De ce este bine să consumi sfeclă roşie: 7 beneficii uimitoare

De ce este bine să consumi sfeclă roşie: 7 beneficii uimitoare
De ce este bine să consumi sfeclă roşie: 7 beneficii uimitoare

Cunoscută pentru beneficiile sale încă din antichitate, sfecla roșie are în compoziția sa multe substanțe nutritive precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu și antioxidanți.

Iată care sunt cele mai importante efecte pozitive pe care le are asupra sănătății:

1. Luptă împotriva anemiei

Sfecla roţșe conţine o gamă largă de vitamine, minerale şi substanţe active. Printre acestea conţine fier, dar şi acid folic – importante în producerea de globule roşii la nivelul măduvei osoase hematogene.

2. Protejează ficatul

Afecţiunile hepatice pot fi ameliorate prin consumul de sfeclă roşie. Astfel ficatul gras (steatoza hepatică), ficatul obosit, ficatul leneş sau chiar în stările infecţioase precum hepatite sfecla roşie ajută la îmbunătăţirea metabolismului celular şi prelungeşte viaţa hepatocitelor (celule hepatice).

3. Ţine inima sănătoasă

Potrivit unui studiu din 2010 al Universității Queen Mary, un pahar de 250 ml de suc din sfeclă roșie pe zi scade considerabil tensiunea arterială. Cu cât tensiunea este mai crescută, cu atât scăderea este mai mare.

Dacă ar fi consumată pe scară largă, sfecla roșie ar putea reduce cu 10% decesele cauzate de bolile cardiovasculare, sunt de părere cercetătorii.

4. Previne cancerul

Betacianina, cea care dă culoare roșie este un atioxidant puternic care are proprietăți de prevenire a cancerului.

O cercetare a Universității Howard a demonstrat că betacianina a încetinit cu 12,5%  progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și a celui mamar.

5. Combate depresia

Cercetări recente au arătat că sfecla roşie are puterea de a controla starea de spirit, gratie betainei conţinute, despre care se ştie că relaxeaza mintea şi ameliorează depresia.

6. Crește rezistența la efort

Sucul de sfeclă roşie creşte rezistenţa fizică a organismului, ajutându-i pe oameni să-şi prelungească programul de exerciţii fizice cu 16%, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter a descoperit că nitratul conţinut de sfecla roşie contribuie la reducerea consumului de oxigen – exerciţiile fizice devenind mai puţin obositoare.

7. Stimulează creierul

Un studiu din 2011 al Universității Wake Forest a scos în evidență faptul că sfecla roșie poate împiedica progresia demenței. Acest lucru este posibil datorită oxidului nitric care crește fluxul de sânge către creier. Nivelul crescut de acid folic pe care îl conțin (aproximativ 75% din doza zilnică recomandată) 2-3 sfecle mari joacă de asemenea un rol important în prevenirea bolii Alzheimer

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

9 Comments

  1. Pai daca aare atàtea proprietati,de ce nu o „dati” prin farmacii??? :))

  2. Prima si ultima data cand am baut suc de sfecla, am avut usturime in gat timep de 10 ore. Pe urma m-am informat si am aflat ca este un efect comun. Daca o mananci gatita este mai mult buna pentru a-ti colora dantura decat pt sanatate. Te mai poti alege si cu un bezoar.

  3. Va rog,cum se prepara?

  4. Radu daca le-ar „baga „in farmacii nu ar mai merge asa de bine economia,,ca s-ar face bine oamenii…si daca nu mai sunt bolnavi,din ce mai traiesc medicii si farmacistii???intradevar e fff buna ,,eu asa am scapat de anemie..dar nu se bea singura…eu am preparat suc dintr.un mar,un morcov o portocala si dintr.o bucata de sfecla (cat un ou) timp de o luna in fiecare dimineata pe stomacul gol..e ff bun si la gust dar mai ales pt sanatate!!!

  5. un sfert de sfecla(marimea unui ou),un mar ,un morcov si o portocala..se fc un suc care se bea dimineata pe stomacul gol..e ff bun

  6. Sucul se prepara din sfecla cruda. Daca nu tolerati gustul, amestecati-l cu alte sucuri de legume/fructe. Eu il beau cu suc de morcovi si struguri. Este foarte bun!

  7. Eu nu mai inteleg nimic.
    Citeam alt articol care spune in felul urmator:
    Sucul de sfecla rosie, consumat proaspat, ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasme ale vaselor sanguine. Se recomanda ca sucul de sfecla sa fie consumat la doua ore dupa ce a fost stors. Este de dorit sa fie amestecat si cu alte sucuri (morcovi, mere, varza).

    Deci care este adevarul(tinand cont ca am HTA)

  8. Eu prepar sfecla de marimea unui mar ,inpreuna cu morcovi aceiasi cantitate ,trei mere,telina tulpina,capsunii o casoleta grapefruit si doua portocale care se bea dimineata inainte de masa cu o ora.Acopera o parte din necesarul de vitamine al unei zile…

  9. Atentie la nivelul mare de nitriti care poate fi fatal copiilor mici si celor cu boli cronice

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *