Sari la conținut

Cure cu ape minerale vindecătoare

Pentru vindecarea anumitor boli prin folosirea curelor cu ape minerale trebuie să ținem seama de o serie de reguli, pentru că, altfel, consumate la întâmplare, apele pot dăuna organismului, obținând efectul contrar celui așteptat: în loc de vindecare, boala se poate agrava.

Omul trebuie să știe când să ia apa minerală, înainte sau după masă, de câte ori pe zi, ce cantitate de fiecare dată, câte zile sunt indicate într-o cură, câte cure pe an, dacă apa se ia rece sau încălzită. „Nu sunt de neglijat nici medicamentele care se iau în același timp cu apa minerală, nici regimul alimentar, nici regimul de muncă și odihnă al bolnavului în tot timpul curei. S-a observat că nerespectarea uneia sau mai multora din condițiile enumerate mai sus atrage după sine lipsa de eficacitate a curei de ape minerale”, afirmă Adrian V. Chiriac.

Reguli generale

Indicațiile, atât în ceea ce privește compoziția apei minerale, cât și modul ei de administrare diferă de la caz, la caz, de la boală, la boală. Câteva lucruri generale însă sunt valabile pentru toți bolnavii.

1 Influența directă a apelor minerale asupra aparatului digestiv și circulator face ca un consum prea mare de apă să provoace balonări, crampe, diaree sau să încarce munca inimii. Pentru a evita aceste neplăceri trebuie să respectăm cu strictețe cantitatea indicată pentru cură.

2 Este interzisă cu desăvârșire cura de apă minerală în următoarele boli: a) bolile febrile (temperatură 38-41 de grade), b) bolile acute, cum ar fi: pneumonia, gripa, hepatita acută, ulcerul gastric sau duodenal – în perioadele dureroase, insuficiența renală acută, c) bolile foarte debilitante, precum: tuberculoza evolutivă, cancerul, febra tifoidă.

3 Temperatura apei minerale este foarte importantă. Primul organ cu care apa minerală vine în contact este stomacul, pe care îl părăsește mai repede sau mai încet, în funcție de temperatura ei. S-a observat că din 300 centimetri cubi de apă călduță bă- ută pe stomacul gol, aproape jumă- tate trece în intestin după 10 minute. „Apa rece sau fierbinte părăsește stomacul mai repede. Apele minerale călduțe stau mai mult în stomac, decât apa de băut obișnuită”. Apa minerală călduță calmează mușchii stomacului, liniștindu-i mișcările, iar cea rece sau fierbinte accelerează aceste mișcări. Același efect îl au apele, în funcție de temperatură, și asupra intestinului și a vezicii biliare. Apa călduță se va bea în boli ale tubului digestiv însoțite de diaree (colite, enterocolite etc.), iar cea rece în constipație. Din stomac cantitatea mare de apă minerală se elimină încet, iar când este băută și într-un timp scurt poate produce o destindere violentă a stomacului.

4 Timpul cel mai indicat de a bea apa minerală este dimineața,pe stomacul gol. Se va bea pe nemâncate, cu 10- 20 de minute înainte de fiecare masă, recomandă specialistul. În anumite boli ale stomacului, când urmărim ca apa să rămână mai mult timp în stomac, o vom lua în timpul sau după terminarea mesei. Așa se procedează în cazurile de ulcer, gastrită, duodenită etc.

5 Apa nu se va bea niciodată repede.

6 Durata curei depinde de la caz la caz: 21 de zile nu este o durată fixă. În orice caz nu trebuie să se împingă cura de ape minerale peste 35- 40 de zile, chiar dacă efectul așteptat întârzie să se arate. La nevoie se poate repeta cura de 2-4 ori în cursul aceluiași an.

7 Cantitatea de apă minerală va crește treptat, în funcție de toleranță, așa încât la sfârșitul unei cure de 30 de zile putem lua 200-250 ml, deodată. Numai în cazuri excepționale, când urmărim, de pildă, să eliminăm o cantitate mai mare de urină, vom ajunge la cantități de 500-700 ml, deodată. Apa trebuie băută foarte încet, înghițitură cu înghițitură. Temperatura ei trebuie să fie de 8-12 grade (rece). Pentru a nu greși în aprecierea cantității este bine să folosim pahare gradate.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: