De câte calorii ai nevoie zilnic

De câte calorii ai nevoie zilnic
De câte calorii ai nevoie zilnic

Caloria este o unitate de măsură a energiei. Avem nevoie de calorii din momentul când ne trezim dimineaţa, pentru a reuşi să vorbim, să mergem şi chiar să ne încălzim. Atunci când suntem echilibraţi şi nu consumăm mai multe calorii decât avem nevoie nu ne îngrăşăm şi nici nu slăbim, însă când consumăm mai multe calorii decât avem nevoie, surplusul se stochează sub formă de ţesut adipos şi ne îngrăşăm, iar când nu-i oferim organismului energia necesară, el recurge la energia stocată în propriile ţesuturi şi pierdem în greutate.

Cantitatea de calorii de care o persoană are nevoie depinde la caz la caz.

Pentru un copil (de la 6 la 18 ani) necesarul caloric porneşte de la 1.500 de kilocalorii pana la 3.000 de kilocalorii, media situându-se în jurul valorii de 2.200.

Pentru a ajunge la acest nivel e nevoie de 15% proteine (mai mult de jumătate trebuie sa fie proteine de calitatea I furnizate de carne de pui, vită, peşte, dar şi ouă şi lapte), 35% trebuie să fie lipide, atât animale (lapte, unt, smântână, caşcaval), cât şi vegetale (soia, floarea soarelui, nuci, alune, migdale). Restul de 50% trebuie „umplut” cu glucide-făinoase (paste, pâine, produse de panificaţie), fructe şi legume.

În schimb, pentru un adult, media nivelului caloric este în jur de 2.500 de kilocalorii, limitele fiind 2.000 şi 4.500 pe zi.

Repartiţia nutrienţilor diferă faţă de copil: 20-25% proteine 20-30% lipide (în care să predomine cele de origine vegetala, dar fără a fi ignoraţi acizii graşi polinesaturaţi de tip omega 3), iar 55-60% glucide (provenite preponderent din legume – varză, rădăcinoase, conopidă, broccoli, fasole, vinete, ardei) şi fructe (kiwi, fructe de pădure, piersici, căpşuni) şi mai puţin din produse făinoase, orez, cartofi sau dulciuri.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

 1. Unități de măsură says:

  1000calorii = 1 Kilocalorie
  1000Kilocalorii = 1.000.000calorii = 1 milion de calorii
  kilo = prefix pentru o mie de unități de măsură.
  Multiplii și submultiplii unităților de măsură se pot găsi și în cartea de aritmetică pentru clasa a treia din aii 1970.
  Cartea de clasa a treia.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *