Dentistul, o raritate la şcoală şi la sat

Dentistul, o raritate la şcoală şi la sat
Dentistul, o raritate la şcoală şi la sat

În România se închid, în medie, 4 cabinete stomatologice şcolare pe an. Aşa s-a ajuns în situaţia în care cei peste 3 milioane de elevi împart, potrivit Institutului Naţional de Statistică, 431 de cabinete şcolare (vezi Figura 1 – Harta cabinetelor stomatologice şcolare). Totul se întâmplă în condiţiile în care 70% dintre copiii de peste 12 ani au carii, iar mai bine de 90% dintre ei ajung la stomatolog cu probleme dentare avansate.

cabinete1

Cariile, uneori cu o formă agresivă în cazul celor de biberon, se instalează rapid, deseori înainte ca micuţul să împlinească 3 ani. Lăsate să evolueze, ajung la abcese puternice, cu dureri insuportabile. Copiii devin irascibili, iar tratamentul cu antibiotic este obligatoriu. De aceea, noi încercăm să îi responsabilizăm pe părinţi. Odată ce primesc explicaţiile necesare, jumătate din drum este parcurs, iar următoarea vizită preventivă, indicată o dată la 6 luni, devine tot mai probabilă. Astfel, putem aplica şi un tratament ortodontic din timp, în creştere, spune Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Lipsa unor programe de prevenţie susţinute cu fonduri de stat face ca 11% din populaţia României să nu aibă acces la tratamentele necesare din cauza banilor. În acelaşi timp, în mediul rural, s-a ajuns în situaţia în care 28 de localităţi împart un singur cabinet stomatologic. Se întâmplă în judeţul Vaslui, acolo unde, dintre cele 77 de cabinete stomatologice existente, 74 sunt în oraşe (vezi Figura 2 – Harta cabinetelor stomatologice în mediul rural).

cabinete

Educația medicală ar trebui să fie un element obligatoriu la nivelul fiecărei unități de învățământ. Efectele dispariției medicinei școlare după 1989 se văd acum când, din lipsa unor programe de educație medicală ori de prevenție, generații după generații ignoră, în primul rând din neștiință, bunul cel mai de preț: sănătatea. Prevenția este mai puțin costisitoare decât tratamentul unei boli. O nouă legislație în domeniul medicinei școlare ar trebui să facă parte din strategia Ministerului Sănătății și a comisiilor de specialitate din Parlamentul României, susţine Cristian Hotoboc, Președinte PALMED & Președinte Alianța Pentru Sănătate din România .

Programul Naţional de prevenţie şi profilaxie orală rămâne un deziderat despre care se discută de mai bine de 3 ani. La nivel european, 7 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii, printre care şi România, nu au nici programe naţionale de prevenţie, nici o altă formă profilactică, inclusă în startegia de sănătate. Bulgaria, Finlanda şi Marea Britanie sunt în curs de implementare a unui program, după un studiu al sănătăţii orale la nivel naţional.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

 1. Foarte bun articolul,ce ar trebui sa intre in atentia ministeriabilior,a sefului de guvern si de stat,ca sa puna odata ordine si in sanatatea,demografia tarii,cu mijloace concrete de sustinere,si etape,astfel ca sa fie si Romania un stat cu o populatie sanatoasa !!
  Numai asa prin politici demografice si de sanatate nationala se poate spera in insanatosirea natiei romane,si a stavili plecarea din tara!
  A ne pierde timpul cu discutii si lupte interne pentru putere intre diferiti factori aflati temporar in posturi de decizie,nu face decit sa batem pasul pe loc si sa ne dezintegram ca stat!Este timpul de hotariri si schimbari ferme in toate esaloanele de organizare si conducere a societatii!
  Factorii decidenti trebuie sa actioneze hotarit si ferm,pe durata de 10-20 ani ca sa implementeze ast deziderat!
  Dar pentru asta trebuie stabilite criterii ferme,aparate cu strasnicie de moralitate,nationalitate,profesionalism,eliminind clientelismul si nepotismul practicat azi!
  Ajunge!

 2. Bun articolul,ce ar trebui popularizat si pe ziare cu tiraj natioal,ca Adevarul,Jurnal National,Romania Libera,Gandul,Evenimentul Zilei etc.
  Ar trebui lansata o initiativa nationala,de referendum pentru problemele strigente :Problema natalitatii,in scadere alarmanta,ce are nevoie de concepte si actiuni de sustinere guvernamentala a familiei,tinerilor pentru ascederea la locuri de munca,la credite fara dobinda,pentru afaceri,si locuinte,etc.
  Pe linie de sanatate,trebuie reevaluate politicile de sustinere efectiva a medicilor in mediul rural sa aiba cabinete pe linga orice scoala generalist si stomatolog,si ratie de alimente si medicamente lunar,prevazute in bugetele locale.
  Trebuie facute multe,de autoritati,lasind intrigile usoare deoparte!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *