Sari la conținut

Cura cu zmeură face minuni. Ce se întâmplă dacă consumați 150 de grame pe zi?

Zmeura de pădure conţine multe minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, dar şi vitaminele A, B1, B2, D şi P, plus vitamina C, care este prezentă în cantităţi impresionante.

Pentru a vă bucura de toate beneficiile fructelor trebuie să le consumaţi spălate bine, în stare naturală, nu preparate termic sau congelate. De aceea e indicat să profitaţi din plin de ele în sezonul în care acestea se coc. Porţia zilnică minimă recomandată de nutriţionişti este de 150 de grame pe zi. Cine consumă zilnic această cantitate are mai multe şanse să ţină la distanţă anumite afecţiuni, precum cele pulmonare, cancerul de prostată, cel de colon, răceala, răguşeala, dar şi degenerescenţa maculară sau îmbătrânirea prematură.
Pentru tratarea diverselor afecţiuni e necesar să se mărească doza şi să se stabilească un anumit interval de timp de administrare. În cazul unei cure cu zmeură, care se ţine de obicei 12-14 zile, e bine să se ia 150-300 de grame de fructe dimineaţa, pe stomacul gol, fără zahăr.

Recomandată în caz de constipaţie
Acizii organici şi zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale, de aceea sunt recomandate în caz de constipaţie. În plus, este fructul cel mai bogat în fibre alimentare, care acţionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. În acest sens se consumă, cu 30 de minute înaintea micului dejun şi a cinei, câte o porţie de minimum 100 de grame de zmeură, eventual amestecată cu puţină miere lichidă şi câteva linguri cu iaurt. Tratamentul durează cel puţin zece zile.

Zmeura conţine un antioxidant numit acid elagic, care are un rol foarte important în prevenirea distrugerii membranei celulare şi prin neutralizarea radicalilor liberi. Antocianinele din zmeură îi dau acestui fruct proprietăţi antioxidante, dar şi antimicrobiene, inclusiv abilitatea de a preveni dezvoltarea unor bacterii şi ciuperci (de exemplu, Candida albicans care provoacă des infecţii vaginale şi este una dintre cauzele sindromului de colon iritabil). Mai mult, cercetătorii susţin că zmeura poate aduce beneficii asupra celulelor canceroase.

Fructele pot fi de mare folos şi în păstrarea vederii. Trei sau mai multe porţii consumate pe zi duc la scăderea riscului apariţiei degenerării maculare (cu 36%), principala cauză a pierderii vederii la persoanele în vârstă. În acest studiu, în care au fost implicaţi 110.000 femei şi bărbaţi, cercetătorii au analizat efectul pe care îl are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A, C, E şi carotenoide asupra participanţilor. În timp ce, în mod surprinzător, legumele, vitaminele antioxidante şi carotenoide nu au avut un efect major în prevenirea degenerării maculare, consumul de fructe a jucat un rol foarte important în prevenirea acestei boli.

Taie pofta de mâncare
Consumată în cantităţi mai mari, peste 200 de grame de fructe zilnic, zmeura taie pofta de mâncare, pofta de dulce şi reduce secreţiile gastrice. În plus, manganul pe care îl conţine ajută la „arderea” mai rapidă a caloriilor, deci e ideal să fie consumată în timpul curelor de slăbit.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel