”De ce mă înțeapă inima?” Află care sunt cauzele durerilor de inimă

”De ce mă înțeapă inima?” Află care sunt cauzele durerilor de inimă
”De ce mă înțeapă inima?” Află care sunt cauzele durerilor de inimă

Înţepăturile de inimă sunt frecvente, dar în majoritatea cazurilor sunt inofensive. Stresul, lipsa de calciu şi spasmosfilia, efortul fizic şi intelectual intens, dar şi mesele copioase pot provoca înţepături scurte de inimă, palpitaţii şi dificultăţi respiratorii. În celelalte cazuri poate fi vorba despre dureri intercostale şi boli pulmonare.

Atacuri de panică şi de inimă

„Stresul, emoţiile puternice, examenele, supărările sunt responsabile, de cele mai multe ori, de înţepăturile de inimă specifice tinereţii. Aceste manifestări nu sunt periculoase şi cedează după administrarea calmantelor, anxioliticelor. Apa cu zahăr este un mit şi este eficientă doar în caz de hipoglicemie, în acele momente important este ca pacientul să rămână nemişcat”, explică conf. dr Florin Mitu.
În cazul în care înţepăturile de inimă sunt provocate de spasmofilie sau de atacuri de panică, se va trata lipsa de calciu şi de magneziu, minerale necesare unei contracţii normale a muşchiului inimii.

De asemenea, înţepăturile de inimă pot fi simptome ale bolilor endocrine, în special hipertiroidie, dar şi ale bolilor pulmonare, precum pneumoniile, bronşitele şi bronhopneumoniile. Aceste afecţiuni nu trebuie neglijate, întrucât pot degenera în miocardită, inflamaţie a muşchiului inimii care, netratată corect, poate duce la insuficienţă cardiacă.

Risc pentru şoferi şi cei care stau mult timp la birou

Nevralgiile intercostale sau aşa-zisul „junghi” intercostal reprezintă cele mai frecvente cauze ale durerilor de inimă, dar şi motive de panică. Aceste dureri retrosternale (resimţite în spatele sternului) apar pe fondul unor mişcări bruşte, la schimbările de temperatură sau pot fi provocate de reumatism şi de inflamaţii ale articulaţiilor dintre coaste şi stern.

„Predispuşi sunt cei care petrec foarte mult timp la birou, în faţa calculatorului, sau şoferii, care stau tensionaţi într-o poziţie fixă o perioadă mai lungă de timp. Şi sportivii pot acuza astfel de junghiuri, din cauza mişcărilor bruşte şi traumatismelor pe care le pot suferi în timpul antrenamentelor”, adaugă specialistul. Junghiurile intercostale se tratează cu antiinflamatoare pastile sau unguente.

Semnele durerii cardiace

În timp ce înţepăturile de inimă cauzate de alte boli decât cele cardiace sunt de scurtă durată, localizate într-un punct fix şi dispar la schimbarea poziţiei, durerea de natură cardiacă acoperă o suprafaţă mai mare a pieptului şi, de cele mai multe ori, iradiază spre interiorul umărului, braţului şi mâinii stângi.

În plus, durerea anginoasă durează în jur de zece minute, iar dacă depăşeşte o jumătate de oră, intervine riscul de infarct miocardic, caz în care durerile sunt însoţite de transpiraţii reci, hipotensiune, ameţeli şi asfixiere. Bărbaţii fumători, cu obezitate abdominală şi funcţii de conducere sunt cei mai predispuşi la infarct miocardic.

TESTE NECESARE

EKG, ecografie, radiografie

Orice tip de durere la nivelul inimii, mai ales la cei care au antecedente în familie, trebuie investigate de un cardiolog care va face o serie de testări.

Iniţial se va efectua un consult clinc, medicul va asculta inima şi în cazul în care va depista anumite modificări, indiferent de natura lor, zgomote, trepidaţii, va solicita efectuarea electrocardiogramei (EKG).

Dacă şi acest examen va releva modificări ale ritmului inimii, următorul pas va fi realizarea unei radiografii pulmonare sau a unei ecocardiografii. „Ecografia inimii permite examinarea şi măsurarea cavităţilor inimii, dar şi frecvenţa fluxurilor de sânge.

Pe de altă parte, radiografia toracică stabileşte dacă modificările inimii sunt de natură pulmonară”, explică conf. dr Florin Mitu.

Totodată, dacă în urma examenului clinic şi a electrocardiogramei nu se constată modificări ale ritmului inimii, pacientul va trebui să-şi facă analizele de sânge, pentru a depista eventualele carenţe de calciu şi de magneziu.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

8 Comments

 1. musteata nicu says:

  Informaţii bune şi clare .multumim !

 2. Am inteles perfect, foarte bine explicat.

 3. Deficitul de Magneziu genereaza ameteala, cistita, anxietatea, convulsiile, confuzia
  Hipertensiunea, migrenele, pierderile de memorie, crampele musculare, deficitul de potasiu- sete extrema Iritabilitatea, retentia de lichide, probleme cu inima, depresia, dificultate la inghitire Tratament:Capacitatea corpului tau de a functiona, deci si sanatatea ta vor avea de suferit daca nu primesti suficient Magneziu in fiecare zi. 300 de procese chimice si reactii necesita prezenta acestui mineral. Considera urmatorul fapt: nivelul de Magneziu din organismul tau va creste daca alegi sa consumi produsul potrivit, Magnerot fiind cel mai potrivit

 4. Magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de reactii biochimice din organism. Pentru ca am constatat ca pierderea acestuia duce la contractii musculare, hipertensiune, insomnii,bufeuri,frisoane,disconfort abdominal, am reusit sa suplines foarte bine cu Magnerot, pastile de magneziu, iar rezultatele pozitive au aparut dupa doar cateva zile .

 5. Deficitul de Magneziu genereaza ameteala, cistita, anxietatea, convulsii, hipertensiune, migrene, pierderile de memorie, crampe musculare, deficitul de potasiu- sete extrema Iritabilitatea, retentia de lichide, probleme cu inima, depresie, dificultate la inghitire . Nivelul de Magneziu din organismul tau va creste daca alegi sa consumi Magnerot

 6. Deficitul de Magneziu genereaza boli ale rinichilor si ale ficatului, cheaguri de sange, astm bronsic, boli intestinale, deficit de Calciu Hipertensiune arteriala, osteoporoza, oboseala, constipare, tremuraturi, diabetul de tip 2 Tratament:Capacitatea corpului tau de a functiona, deci si sanatatea ta vor avea de suferit daca nu primesti suficient Magneziu in fiecare zi. 300 de procese chimice si reactii necesita prezenta acestui mineral. Considera urmatorul fapt: nivelul de Magneziu din organismul tau va creste daca alegi sa consumi produsul potrivit, Magnerot fiind cel mai potrivit.

 7. Observ ca o categorie importanta de alimente ne ajuta sa suplinim lipsa magneziului; fata mea a decoperit ( ea facand si mult sport ) ca o solutie este folosirea Magnerot, niste pastile cu magneziu care trebuie luate , conform prospectului, numai cate 2 x3 pastile /zi – care este eficient si acopera lipsa magneziului din corp, ajutandu-te astfel sa simplifici cautarea alimentelor – care nu sunt intotdeauna bio – necesare pentru a obtine acelasi lucru

 8. Am aflat de la medic ca starea de ameteala la schimbarea brusca a privirii – stării de vertij- bufeuri si frisoane sunt cauzate de deficienta de magneziu. Mi-a fost recomandat Magnerot, – niste pastile cu magneziu, pe care le-am luat conform prospectului . Rezultatele au fost nesperate, doar dupa 1-2 saptamani de tratament.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *