De ce nu e bine să bei lapte nepasteurizat

De ce nu e bine să bei lapte nepasteurizat
De ce nu e bine să bei lapte nepasteurizat

Aproximativ una din șase persoane care consumă lapte nepasteurizat sa nefiert se îmbolnăvește potrivit cercetătorilor de la Departamentul de Sănătate al statului Minnesota, SUA.

Oamenii de știință au descoperit 530 de cazuri – confirmate prin analize de laborator – de infecţii cu bacterii (Salmonella, E. coli  şi Campylobacter) şi infestări cu paraziţi (criptosporidioză) printre pacienţii din statul Minnesota care au declarat că beau lapte nepasteurizat, între anii 2001 şi 2010.

Laptele nepasteurizat este laptele care nu a fost tratat termic, adică nu a fost pasteurizat (încălzit pentru a omorî microbii şi apoi răcit rapid), ultrapasteurizat (sau UHT – tratat la temperaturi foarte înalte) sau fiert. (Pasteurizarea şi ultrapasteurizarea sunt metode folosite industrial, în unităţile de prelucrare a laptelui, iar în gospodărie laptele este de obicei fiert.)

Multe cazuri de asemenea infecţii rămân nedeclarate şi, ca atare, nu sunt confirmate prin analize de laborator şi nu sunt înregistrate, cred cercetătorii. Luând în calcul procentele cunoscute de subdiagnosticare a acestor infecţii, autorii studiului au estimat că, în perioada studiului, 20.502 de locuitori ai statului Minnesota, reprezentând cca. 17% dintre consumatorii de lapte crud, s-au îmbolnăvit. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Emerging Infectious Diseases.

Cercetătorii au explicat că agenţii patogeni ce pot exista în laptele nepasteurizat pot produce, cel mai adesea, simptome digestive, precum  diaree, crampe abdominale şi vomă, care durează, de obicei, în jur de o săptămână.

La unele persoane, însă, pot apărea şi simptome mai severe sau boli  mai îndelungate, precum sindromul Guillain-Barre (o boală a sistemului nervos) sau artrită reactivă – inflamaţia articulaţiilor care se dezvoltă ca răspuns la o infecţie bacteriană.

Printre pacienţii incluşi în studiu, 20% dintre cei care s-au îmbolnăvit în urma consumului de lapte crud au dezvoltat o complicaţie gravă a infecţiilor bacteriene, numită sindrom uremic hemolitic, care poate determina insuficienţă renală.

Cazurile de îmbolnăvire pot apărea nu numai sub forma epidemiilor – îmbolnăvirea unui mare număr de persoane din aceeaşi zonă într-o perioadă scurtă – ci şi sub formă de infecţii sporadice, cazuri izolate, care pot fi însă mult mai numeroase (de 25 de ori mai multe) decât cazurile din cadrul epidemiilor, au constatat cercetătorii.

Studiul are limitele lui, recunoscute ca atare chiar de către autori; de exemplu, e posibil ca unele cazuri de infecţii apărute la persoane care consumaseră recent lapte nepasteurizat să nu se fi datorat laptelui, ci contactului cu vite infectate.

În SUA; din 1998 pînă în 2011, au fost înregistrate 148 de epidemii asociate cu consumul de lapte crud; conform datelor provenite de la Centers for Disease Control and Prevention, epidemiile au avut ca rezultat 2.384 de cazuri de îmbolnăviri, printre care 284 de cazuri ce au necesitat spitalizare şi 2 decese.

Laptele nepasteurizat are mulţi adepţi, care susţin că este mai sănătos şi are gust mai bun decât laptele pasteurizat şi că prelucrarea industrială a laptelui (inclusiv tratamentul termic) distruge multe dintre calităţile benefice ale acestui aliment.

La rândul lor, autorii studiului susţin că nu există dovezi ştiinţifice ale beneficilor pentru sănătate ale laptelui crud şi că, în schimb, e clar că oamenii se pot îmbolnăvi în cazul în care consumă lapte crud

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

5 Comments

 1. Totusi, cum a reusit sa supravietuiasca omenirea fara acest lapte pasteurizat atatea milenii ??!! Sincer, cred cu tarie ca acest gen de studii sunt facute la cererea marilor producatori de lapte. Probabil ca sunt si riscuri, nu neg, dar acestea sunt infime pe langa calitatile pe care le are laptele nepasteurizat.

  • au reusit sa supravietuiasca cu o medie de varsta de 30-35 ani pe individ. Majoritatea nu depaseau varsta asta din cauza bolilor si bacteriilor prezente peste tot. Durata de viata a crescut odata cu igienizarea. Daca dumneata esti fericit cu o varsta maxima de 35ani poti sa consumi alimente nepreparate, nespalate, carne si lapte crud.

 2. Laptele pasteurizat poate fi steril(aseptic), dar nu mai e bio, nu mai e viu!
  Laptele fiert pus la prins, după cateva zile se amărăşte, pe când laptele nefiert doar se acreşte mai tare.
  După teoria susţinută aici se poate că ar trebui ca puii de mamifere să mănânce laptele mamar fiert şi pasteorizat, nu?
  Cum explică distinşii cercetători faptul că puii de mamifere care-s hrăniţi cu lapte mamar crud au o imunitate cu atât mai bună, cu cât este prelungită perioada de alăptare?
  Sunt de acord că animalele care ne furnizează laptele trebuie să fie sănătoase, iar laptele trebuie păstrat în condiţii igienice bine verificate.

  • @miha

   Puii de mamifere au un sistem imunitar diferit fata de cel al nostru. Din acest motiv nu prea conteaza daca ugerul e murdar sau nu.
   Revenind la consumul uman. Daca recoltarea/transportul/pastrarea laptelui se face in conditii igienice atunci e perfect ok sa consumam laptele crud. Am vazut o mica ferma in Franta. Vacile aveau ugerul curat, erau mulse mecanic, laptele se ducea prin conducte de inox intr-un rezervor unde era racit. Am baut si a fust super, nici cea mai mica problema. Nici macar balonari.

 3. Prin tratarea termica a laptelui(deci si pasteurizare) se distrug anumite enzime printre care si LACTAZA. LACTAZA este o enzima care ajuta la digestia LACTOZEI (carbohidratul din lapte). De aceea cei mai multi oameni nu pot digera lactoza, care fermenteaza in intestine si da gaze, balonare, diaree in unele cazuri. In vest exista de ceva timp o alternativa la pasteurizare: microfiltrarea. Practic laptele e trecut prin niste filtre, membrane f fine care retin doar bacteriile si sporii. Se observa la consum ca are gustul f apropiat de laptele crud dar cel mai important nu mai exista problemele de digestie a lactozei. Dezavantajul e ca prin aceasta filtrare se indeparteaza si o parte din bacteriile benefice care exista de obicei in lapte. Din acest motiv daca il pui la acrit dezvolta un gust usor ciudat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *