului dentist s-au intrebat care este cauza acestei reactii. Desi teama de procedurile stomatologice este destul de frecvent intalnita, atunci cand ea depaseste un anumit prag este foarte posibil sa aparalesinul ca raspuns al organismului la un factor de stres.

„Cand o persoana este expusa unui stimul dureros, cum ar fi intepatura unui ac, se declanseaza un reflex vago-vagal: impulsul nervos declansat de intepatura ajunge la creier, iar acesta trimite semnale spre inima si vasele de sange pentru scaderea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Scaderea nivelului de sange oxigenat care ajunge la creier face ca persoana respectiva sa-si piardacunostinta. Nu in ultimul rand, pentru ca puterea psihicului este extrem de mare, uneori numai anticiparea unei situatiipotential dureroase este suficienta pentru a declansa acest reflex vago-vagal”, explica doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

Daca va aflati printre cei care au un atac de panica sau chiar lesina la gandul sau in momentul in care aud zgomotul creat de freze, cand vad acul de seringa sau un strop de sange, nu va ingrijorati: cu rabdare si exercitiu psihologic va putetidepasi teama.

Inainte de vizita la cabinetul stomatologic

Inainte de orice procedura stomatologica este recomandat sa mancam bine, deoarece scaderea glicemiei agraveaza simptomele reflexului vago-vagal. De asemenea, deshidratarea face ca presiunea arteriala sa scada mult mai rapid, astfel ca ar trebui sa nu uitam sa bem cat mai multe lichide.

Gandul ca avem un sprijin poate fi foarte benefic pentru psihic, astfel incat ar putea fi o idee buna ca o persoana apropiata sa ne fie alaturi pe parcursul vizitei la medicul stomatolog.

Se intampla adesea ca pacientii sa paseasca in cabinetul medicului dentist anxiosi, tematori, desi nu cunosc foarte bine medicul si nici nu au avut o experientaneplacuta. „Pentru depasireaemotiilor si familiarizarea cu specialistul este recomandata in prealabil o vizita pentru un control de rutina, pentru a ne obisnui cu atmosfera si a face proceduri simple, nedureroase. Vizita la cabinetul stomatologic in puseele acute, dureroase, va determina asocierea inconstienta a dentistului cu durerea”, explica doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

In timpul vizitei la cabinet

Medicul ar trebui instiintatinainte daca exista o anumita sensibilitate, pentru ca acesta sa acorde o atentie speciala si sa aseze scaunul in pozitie cat mai apropiata de orizontala, cu rolul de a favoriza ca sangele sa ajunga la creier. „Pacientii nu ar trebui sa se rusineze sa aiba o relatie deschisa cu medicul si sa ii comunice temerile pe care le au. Atunci cand dispune de toate informatiile necesare specialistului ii este mai usor sa stie cum sa abordeze problema pentru ca procedura sa se desfasoare in conditii optime”, explica specialistul ortodont.

In timpul vizitei la stomatolog distragerea atentiei prin concentrarea asupra muzicii din cabinet, asupra respiratiei sau gandul la ceva placut ne va ajuta sa ne relaxam pe perioada desfasurarii procedurii. Daca strangem picioarele, acest lucru va impiedica ca sangele sa ajunga la ele, favorizand deplasarea acestuia la creier.

Dupa procedura stomatologica:

Unele persoane se simt usorametite sau chiar lesinadupa terminarea procedurii si eliberarea de stres, astfel ca sunt recomandate inca 5 minute pe scaun (pana cand asistenta strange instrumentele si dezinfecteaza). „Sunt de evitat miscarilebruste, rapide. Ridicarea de pe scaun trebuie sa realizeze incet si sa fie urmata de inca 10 minute petrecute in sala de asteptare, pana la refacerea completa. Nu in ultimul rand, lichidele sunt necesare si dupaincheierea procedurii, pentru a evita deshidratarea si scaderea presiunii arteriale”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan.

Incet-incet, cu fiecare sedinta, chiar si cei mai tematoripacienti se vor convinge ca stomatologia de astazi se face fara durere si ca suferinta este mult mai mare atunci cand problemele dentare sunt lasate netratate, iar controalele repetate, relaxate vor deveni o rutina.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: