Cum se tratează corect varicele, boala care afectează un sfert dintre oameni

Cum se tratează corect varicele, boala care afectează un sfert dintre oameni
Cum se tratează corect varicele, boala care afectează un sfert dintre oameni

Senzaţia de picioare „grele”, vene proeminente la nivelul gambelor, umflarea mai acută a picioarelor în perioada caldă, sunt semne destul de clare că suferi de varice. Sarcina şi perioada de timp prelungită în care stai în picioare sunt factori care agravează varicele, însă în 95 la sută din cazuri această boală se moşteneşte. Ce poţi face dacă vrei să scapi de ele? Soluţiile sunt destul de simple dacă mergi la medic de la primele semne.

 • Varicele se transmit genetic

Orice ai face, nu ai cum să scapi de varice dacă ai moştenit de la cineva din familie gena răspunzătoare de apariţia acestei boli. În aproximativ 95 la sută dintre cazuri, varicele se transmit genetic. Aşa că indiferent de măsurile de precauţie pe care le iei, boala se va manifesta fie în tinereţe, fi mai târziu. O modalitate de “tratament” eficient ar fi ca, în primul rând, să ştii ce să faci atunci când boala încep să se manifeste.

 • Am varice?

Să vedem însă mai întâi care sunt primele semne. La un moment dat, vei observa la nivelul membrelor inferioare o dilataţie de vase (apare de obicei, în partea superioară a gambei, pe partea internă, subcutanat). Sunt de fapt nişte vene de culoare verzui-albăstruie, care, în timp, se dilată din ce în ce mai mult (în mod normal, există o dilataţie de vene şi la sportivi sau la cei care fac efort fizic intens, însă la ei nu este vorba despre varice. Aspectul varicos este dat de sinuozităţile care se văd pe vene). Cel mai bun moment în care trebuie să mergi la medic este acesta: când observi pe gambă o dilataţie anormală a venelor superficiale. La ce medic ar fi bine să mergi? Acesta ar trebui să fie specialist în flebologie, domeniu al medicinei care se ocupă exclusiv de astfel de probleme, însă din păcate la noi există încă foarte puţini medici flebologi. Aşa că alte alternative le reprezintă dermatologii şi chiar chirurgii (varicele se operează în orice secţie de chirugie) şi cardiologii. În cadrul sistemului medical de stat singura clinică specializată în flebologie se află în cadrul Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament Bucureşti, de pe Str. Washington 8-10, ce aparţine de Ministerul Apărării Naţionale. Restul clinicilor specializate în flebologie sunt în sistemul medical particular.

 • Venele trebuie studiate în profunzime

În urma consultaţiei, medicul va confirma diagnosticul. Uneori însă este nevoie de investigaţii suplimentare pentru examinarea mai profundă a venelor. Examenul Eco-Doppler venos ajută medicul să afle care este şi starea sistemului venos profund, doar tratarea venelor superficiale fiind considerată de specialişti o greşeală. Este foarte important să fie privit în ansamblu sistemul venos al membrului inferior, pentru că există un sistem venos profund (cel mai important, conduce cam 90-95 la sută din sângele care trebuie să se întoarcă de la ţesuturi spre inimă) şi un sistem venos superficial (conduce doar 5-10 la sută din sângele venos către inimă). În mod paradoxal însă, din punct de vedere al manifestărilor, mai “zgomotoasă” este patologia sistemului venos superficial, ceea ce înseamnă că se văd venele, dilataţiile iar evoluţia către complicaţii este mult mai mare.

Complicaţiile varicelor

 • De tip trombotic: tromboflebită varicoasă;
 • De tip trofic: pielea începe să sufere şi la un moment dat apare o coloraţie brună, care încet-încet poate să evolueze spre ulcerul de gambă (o rană la nivelul inferior al gambei care nu se mai vindecă), aşa numitul ulcer varicos sau ulcerul de gambă de cauză venoasă.
 • Ruptura varicelor determină o sângerare masivă iar dacă nu există posiblitatea acordării primului ajutor, poate surveni decesul. Alteori, ruptura se poate produce când dormi, moartea survenind în somn.
 • Operaţia, singurul tratament de durată

După stabilirea diagnosticului, specialiştii susţin că singura modalitate de tratament cu efect durabil este intervenţia chirurgicală. Restul opţiunilor: medicamente, unguente, comprimate, contenţia elastică cu ciorapi speciali, ridicarea picioarelor în sus, sportul, sunt doar tratamente de etapă, adică pot să temporizeze un pic boala (câteva luni) dar în nici un caz să o vindece. De aceea este bine ca operaţia să se facă cât mai repede de la debutul bolii, adică în primii doi-trei ani de evoluţie. De multe ori, când se aleg pentru perioade lungi de timp tratamentele mentionate şi se evită operaţia, se ajunge la complicaţii ale bolii verioase.

Din punct de vedere al chirurgiei varicelor, în acest moment, în chirurgia românească există două mari direcţii: chirugica varicelor cu stripping (smulgere) şi fără smplugere. Prima metodă, aşa numită “clasică”, este o “oarbă”: costă în introducerea pe vena principală (pe vena safenă) a unei sârme care se leagă în partea de jos a venei, după care se trage de sîrmă iar vena este scoasă cu totul din corp. De multe ori, aceast tip de operaţie determină sângerare mare intraoperatorie şi complicaţii de natură neurologică, pentru că în timpul smulgerii pot fi afectaţi nervi, vase limfatice care se află în apropierea venei principale. În lumea civilizată, această metodă este criticată şi renunţându-se din ce în ce mai mult la ea.

 • Operaţia “fără smulgere” nu lasă semne

Al doilea tip de operaţie pentru tratarea varicelor o reprezintă chirurgia varicelor fară smulgere: o intervenţie care presupune incizii foarte mici, care sunt plasate în aşa fel încât, după o perioadă de câteva luni, să nu se mai vadă pe tegument (este o intervenţie chirugicală foarte estetică). Prin aceste mici incizii se scot din circuit venele, fară a fi socase neapărat din corp, pur şi simplu sângele nu mai circulă prin ele (se face întreruperea umplerii venoase).

* Avantajele operaţiei “fără smulgere”

* Este uşor de suportat, se face în ambulator, spitalizarea este de maximum două-trei ore;

* Se face sub anestezie locală, indiferent de gravitatea cazului. Asta înseamnă că după intervenţia chirugicală poţi coborî singură de pe masa de operaţie şi mai râmâi în clinică, sub observaţie, aproximativ 30 de minute, timp în care te poţi deplasa.

* Imobilizarea la pat, post-operatorie, este zero;

* După 30 de minute, poţi pleca acasă. Sunt persoane care pleacă la volan, conducând maşina sau merg la servici.

* Operaţia are şi un mare avantaj din punct de vedere estetic: inciziile făcute în timpul operaţiei lasă nişte cicatrici foarte mici, de 3-4 mm, care în decurs de 2-3 luni se estompează şi nu se mai văd.

* Laserul în tratarea varicelor, la început de drum

O a treia modalitate de vindecare a varicelor, încă controversată, o reprezintă laserul. În România, chirurgia varicelor prin utilizarea laserului endo-venos nu se face încă. Şi în ţările occidentale, metoda s-a introdus de 4-5 ani, însă nu se practică pe scară foarte largă. Este o metodă aflată la început de drum şi care înlocuieşte de fapt smulgerea (stripping-ul). Ce presupune această modalitate de tratament? Prin impulsul laser pe o fibră optică introdusă endovenos, până în partea de sus a venei safene (la nivelul coapsei) se emit nişte impulsuri laser care fac să ardă vena, pereţii să se lipească prin ardere, vena să se ocluzioneze şi în acest mod să fie scoasă din circuit. Criticile care i se aduc acestei metode sunt legate de temperatura foarte mare folosită, care nu exclude posibilitatea arderii tegumentului (în general vena care este închisă cu laser trebuie să se afle la un minimum de doi centimetri de piele, pentru că dacă este mai aproape există posibilitatea să apară arsuri ale tegumentului). În plus, există şi o rată de recidive (operaţiile sunt un eşec) raportată la 4 ani de 10-12 la sută, care nu este mică.

* Ce înseamnă recidivă varicoasă?

Şi pentru că am vorbit de recidivele varicose, trebuie să ştii că acestea sunt posibile şi atunci când se foloseşte chirurgia fără stripping. Recidivă varicosă adevărată înseamnă că operaţia a fost incomplet sau incorect efectuată, iar varicele apar pe acelaşi loc sau pur şi simplu nu dispar. Chiar dacă varicele operate nu mai reprezintă o problemă, predispoziţia către dilataţii venoase va rămâne însă pentru toată viaţa, pentru că este înscrisă în codul genetic. Aşa că este posibil, fără să fie obligatoriu, ca ulterior operaţiei să se dilate alte vene, din alte zone, şi atunci vor apărea alte varice ce vor necesita o altă intervenţie chirugicală. În acest caz, nu este vorba despre o recidivă adevărată, deşi este percepută de mulţi pacienţi ca o recidivă (se plâng că “au apărut din nou”, însă nu este vorba despre aceleaşi vene, ci de altele). După statistica medicilor români, rata de recidivă este de 7-8 la sută din cazuri, dupa statistica din alte ţări până la 30-40 la sută la 10-15 ani. Sunt chiar situaţii în care la un interval de câteva luni este posibil să se dilate alte vene (la 7-8 pacienţi dintr-o sută).

* Sunt predispuse femeile să facă varice?

Factorul determinat în apariţia varicelor îl reprezintă cel genetic, însă în afara acestuia apariţia bolii varicoase este determinată şi de factori favorizanţi. La femei, este vorba în primul de perioada sarcinii, când profilul hormonal se schimbă, ceea ce face ca pereţii venoşi să fie mai uşor de dilatat. Pe de altă parte, tratamentul anticoncepţional oral poate agrava varicele. Chiar femei tinere (de 10-22 de ani) care i-au anticoncepţionle orale timp îndelungat, vin la medic pentru a fi tratate de varice.

Sporturile de tip volei, baschet, handbal sunt de asemenea factori favorizanţi pentru dezvoltarea varicelor ca şi profesiile care implică ortostatism prelungit (perioadă lungă în care se stă în picioare) de exemplu chirurgii, frizerii, stomatologii, vânzătorii. Nu în ultimul rând, obezitatea este un factor favorizant pentru apariţia varicelor atât la femei cât şi la bărbaţi.

* 25 la sută din populaţie suferă de varice

În rândul populaţiei generale, varicele au o incidenţă extrem de mare, 25 la sută din oamenii obişnuiîi, atât bărbaţi cât şi femei, în procentre aproximativ egale (55 la sută femei, 45 la sută bărbaţi). Motivele pentru care mai mult femeile ajung la medic sunt legate de faptul că ele sunt mai preocupate de această afecţiune, trebuie să treacă prin perioada de graviditate, ceea ce face ca afecţiunea să se agraveaze mai uşor iar femeile să vină mai devreme şi mai frecvent la medic. Procentele înregistrate în România se încadrează în incidenţa medie raportată în Europa şi America de Nord.

Pentru a preveni aprariţia tuturor simptomelor menţionate şi a complicaţiilor, operaţia trebuie făcută atunci când varicele se văd şi nu dor încă. În acest fel şi intervenţia chirugicală va avea o amploare mai mică, numărul de incizii va fi mai mic, afecţiunea este “surpinsă” mai din timp şi nu mai evoluează (numărul venelor dilatate va fi mai mic). Atunci când boala este lăsată să evolueze mai mulţi ani, se observă că dilatarea venelor se face nu numai pe tronsonul principal al venei safene, pe partea interioară a coapsei şi a gambei, ci şi pe lateral, anterior sau posterior pe gambă sau pe coapsă. În această din urmă situaţie şi intervenţia chirugicală va fi mai laborioasă iar posibilele complicaţii mai numeroase.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

5 Comments

 1. Chirurg vascular says:

  Articolul ofera in mare parte informatii corecte, dar cateva sunt eronate si pot induce in eroare pacientul:

  1. Dermatologul poate ajuta probabil mai putin de 5% din pacientii cu varice. Chirurgul (recomandabil chirurgul vascular sau generalist) este cel la care vreti sa mergeti, indiferent de metoda de tratament aleasa: ciorapi elastici, scleroterapie, endovenos sau chirurgical deschis.

  2. Ulcere venoase se pot vindeca! Este total gresita afirmatia din articol ca ele nu se pot vindeca.

  3. Operatia ‘cu smulgerea venei’ popular zis (stripping-ul safenei interne) este inca standardul de aur in toate cartile de chirurgie din lume. Cu rezultatele ei sunt comparate toate celelalte metode chirurgicale de tratament (endovenos sau chiar chirurgical deschis fara stripping).

  4. Terapia endovenoasa cu laser (sau radiofrecventa, scleroterapie sau alte tipuri de catetere ce produc o forma de caldura ce pot colaba vena) este mai mult decat inalnita in tara. Dintre metodele chirurgicale alternative de tratament a ‘varicelor’, probabil radiofrecventa este cea mai buna momentan pentru acele stadii II de insuficenta venoasa (caldura mai putina, varf de cateter mai lung – perioada mai scurta a tratamentului), urmata de scleroterapie pentru stadiul I.

  Multa sanatate tuturor!

 2. Am fost operata de ulcer varicos,in luna octombrie a anului trecut si nici pana astazi nu mi s-a inchis operatia.Acum sunt programata ptr operatia de varice si imi este foarte frica sa mai fac aceasta operatie,picioarele au inceput sa mi se umfle si uneori ma dor.Ce pot sa fac in aceasta situatie?Ma chinui sa mai dau din kilograme,am inaltimea 173cm si o greutate de 80 kg. Daca cititi articolul meu va rog sa-mi dati citeva sfaturi. Va multumesc

 3. Care i-au. Fir-ar mama ei de gramatica. Cum sa creada lumea in voi cand nici corect nu scrieti.

 4. Sergiu Voicu says:

  TRATAMENT CU MIERE + TRATAMENT CU ALOE VERA PENTRU ULCER VARICOS

  Descriu aici un tratament testat de familia mea si care a avut un rezultat foarte bun.
  Mentionez ca am ajuns la acest tratament dupa ce am incercat luni de zile, de la creme cu argint, la pansamente de la Hartman, pansamente din Germania cu parafina si tot felul de tratamente interne. Nu a dat rezultat niciunul, ba mai grav, ranile se adanceau si se extindeau. De la o rana de 1 cm pe un picior, in jumatate de an s-a ajuns la rani de 30 – 40 cm pe ambele picioare. Mai mult, ranile se si adanceau. Portiuni intregi in care tata nu mai avea piele. Durerile ajunsesera cumplite, nu mai dormea in pat deloc, iar pentru ca ranile erau atat de mari, oricata atentie acordam in pansamentul zilnic, cu manusi, pansamente si fase sterile, picioarele se infectau din nou si din nou. Reactiona bine la un antibiotic, ii trecea infectia, apoi se infecta din nou si schimbam antibioticul ca sa poata scapa de infectie. La ultima analiza bacteriologica, dupa multe tratamente impotriva infectiei, medicii au spus ca nu se mai poate face nimic si picioare trebuiesc amputate. Asta pentru ca infectia era atat de mare si puternica incat nu mai reactiona la nici un fel de amtibiotic, nici in perfuzie in spital, nici medicamentos. Am refuzat amputarea si am vrut sa incercam si tratamente naturiste. Este foarte important sa mentionez ca tatal meu nu avea doar ulcer varicos, era si diabetic pe insulina, cardiac cu tensiune 20 – 22, supraponderal. Un cumul de boli care ii agravau si mai tare starea de sanatate.
  Am gasit acest tratament cu miere si am decis sa il aplicam.
  Va descriu aici procedura de aplicare si va dau mai jos cateva elemente importante
  INFECTIA DISPARE IN DOAR CATEVA ZILE –
  pansamentele se schimba zilnic
  ce fel de miere trebuie: MIERE DE SALCAM, sau MIERE DE MANA
  (mierea se cumparata direct de la un apicultor de incredere, o miere fara adaos de zahar, sau alte elemente adaugate – evitati sa cumparati din magazin, sau chiar plafar – cautati un apicultor si luati direct de la sursa )
  se curata rana cu Cloramina, sau cu Clorhexin B (este o substanta albastra dezinfectanta, f buna, dar se gaseste foarte greu, in general este cumparate de spitale)
  daca nu gasiti Cloramina sau Clorhexim B, rana se poate curata si doar cu SOLUTIE RINGER (se gaseste la farmacie si este ieftina – noi am folosit si numai solutia asta si o recomand).
  dupa ce ati curatat ranile cu solutiile de care am scris mai sus, folosind pansamente sterile, incepeti sa aplicati mierea
  mierea se pune DIRECT PE RANA, pe zonele afectate, cat sa acopere rana. Nu e nevoie sa fie un strat gros.
  Mierea se aplica cu mana, cu o manusa sterila (care trebuie schimbata zilnic, nu folositi aceeasi manusa si a doua zi)
  aplicati apoi un strat subtire de tifon, peste care puneti cateva picaturi de TINCTURA DE PROPOLIS. Nu trebuie sa fie imbibat cu tinctura, ci doar sa fie cateva picaturi.
  Peste stratul subtire de tifon puneti compresele sterile si apoi infasurati piciorul si rana cu fasa. Fasa normala, nu este nevoie de fasa elastica, sau altceva special.
  Tratamentul cu miere poate fi lasat pana a doua zi, sau la nevoie poate fi schimbat si de doua ori pe zi. Mierea va scoate din rana infectia si foarte posibil sa miroase urat si sa ramana pe pansamente un lichid galben, sau verde.
  Cand schimbati pansamentul, MIEREA SE CURATA CU GRIJA – se tapeteaza cu comprese , nu se zgarie, nu se freaca rana cu comprese pt a curata tot. Dupa ce ati luat mierea ramasa, procesul se reia in aceeasi ordine: se curata rana cu Solutie Ringer sau cu Clohexim B, se pune mierea, tifon, propolis, comprese, fase….
  ELEMENTE DE STIUT:
  1. tata desi era diabetic si dependent de insulina, mierea pusa direct pe rana deschisa, nu a avut nici un efect negativ asupra evolutiei lui diabetice. Noi ii luam glicemia de cel putin 2 ori pe zi, iar parametrii nu au crescut niciodata din cauza mierii de albine puse si lasate pe rana. In cazul in care pacientul este diabetic si vedeti o crestere de glicemie sunati medicul curant.
  2. Este important sa stie pacientul ca mierea pusa pe rana il va ustura. Cel putin in primele 30 de minute. Apoi pielea se obisnuieste si nu mai ustura asa tare. Ustura, dar efectul il veti vedea in cateva zile – dispare infectia.
  3. In perioada in care i-am aplicat mierea si dupa, a luat in permanenta ANTIBIOTIC NATURAL – pe baza de plante – BIOMICIN FORTE (o capsula dimineata, una la pranz si una seara) – se gaseste la toate Plafarurile si la farmacii si este foarte ieftin. – cititi prospectul cu atentie, ca pacientul sa nu fie alergic la ceva din compozitia antibioticului !!!!
  4. Mierea are si rol cicatrizant. Vindeca, strange rana deschisa, iar pielea ramane neteda. Nu raman cicatrici si urme.
  5. Tratamentul cu miere l-am folosit pana a disparut infectia si piciorul a ramas curat. Rana deschisa era rosiatica, nu mai era galbuie si era fara infectie.

  Apoi am aplicat TRATAMENT CU ALOE VERA.

  Dupa ce infectia a fost eliminata cu tratamentul cu miere, am folosit tratamentul cu aloe. Tratamentul cu aloe poate fi folosit direct, fara a folosi inainte tratamentul cu miere, daca pacientul nu suporta usturimea provocata de miere sau ranile nu sunt foarte infectate.

  Ce solutii sunt necesare:
  sprayul Aloe First si crema Aloe Vera Gelly , ambele de la firma Forever Living
  Noi am incercat cateva luni inaintea acestor tratamente de la Forever Livind si pansamentele Tender Wet de la Hartman. Ele au avut rezultate bune pe moment, dar nu ne-au ajutat pe termen lung. De aceea am decis sa folosim doar tratamenrele cu aloe.

  Cum am folosit tratamentul cu ALOE VERA?
  Etapele pentru tratamentul cu Aloe Vera:
  se curata rana cu Cloramina, sau Clorhexim B, asa cum am procedat si la tratamentul cu miere. Daca nu gasiti nici una din cele 2 solutii puteti curata doar cu SOLUTIE RINGER.
  se sterge rana apoi cu un pansament steril inmuiat in betadina
  se lasa 5 minute sa isi faca efectul BETADINA
  apoi se da cu spray ALOE FIRST peste toata rana
  se lasa 5 minute sa se usuce un pic sprayul cu aloe vera
  apoi se da cu GEL ALOE VERA (se da cu mana,cu manusa sterila, in strat subtire, cat sa acopere intreaga rana – manusa se schimba zilnic, nu se va folosi la 2 schimbari consecutive)
  Gelul cu Aloe se lasa sa actioneze 10 minute, fara sa fie acoperit
  se pun apoi peste rana pansamente cu comprese sterile si apoi fasa (fara a sterge gelul, el va actiona pe piele, sub pansamente – pana la schimbarea pansamentului)
  pansamentul se schimba zilnic. (daca rana supureaza tare, se schimba de doua ori pe zi / dar daca nu se murdareste fasa, se poate schimba chiar si la doua zile / de preferat este insa sa curatati si sa pansati zilnic)
  Incercati sa indepartati cojitele de piele moarta care mai raman pe picior.
  Inmuiati-le inainte cu solutie Ringer si cu pansamente sterile.
  RANILE SE VOR VINDECA COMPLET si fara urme, in cateva luni (In functie de cat de mari sunt ranile).
  In perioada in care am facut tratametul cu miere si apoi cu aloe, tata a luat si ANTIBIOTIC NATURAL – pe baza de plante – BIOMICIN FORTE (o capsula dimineata, una la pranz si una seara) – se gaseste la toate Plafarurile si la farmacii si este foarte ieftin.
  Puteti da suplimentar si vitamine care sa ajute corpul sa se regenereze mai usor: cate o pastila pe zi – decideti cu medicul, sau farmacistul ce vitamine
  + capsule de ZINC – tratament cu o pastila pe zi timp de 10 zile, apoi pauza 10 zile si tot asa. Zincul ajuta la epitelizare. + Magneziu, o pastila pe zi
  Linkurile aici cu produsele pe baza de aloe: (unul costa in jur de 70 de lei si unul in jur de 100 de lei)
  http://www.comenziforever.ro/produse/ingrijirea-pielii-corp/aloe-first-ID60
  http://www.comenziforever.ro/produse/ingrijirea-pielii-corp/aloe-vera-gelly-ID53
  PENTRU INTREBARI suplimentare ma puteti contacta pe e-mail: voicusergiu@yahoo.com
  Eu NU VAND PRODUSE! Nu intermediez vanzari! Nu sunt medic, ci sunt doar fiul unui om care a suferit un an si jumatate si n-a dormit luni de zile din cauza durerilor.
  Sper din suflet sa ajunga mesajul acesta la cat mai multe persoane in nevoie.
  Eu i-am salvat picioatele tatalui meu cu aceste tratamente!
  VOICUSERGIU@YAHOO.COM

 5. Szakacs roxana says:

  Mio iesit pe sani niste venisoare …ce ii ? Sau se pot trata

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *