De ce e bine să te pensionezi cât mai târziu

De ce e bine să te pensionezi cât mai târziu
De ce e bine să te pensionezi cât mai târziu

Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demență senilă și îndeosebi de Alzheimer.

Echipa de la Institutul național pentru sănătate și cercetare medicală (Inserm) a examinat dosarele medicale a circa 430.000 lucrători independenți. Prima constatare a fost că, în medie la 12 ani de la ieșirea la pensie, 2,6% au dezvoltat o formă de demență senilă. A doua observație a fost că riscul scade cu circa 3% pentru fiecare an suplimentar lucrat. Prin urmare, activitatea profesională constituie un factor important de stimulare cerebrală, cu efect protector împotriva declinului facultăților mentale.

Numeroase studii au subliniat necesitatea de a întări capacitățile mentale și de a întreține relații sociale pe tot parcursul vieții. Locul de muncă nu reprezintă singura alternativă, important fiind menținerea cât mai îndelungată și cât se poate de energică a facultăților (intelectuale, dar și fizice).

În privința dezbaterii asupra vârstei legale de pensionare, specialiștii nu se pronunță fiindcă nu acesta a fost scopul lor. Ei le recomandă totuși salariaților să rămână la serviciu când le permite starea de sănătate, când condițiile sunt favorabile și dacă doresc să o facă.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

3 Comments

  1. un ciumpalac says:

    foarte simplu –sa nu mai apuci pensia si sa ramina astia cu pensiile private cu banii–o mare teapa

  2. Exista o CORELATIE intre iesirea la pensie la varsta inaintata si faptul de a nu avea Alzheimer. Legatura cauzala mi se pare mai probabil urmatoarea: cine are Alzheimer chiar in faza incipienta va iesi mai repede la pensie, cine nu, mai lucreaza. Asa ca articolul dvs precum si studiul cercetatorilor francezi de la Inserm este cel mai probabil complet gresit. Nu faptul de a lucra intarzie dementa, ci absenta instalarii dementei permite continuarea activitatii la varste inaintate. Altfel, cu argumente paralogistice de acest tip, s-ar putea argumenta ca aspirina provoaca gripa, caci este consumata de bolnavii de gripa. Sau ca citostaticele provoaca cancerul („cercetatorii francezi au constatat ca aproape toti consumatorii de citostatice sunt bolnavi de cancer. In plus, cine nu consuma citostatice nu are cancer. Deci, citostaticele provoaca cancerul”).

  3. nu comparati nivelul de trai,al occidentalilor cu cel al rominilor.n-ati sesizat ca numai cei cu pensii nesimtite traiesc,si cei amariti se duc?si aia cu pensii private,au siguranta lor?am inteles ca ,le-au cheltuit banii pe vacante.si eu as muncii pina la 108 ani,daca ar avea toti tinerii loc de munca si salarii ca in ue.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *