Sari la conținut

Cum vă puteţi intări sistemul imunitar în mod natural

Mâncaţi zilnic 200 de miligrame de vitamina C, pe care o puteţi lua dintr-un ardei roşu, două portocale sau un grepfrut, plus 100 de grame de pătrunjel, recomandă nutriţioniştii.

Zece miligrame de zinc, mineral conţinut în seminţe de dovleac, pâine sau cereale integrale, şi 800 de micrograme de vitamina A, ce se găseşte mai ales în morcovi, ficat sau ou, ar trebui să întregească dieta care întăreşte sistemul imunitar. La toate astea adăugaţi iaurturile probiotice.
Intestinul subţire, baza imunităţii

Circa 70% din sistemul imunitar se află la nivel gastro-intestinal, motiv pentru care alimentaţia este esenţială pentru a-l îmbunătăţi şi a-l face mai rezistent la infecţiile din timpul iernii.

Stresul, abuzul de ţigări sau alcool nu fac decât să afecteze şi mai mult flora intestinală, slăbind astfel sistemul imunitar. De aceea apar obezitatea, bolile cardiovasculare şi chiar cancerul. „Celula imunitară a corpului se află în intestinul subţire, care recunoaşte bacteriile patogene şi pe cele benefice organismului, creând echilibrul necesar între ele.

Dacă există dezechilibre, apar alergii alimentare şi stări de disconfort”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie şi nutriţionist.

Vaccinul din iaurturi

Specialiştii în nutriţie recomandă consumul de iaurt care conţine L Casei Imunitas, pentru că ajută organismul să reacţioneze împotriva pericolelor din sezonul rece. Acest aliment conţine bacterii care întăresc sistemul imunitar, numite probiotice.

„Datorită tulpinii probiotice din iaurt, alimentul acţionează ca un vaccin împotriva microbilor, deşi iarna nu reuşim să mai distrugem bacteriile patogene din cauza antibioticelor pe care le luăm uneori”, explică nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.

Calciul, la pachet cu vitamina D

Lactatele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică şi datorită calciului pe care îl conţin. Însă absorbţia calciului este condiţionată de suficientă vitamina D.

Când este frig afară, din cauza expunerii mai reduse la soare, sinteza de vitamina D scade dramatic, aşa că este nevoie de un aport alimentar suplimentar zilnic de cinci micrograme. Sursele cele mai bune de vitamina D sunt peştele gras, ficatul, dar şi alimentele îmbogăţite cu această vitamină, în special lactatele.

Sistemul imunitar are nevoie şi de 10 miligrame de zinc, pe care îl poate lua din fructe de mare, seminţe de dovleac, pâine şi cereale integrale. Nucile, peştele, carnea şi ouăle sunt o sursă bogată de seleniu, un alt mineral esenţial în alimentaţie, care zilnic ar trebui consumat într-o cantitate de 55 de micrograme.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel