Cum te poţi îmbolnăvi de la rufele spălate la maşină

Cum te poţi îmbolnăvi de la rufele spălate la maşină
Cum te poţi îmbolnăvi de la rufele spălate la maşină

Metodele moderne de spălare a hainelor protejează ţesăturile, mediul şi pielea sensibilă, însă pot fi dăunătoare organismului. Spălarea rufelor la temperaturi scăzute nu distruge bacteriile, iar acestea ne pot afecta.

Cercetătorii au descoperit că bacteriile potenţial dăunătoare din hainele pe care le spălăm nu sunt distruse la temperaturi joase, rezultatul fiind un „cocktail” de germeni.

Nivelurile ridicate de bacterii găsite de microbiologi în maşinile de spălat şi pe hainele presupus curate i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să fie mai vigilenţi.

Dr Lisa Ackerley, expert în igienă, susţine că hainele pe care oamenii le consideră curate nu sunt neapărat şi igienizate.

Reducerea temperaturii de spălare a hainelor şi folosirea de detergenţi delicaţi afectează eficacitatea procesului de igienizare. Un studiu care evaluează riscul de infecţie din hainele murdare arată că sunt 0,1 grame (aproximativ 10.000 de organisme) de materii fecale în fiecare pereche de lenjerie intimă „curată”.

„Dacă puneţi un obiect de îmbrăcăminte plin de bacterii în maşina de spălat veţi crea o «supă de bacterii», iar microbii vor trece şi pe celelalte haine sau pe prospoapele folosite ulterior pentru ştergerea vaselor”, spune Lisa Ackerley.

Obiectele care sunt în pericol de a fi contaminate cu bacterii sunt cele care vin în contact direct cu corpul: lenjeria intimă, prosoapele, lenjeriile de pat.

Studiile au arătat că bacteriile din maşina de spălat pot fi transferate la mai multe cicluri de spălare, iar în două linguri de apă din maşina de spălat se pot găsi până la 1 milion de bacterii.

„Spălarea la temperaturi joase, de 30 de grade, oferă condiţii optime pentru ca microbii să se dezvolte şi să se multiplice în sertarul pentru detergent sau în sistemul de închidere a maşinii de spălat”.

Cum să evitaţi contaminarea hainelor în maşina de spălat:

 • cel puţin o dată pe lună, puneţi în funcţiune maşina de spălat, fără haine, la temperatura de 90 de grade, pentru a curăţa interiorul acesteia
 • spălaţi lenjeriile de pat, lenjeria intimă şi ciorapii separat de prosoapele de bucătărie
 • nu închideţi uşa maşinii de spălat imediat după un ciclu de spălare, deoarece aerul reduce creşterea nivelului de bacterii
 • curăţaţi regulat sistemul de închidere a maşinii de spălat şi compartimentul pentru detergent
 • dacă spălaţi la temperaturi joase fără dezinfectant pentru haine, spălaţi-vă mereu pe mâini după ce scoaţeţi hainele din maşina de spălat

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

7 Comments

 1. aici curentul electric e destul de scump, nimeni nu spala/dezinfecteaza masina la 90 C, majoritatea spala la temp. scazute 30-40 C, nimeni nu le intereseaza bacteriile pe rufe, ci doar sa fie „curate”, daca ar ieftini curentul electric, am spala la temp, inalte…in romanika la cat costa curentul, unii ar prefera sa spele rufe cu apa rece

 2. Citind articolul am ramas cu o nelamurire: cum ajung materiile fecale in masina de spalat?! Eu nu obisnuiesc sa ma „usurez” in masina de spalat si nici sa „fac pe mine”.

  • Ai materii fecale intre buci si porti chiloti care sa-ti acopere bucile… Te mai scarpini putin in cur poate si se umple chilotii de cacat…

 3. Asta este incredibil. Cum sa speli stergarele de bucatarie si prosoapele cu chilotii sau ciorapii. Iar noi intotdeauna ii mai dam un ciclu de clatire pentru ca am constatat ca sunt alergic la detergentul de rufe. Dar e buna ideea de a baga un ciclu in gol de 90 de grade. Oricum rufele de bumbac pot fi bagate la temperatura aceea o data pe luna separat.

  Un sfat de la mine: uscarea la soare te mai scapa de o gramada de microorganisme deoarece se stie ca UV-urile omoara multe microorganisme.

 4. poti sa le speli si la 30 de grade ,daca pui fierul de calcat la treaba nu mai ai probleme :)

 5. Vaiiii saracii de noi, rufe neigienizate ! Adevarul e ca masina de spalat e de cand s-a format Pamantul si functioneaza la temperaturi mari. Ce se faceau stramosii nostrii dc trebuiau sa-si spale rufele in raul rece…. nu mai ajungeam sa ne nastem noi … Sunt sigura ca nu ne nasteam si nici nu cresteam asa mari daca stramosii nostrii nu aveau masini de spalat functionale la temperaturi mari !!!

 6. prosoapele de bucatarie si cele de baie,le spalam separat? sau launloc cu lenjeria de pat?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *