Sari la conținut

Dentist: ”Folosirea scobitorilor este extrem de dăunătoare pentru dinți și gingii”

[ File # csp8672562, License # 1868328 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / zurijeta

Domeniul stomatologiei nu a fost ferit de aparitia a numeroase mituri adanc inradacinate in cultura si repetate frecvent, care din pacate pot pune sanatatea orala in pericol, impiedicandu-ne sa avem parte de o ingrijire dentara corespunzatoare. Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont, aduce in discutie cele mai comune astfel de mituri stomatologice, in care a venit momentul sa nu mai credem.

„Parintii mei au parodontoza, voi mosteni si eu aceasta boala”

Conform medicului specialist, ideea ca parodontoza este o afectiune mostenita de la parinti este una gresita. „Din punct de vedere statistic, parodontopatia marginala cronica, numita si parodontoza, are doar in proportie de 8% cauza genetica, iar la 80% dintre pacienti cauza principala este igiena dentara incorecta sau inghesuirile dentare. Cu alte cuvinte, cei care folosesc o tehnica de periaj gresita, care uita de folosirea atei dentare sau care nu isi trateaza inghesuirile dentare sunt mai predispusi spre a dezvolta paradontoza, spre deosebire de cei ai caror parinti s-au confruntat cu aceasta afectiune”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

In plus, cei care fac parte din procentul mic de pacienti expusi riscului genetic pot intarzia instalarea bolii si chiar incetini evolutia ei prin intermediul controalelor stomatologice periodice, cu o ingrijire adecvata si, bineinteles, beneficiind de progresele facute in domeniu (laser, aparat cu ozon). Acelasi efect il au si tratarea inghesuirilor dentare si corectarea ocluziei (muscaturii) cu ajutorul aparatelor dentare fixe sau mobile.

„Detartrajul imi face gingiile si dintii mai sensibili”

Unele persoane evita detartrajul considerand ca acesta produce sensibilitate dentara sau zgarie smaltul, insa in realitate acest lucru nu este adevarat, deoarece ansele de detartraj au doar efectul de dislocare a depozitelor de tartru cu ajutorul ultrasunetelor, fara a afecta smaltul dentar.

„Este, intr-adevar, posibil sa apara sensibilitate in timpul detartrajului, insa aceasta se intampla doar cand incercam sa indepartam tartrul de sub nivelul gingiei, extrem de daunator. In plus, acest efect poate fi redus/indepartat prin aplicarea de spray anestezic. Sensibilitatea aparuta dupa terminarea detartrajului poate avea drept cauza acumularea de tartru in perioade indelungate de timp, fapt care produce retractia gingivala, dezgolirea radacinii si, consecutiv, parodontoza. Asadar, evitarea detartrajului periodic este cauza sensibilitatii dentare si nu procedura in sine”, spune specialistul ortodont.

„Nu ma mai spal pe dinti acolo unde imi sangereaza gingiile”

Multe persoane evita sa foloseasca periuta de dinti in zonele in care gingia sangereaza, nestiind ca sangerarea este produsa de resturile alimentare si de placa bacteriana din zona respectiva.

„Acest lucru creeaza un cerc vicios: nu curatam bine zona, pentru ca sangereaza, iar gingia la randul ei sangereaza si mai mult pentru ca nu curatam bine. Prin urmare, este recomandat sa insistam cu periajul si folosirea atei dentare tocmai acolo unde gingia sangereaza. Daca acest fenomen nu dispare in ciuda unei igiene corespunzatoare, este necesar un control stomatologic pentru depistarea si inlaturarea altor cauze, printre care s-ar putea afla inghesuiri ale dintilor, lucrari dentare incorecte care retin resturi alimentare si placa dentara, iritante pentru gingie”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

„Este mai important sa ma spal pe dinti dimineata decat seara”

Desi poate ca ar fi mai comod sa credem invers, cel mai important periaj este cel de seara, deoarece bacteriile se dezvolta cel mai bine la caldura, intuneric si umezeala. Daca in plus fata de aceste conditii din gura, bacteriile se hranesc toata noaptea cu resturile de mancare ramase intre dinti, acestea se vor inmulti excesiv, vor descompune mancarea in acizi si vor elibera toxine daunatoare dintilor si gingiei. Astfel, riscul de carie, gingivita si parodontoza creste foarte mult.

„Scobitoarea este utila pentru curatarea dintilor”

Desi este o tehnica destul de comuna pentru curatarea dintilor, folosirea scobitorilor este extrem de daunatoare indiferent cu oricata blandete este aplicata, deoarece raneste, zgarie si desprinde gingia de pe dinte.

„Daca scobitoarea este folosita frecvent, cu timpul vom observa ca gingia se retrage, fara a mai putea creste vreodata la loc. In zona respectiva se vor acumula si mai multe resturi alimentare si apare astfel un cerc vicios. In alte cazuri, scobitoarea nu face decat sa impinga o parte din alimentele ramase intre dinti, mai adanc sub gingie. Mult mai utila si chiar indicata zilnic, inainte de culcare, este folosirea atei dentare. Manevrata cu atentie, nu va rani gingia si va reduce riscul de carie si parodontoza”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

Cu toate ca internetul este o sursa utila de sfaturi in unele cazuri, iar prietenii sau membrii familiei ne doresc binele, atunci cand credem informatii neverificate despre ingrijirea orala riscam sa facem mai mult rau decat bine. Este, asadar, timpul sa ne adresam cu incredere medicului specialist, cel care are pregatirea necesara pentru a separa miturile de adevar, astfel incat sa evitam obiceiuri care ar putea actiona in detrimentul sanatatii noastre orale.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: