De la Chef Siserman: 4 rețete delicioase, de post care nu îngrașă deloc

De la Chef Siserman: 4 rețete delicioase, de post care nu îngrașă deloc
De la Chef Siserman: 4 rețete delicioase, de post care nu îngrașă deloc

Pentru că este Postul Paștelui, mulți dintre noi respectăm datina și mâncăm în conformitate cu normele religioase. Însă, majoritatea doamnelor, dar chiar și unii dintre domni, își doresc să gătească mâncare gustoasă, care să nu îngrașe.

Echipa formată din medic Ramona Andronache și Chef Paul Siserman vă propun câteva soluții culinare sănătoase, gustoase și dietetice.

Dr. Ramona Andronache

Dr. Ramona Andronache

Doctor Ramona Andronache, medic medicină de familie cu competențe în Nutriție explică: “Pentru adulţi, necesarul caloric proteic este de 1,2 – 1,5 g/kg corp/zi ( 11-13% din raţia calorică), iar la vârstnici este de 1 g/kg corp/zi ( întrucât scade intensitatea reacţiilor metabolice). Când se apreciază aportul proteic al unui produs alimentar, este necesar să se stabilească nu numai cantitatea de proteine conţinute de acesta, ci să se cunoască şi calitatea lor, deoarece capacitatea diferitelor proteine alimentare de a acoperi necesarul organismului depinde de natura şi proporţia aminoacizilor constituenţi, în special de prezenţa, cantitatea şi raportul aminoacizilor esenţiali.

Un rol important îl are echilibrul tuturor aminoacizilor în structura proteinelor. Astfel, prolina, care nu este un aminoacid esenţial, în cazul în care se găseşte într-o concentraţie mare, comparativ cu lizina şi arginina, influenţează negativ asupra asimilării acestora. S-a constatat că leucina din porumb este mai greu asimilată în prezenţa izoleucinei în exces.

Există un număr mare de factori care pot avea influenţă asupra calităţii proteinelor, gradului lor de utilizare, la care se adaugă stările fiziologice şi patologice ale organismului, subalimentaţia, ca şi digestibilitatea.

La aprecierea calităţilor nutriţionale ale proteinelor trebuie avut în vedere faptul că digestia lor nu se realizează separat, ci în prezenţa altor componenţi alimentari, precum: glucide, lipide, taninuri şi diferiţi compuşi fenolici, microelemente, fibre alimentare, săruri, vitamine, etc. Comestibilitatea este influenţată şi de structura şi de modul în care sunt legate proteinele de diferiţi compuşi chimici. Ca urmare, proteinele din diferite alimente au calităţi nutriţionale diferite, ceea ce impune existenţa unor criterii de evaluare a acestor caracteristici.

In afară de nevoile calorice pe care organismul le asigură, există şi nevoi în factori nutritivi (proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale şi apă ), indispensabile menţinerii vieţii şi desfăşurării normale a activităţii acestuia. “

Astfel, CHEF Paul SISERMAN, vă propune următoarele rețete de post, gustoase și corecte din punct de vedere nutrițional:

1. Supa cremă de mazare

30g ulei de măsline

100 g ceapă

100 g praz în bucăţi

1 linguriţă sare

400 g mazăre verde sau congelata

500 g apa

Mod preparare:

Se toarnă uleiul într-o oală, se înferbântă și se adaugă ceapa și prazul tocate mărunt.

În continuare se călește ceapa și prazul până devin sticloase și se adaugă sarea. Apoi, se adaugă mazărea amestecând încet aproximativ 5-8 min.

Adăugaţi apa clocotită şi mai fierbeţi 10 min.

Se ia de pe foc, se pune într-un blender și se blendează până la obținerea unei creme.

Pentru ornare, se poate folosi Amaranth expandat (se pun boabele într-o tigaie, reacția fiind asemănătoare cu a popcorn-ului, întrucât se formează niște floricele).

2. Salată de năut cu roșii cherry, mentă și praz

400 g. de năut (fiert și scurs)

5/6 roșii cherry (spălate)

100 g praz, partea albă

Zeama stoarsă de la o lămâie

3 linguri cu ulei de măsline

O mână cu frunze de mentă (spălate)

Sare

Piper (proaspăt măcinat)

Preparare:

Pregătim aragazul și o tigaie în care punem năutul.

Amestecăm și îl lăsăm să se încălzească bine, apoi închidem aragazul.

Tăiem prazul și îl desfacem în rondele.

Tăiem roșiile în 4.

Punem într-un bol prazul și sferturile de  roșie.

Turnăm zeama de lămâie și uleiul de măsline și amestecăm.

Punem în salată jumătate din cantitatea de năut.

Năutul rămas îl punem într-un alt bol și îl zdrobim până când obținem un piure.

Răsturnăm piureul de năut în bolul cu salată, pentru că astfel aceasta va deveni cremoasă.

Condimentăm cu sare și piper proaspăt măcinat.

Amestecăm bine.

Rupem deasupra frunzele de mentă.

Gustăm și lăsăm salata să se marineze puțin.

Servim la temperatura camerei.

În loc de năut la cutie, care este deja hidratat, puteți să folosiți și năut uscat. Acesta trebuie să stea la înmuiat minim 12 ore înainte să-l folosiți, iar apoi trebuie fiert minim o jumătate de oră.

3. Salată Energy cu quinoua

1 cană de quinoua fiartă

½ ardei roșu

5-6 roșii cherry

4-5 felii subțiri de sfeclă roșie curățată

1 brocoli blansat (opărit doar)

1 morcov răzuit pe o răzătoarea mare

¼ avocado

¼ castravete verde tăiat rondele

Pentru dressing, folosiți unul sau doi căței de usturoi (în funcție de mărime), o ceapă roșie de mărime medie – pe care le tocați fin și adăugați ulei de in sau nucă.

Această salată combinată cu sucuri naturale la micul dejun și o cină sumara poate fi o excelentă cură de detoxifiere .

4. Orez brun cu legume

1 cană de 100 ml de orez brun, înmuiat în apă cu câteva ore înainte

1 dovleac mic

2 cepe mici

1 ardei gras

câteva ciuperci

2 căței mici de usturoi

1 roșie

sare, piper

Mod de preparare

Orezul îl punem la fiert cu puțină sare.

Dovlecelul și ardeiul se taie fâșii, iar ceapa peștișori.

Punem pe foc legumele cu puțin ulei de măsline (Atenție: nu cel pentru salate!), lăsăm pe foc fără a distruge textura, suficient ca ele să devină sticloase, adăugam ciuperccile și roșia tăiată mărunt și mai sotăm în continuare max. 4 min.

Adăugăm condimentele, usturoiul tocat mărunt, mai lăsăm pe foc 2 -3 min. și gata!

Amestecăm cu orezul și se servește!

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *