Dacă nu vaccinăm copiii, viitorul e periculos

Vaccinare
Dacă nu vaccinăm copiii, viitorul e periculos

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, Victor Olszavsky, atrage atenția asupra faptului că recomandarea OMS este să atingem o acoperire vaccinală a populației de 95 la sută

Violeta Fotache

Scandalul legat de vaccinarea obligatorie este departe de a se stinge. De o parte a baricadei se află cei împotriva imunizării – de regulă părinți care au trecut prin situații grave cu proprii copii vaccinați, precum și avocații lor care i-au reprezentat prin instanțe. De cealaltă parte a baricadei se află nu doar părinții care sunt de acord cu vaccinarea, dar și marea majoritate a specialiștilor în imunizare, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Săptămâna imunizării
Chiar ministrul Sănătății a ieșit la rampă și a anunțat că pregătește o lege prin care să impună ca obligatorie vaccinarea, întrucât în România acoperirea vaccinală a populației a coborât periculos sub limita de siguranță a sănătății publice, limită stabilită de OMS la 95 la sută. „Strategia Organizației Mondiale a Sănătății, pentru perioada 2015-2020, a fost adoptată în septembrie 2014. Atunci toate cele 52 de state membre OMS au adoptat obiectivele majore de atins, pentru ca sănătatea populației de pe glob să nu fie pusă în pericol”, a declarat pentru Doctorul zilei reprezentantul OMS Victor Olszavsky.
6 obiective majore
Cel mai important obiectiv al strategiei este menținerea la peste 95% a acoperirii vaccinale a populației, conform sursei citate. „Un alt obiectiv este menținerea zonelor libere de poliomielită. Știți că în Pakistan, Afganistan, Nigeria sunt războaie civile, zone de conflict, și acolo mai exista virusul. Dacă reușim putem considera eradicată poliomielita, așa cum am reușit cu variola în urmă cu 25-35 ani”, ne-a declarat reprezentantul OMS.
„Următorul obiectiv este eliminarea rujelei și a rubeolei – care trebuia eliminată din UE în 2015. Din păcate nu am reușit din cauza tendinței de scădere care există nu numai în România, ci în mai multe state europene și am avut epidemii. Or, spre exemplu, pe continentul american virusul a fost eliminat încă din 2002, iar cetățenii de acolo se confruntă acum cu al doilea val adus de virusul importat din Europa. Un alt obiectiv major este sustenabilitatea financiară a aprovizionării cu vaccin”.

Cele 8 „vaccinuri de aur”
Conform reprezentantului OMS, cele 8 „vaccinuri de aur”, fără de care ne pasc epidemiile, sunt pentru: difterie, tetanos, pertusis, polio, rujeolă, oreion, rubeolă și hepatita B. „Dacă ți-ai stabilit o anumită schemă în baza criteriilor științifice atunci cu ea trebuie să te duci mai departe. E logic nu poți să ai o cohortă de copii vaccinați de ceva și când să-i dai ultima doză tu nu mai ai. Unele vaccinări se fac cu trei-patru doze, în timp. Puține sunt cu o singură doză/injecție , cum e vaccinul BCG care e adevărat că nu durează toată viața dar acoperă perioada de primele 6 luni- un an când copilul nu are anticorpi, el primind imuno-globulină prin laptele matern”, spune reprezentatul OMS.

Reprezentantul OMS: „Epidemiile pot reizbucni”

Menținerea acoperirii vaccinale la peste 95% este un obiectiv principal deoarece sub această limită pot apărea epidemii și nici nu poți atinge următoarele obiective, ne-a spus reprezentantul OMS, Victor Olszavsky.
Controlul hepatitei B
„Controlul hepatitei B – înseamnă o reducere a incidenței hepatitei B care se poate face prin vaccinarea tuturor, dar în primul rând a copiilor pentru că e important să pornești cu generații gata vaccinate. Apoi este important ca personalul medical să fie vaccinat. Multe state au obligativitatea vaccinării personalului medical. OMS nu poate să dispună, face doar recomandări, dar ce face fiecare stat pentru a atinge obiectivele asumate depinde de la țară la țară”, afirmă sursa citată.
Anglia sancționează medicii de familie
„În Europa, unele au introdus vaccinarea obligatorie. În timp ce în Franța și în state precum Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia etc, părinții care refuză vaccinarea copiilor sunt pedepsiți, în Anglia părinții care refuză nu sunt pedepsiți, dar sunt sancționați medicii de familie. Legea nu-i obligă, dar sunt stimulente la nivelul medicilor de familie ca să-i aducă la vaccinare. Medicul de familie riscă anumite sancțiuni, cum ar fi tăieri de la plată, dar dacă au semnătura părinților prin care aceștia își asumă refuzul vaccinării, atunci medicul nu primește nici o sancțiune.
Cum vă spuneam, și în celelalte state europene există o tendință de scădere a acoperirii vaccinale. Vă amintesc că în Bulgaria, în 2008-2009 a fost una dintre cele mai mari epidemii de rujeolă: 24 mii de cazuri, cu 24 de decese. În România – țară ce nu avea probleme cu vaccinarea, în mod tradițional -, acoperirea vaccinală a coborât sub media europeană. Ca recomandare, este nevoie de informare permanentă și corectă a populație asupra riscurilor nevaccinării. Din moment ce Institutul Național de Sănătate Publică anunță că de la an la an a crescut procentul de refuzuri cu 3-4 la sută, credem că e o problemă și de comunicare. Noi am recomandat Ministerului Sănătății în urmă cu un an -și chiar a făcut un plan de comunicare pe o perioadă mai lungă, numai ca are nevoie de finanțarea unei broșuri pentru publicul larg,

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

 1. ROMANIA, DIN NOU POLIGON DE ABUZURI :
  Legislaţia în materie de vaccinuri din alte ţări ale Uniunii Europene omise de maestrul Olszavsky si de alti maestrii vaccinisti :
  >În GERMANIA nu este obligatoriu niciun vaccin, din 1982 conform IFSG (Infektionsschutzgesetz: Legea pentru prevenirea Bolilor Infecţioase). Sunt recomandate sugarilor şi copiilor vaccinurile: DTP, Hib, antipolio, hepatitic B, antivaricelic, antipneumococic şi antimeningococic. Sugarii nu sunt vaccinaţi la naştere. Doar în cazuri de risc înalt se recomandă vaccinul hepatitic B la naştere.
  >În OLANDA nu este obligatoriu niciun vaccin, iar vaccinurile recomandate sugarilor şi copiilor mici sunt: antipolio, Hib, DTP, hepatitic B şi MMR (ROR). Nu intră în schemă vaccinul BCG, iar la naştere nu este obligatoriu/recomandat niciun vaccin.
  >În LUXEMBURG nu este obligatoriu niciun vaccin. Sunt recomandate copiilor vaccinurile DTP, antipolio, ROR, Hib şi hepatitic B, la copii. Vaccinul BCG nu intră în schemă, iar la naştere nu este obligatoriu/ recomandat niciunvaccin.
  >ÎN SPANIA nu este obligatoriu niciun vaccin, iar cele recomandate copiilor sunt: DTP, antipolio (VPI), Hib, hepatitic B, MMR (ROR) şi antimeningococic. Nu intră în schemă vaccinul BCG, iar la naştere nu este obligatoriu/ recomandat niciun vaccin.
  >ÎN ANGLIA nu este obligatoriu niciun vaccin, iar cele recomandate copiilor sunt vaccinurile DTP, antipolio, Hib, ROR şi antimeningococic C. Vaccinul BCG este recomandat la vârsta de 10 14 ani şi doar în cazuri de risc înalt, la naştere.
  >ÎN FRANŢA vaccinurile DT, antipolio (VPI) şi BCG (la vârsta de 6 ani) sunt obligatorii la copii pentru a putea frecventa şcoala. Sunt recomandate copiilor vaccinurile Hib, hepatitic B, MMR (ROR), antipneumococic20. Nu este obligatoriu/ recomandat niciun vaccin la naştere.
  >ÎN BELGIA este obligatoriu vaccinul antipolio (VPI) la copii, pentru a frecventa şcoala. Vaccinurile recomandate copiilor sunt: DTP, Hib, antipolio (VPI), hepatitic B, MMR (ROR), antipneumococic şi antimeningococic. Vaccinul BCG nu intră în schemă şi nu este obligatoriu/ recomandat niciun vaccin la naştere.
  >În Italia, sunt obligatorii vaccinurile antipolio (VPI), tetanic, difteric şi hepatitic B, la copii, începând cu vârsta de 3 luni, dar, conform unei Circulare Ministeriale din 24.09.1998, este permisă înscrierea în şcoli şi a copiilor nevaccinaţi. Cu alte cuvinte, nu sunt obligatorii. La naştere nu se efectuează niciun vaccin.
  >În AUSTRIA: nu este obligatoriu niciun vaccin.
  >În ELVEŢIA: nu este obligatoriu niciun vaccin.
  >SUA : O vaccinare obligatorie la copii nu mai există în SUA din primul război mondial, adica de 100ani. Copiii înscrişi la grădiniţele şi şcolile de stat, Conform legii “No vaccination, no school”, trebuie să prezinte dovada tuturor vaccinurilor “recomandate”. Dar, 48 din cele 50 de state din SUA au legi care permit părinţilor scutirea copiilor de la vaccinurile recomandate, pe motive religioase sau CONVINGERI PERSONALE(!!!), excepţie făcând Mississippi şi Virginia de Vest.Toate statele SUA permit, de asemenea, scutiri din motive medicale: copii cu un sistem imun slăbit sau alergie la una din componentele vaccinului etc…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *