De la infecţii la tulburări tiroidiene. Ce afecţiuni poate ascunde căderea părului

De la infecţii la tulburări tiroidiene. Ce afecţiuni poate ascunde căderea părului
De la infecţii la tulburări tiroidiene. Ce afecţiuni poate ascunde căderea părului

65% dintre femeile cu vârste de peste 20 de ani se confruntă cu această problemă.

Este un lucru normal să pierdem până la 100 de fire de păr zilnic, deoarece firul de păr creşte între 2 şi 6 ani, după care cade şi este înlocuit cu altul. Însă căderea în exces a părului ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare pentru că poate fi cauzată de diferite afecţiuni:  dereglări hormonale, chisturi ovariene, sifilis sau alte boli.

Afecţiuni ale tiroidei
Fie că este vorba despre hipoactivitatea glandei tiroide, afecţiune numită hipotiroidism, sau despre tiroida hiperactivă, afecţiune numită hipertiroidism, consecinţele sunt aceleaşi – căderea părului din cauza dezechilibrului hormonal. Administrarea tratamentului corespunzător în cazul afecţiunilor tiroidiene contribuie la controlarea căderii părului

Dereglări hormonale
Schimbările şi dereglările hormonale cauzează căderea temporară a părului; acestea pot fi cauzate de sarcină, naştere, întreruperea de sarcină, administrarea de anticoncepţionale şi menopauză. Organismul are nevoie de cel puţin 3 luni pentru a se obişnui cu noile reglementări hormonale, timp în care dezechilibrul hormonal cauzează caderea părului, variaţii ale masei corporale, stres, oboseală, acnee.

Infecţii

Infecţiile care provoacă febră (herpes simplex, infecţiile fungice ale pielii), infecţiile bacteriene precum sifilisul sunt responsabile de alopecie sau subţierea firului de păr. Tratarea infecţiei conduce la reluarea ciclului normal de creştere al părului şi previne căderea pe viitor.

Afecţiuni autoimune
Alopecia areată  (boală dermatologică caracterizată prin căderea părului, de obicei de pe pielea capului, zonele lipsite de păr având formă rotundă sau ovală) este adesea asociată cu existenţa unei afecţiuni autoimune, din această cauză se consideră că diferite forme de pierdere a părului sunt cauzate de una dintre afecţiunile autoimune. Diabetul zaharat şi lupusul eritematos sunt două afectiuni autoimune care cauzează şi căderea părului.

Stres emoţional
Stresul perturbă ciclul normal de creştere al părului; această situaţie apare după 2-3 luni de la manifestarea evenimentului neplăcut când foliculii părului intră în faza de telogen prematur, conducând la stoparea creşterii firelor de păr. Controlarea factorilor de stres restabileşte creşterea normală a părului.

Carenţa de fier
O cantitate mică de fier în organism conduce la căderea părului. Această problemă apare mai ales în cazul femeilor.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

  1. Buna seara, va rog din suflet sa ma ajutati cu interpretarea unor rezultate:
    – prolactina 9.21ng/mL, PHT 76.4pg/mL
    – in ziua 4 a ciclului menstrual: testosteron 24.1ng/dL, DHEA-S 206ug/dL, LH 1.24mlU/mL, FSH 2.34mUI/ml, 17-OH Progesteron 0.74ng/ml
    -in ziua 21: Estradiol 416pg/mL, progesteron 0.321ng/ml,
    analize facute dupa ce am luat 10 tb de duphaston pentru a-mi porni ciclul in conditiile in care eu ma confrunt de circa 3 ani cu perioade de hemoragii abundente si perioade in care nu am menstruatie deloc. Pe langa toate astea ma chinui sa slabesc si merge foarte greu si ma umplu de par pe fata si corp. Va mltumesc!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *